string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Ondanks degradatie boekt FC Groningen positief netto resultaat.

Vrijdag 17 november 2023 om 07:00

FC Groningen heeft het seizoen 2022/2023 afgesloten met een positief netto resultaat van 1,0 miljoen euro. Het negatieve bedrijfsresultaat van 6,1 miljoen euro wordt volledig gecompenseerd door het behaalde positieve resultaat van 7,8 miljoen euro uit gerealiseerde transfers. Het netto resultaat wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de club, dat hierdoor per 30 juni 2023 11,8 miljoen euro bedraagt.

FC Groningen startte het seizoen 2022/2023 met een begroot negatief bedrijfsresultaat van 3,5 miljoen euro. Dit was een beduidend hoger tekort dan in voorgaande seizoenen. Door een dramatisch verlopen seizoen pakte het volledig anders uit. Hierdoor werd het begrote tekort ruimschoots overschreden en werd het seizoen financieel afgesloten met een negatief bedrijfsresultaat van 6,1 miljoen euro, oftewel circa 2,6 miljoen euro nadeliger dan was voorzien.

De extra niet voorziene uitgaven kwamen met name door:

•          kosten vanwege de tegenvallende sportieve prestaties, zoals herstructurering van de eerste selectie tijdens de winterstop en afvloeiingskosten: in totaal 1,2 miljoen euro;

•          compensatie aan supporters en sponsors voor gestaakte en zonder publiek gespeelde wedstrijden en een grotere inzet van de veiligheidsorganisatie: 0,6 miljoen euro;

•          aanhoudende inflatie en hogere huisvestingskosten door onder meer gestegen huur- en energielasten voor zowel Euroborg als het TopsportZorgCentrum: 0,4 miljoen euro;

•          hogere verkoopkosten en overige bedrijfslasten: 0,4 miljoen euro.

Dat FC Groningen ondanks de degradatie toch nog een netto positief resultaat heeft weten te realiseren komt door de uitgaande transfers van Jørgen Strand Larsen naar het Spaanse Celta de Vigo en de verkoop van Neraysho Kasanwirjo aan Feyenoord. Ook de doorverkoop van Ko Itakura van Manchester City naar Borussia Mönchengladbach hebben bijgedragen aan het behaalde transferresultaat.

Algemeen directeur Wouter Gudde zegt over de gepresenteerde jaarcijfers: “Het gerealiseerde resultaat vormt weliswaar een noodzakelijke buffer in het seizoen 2023/2024 om financiële tegenvallers als gevolg van de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie te kunnen opvangen, maar naast teleurstelling en frustraties laat de degradatie ook financieel enorme littekens achter bij de club.”

FC Groningen ziet haar totale omzetniveau voor het seizoen 2023/2024 dalen van circa 22 miljoen euro naar 17 miljoen euro. Dit komt met name door het teruglopen van de media- en sponsorrechten met circa 4 miljoen euro. Voor het huidige seizoen is een negatief bedrijfsresultaat ingeschat van maximaal 7 miljoen euro.

Bekijk onderstaande animatie voor een verdere uitleg van de cijfers.

FC Groningen (als licentiehouder) rapporteert op het niveau van FC Groningen Beheer B.V. de financiële cijfers aan de KNVB. Op basis van het FRS worden op diverse variabelen punten toegekend aan de financiële positie van de club. Clubs met 15 punten of minder dienen bij de KNVB een plan van aanpak in te dienen waarin wordt toegelicht hoe (structureel) tot een verbetering van de financiële positie wordt gekomen. De meest recente FRS-score in het jaarverslag is nog gebaseerd op de jaarcijfers 2021/22 en daarin heeft FC Groningen Beheer B.V. 40 punten van de maximaal 40 punten behaald. Na publicatie van het jaarverslag en terugkoppeling van de KNVB is het definitief aantal punten van 31 vastgesteld op basis van het seizoen 2022/23.

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Wie maakt de Scapino Goal van de Maand: februari? Stem nu

03:04
4 dagen geleden

Lukkien: ‘Spelen op dat wonder’

4 dagen geleden

Elftal vragen aan… Marc van Maanen (Voetzorg van Maanen)