FC Groningen verliest in Heerenveen.

Zondag 22 januari 2023 om 14:18

FC Groningen heeft zondagmiddag in Heerenveen met 3-1 verloren. Bij rust stond het 1-1 in het Abe Lenstra Stadion. Florian Krüger maakte de Groningse treffer. Amin Sarr scoorde tweemaal voor sc Heerenveen. Ook Pelle van Amersfoort was trefzeker voor de Friezen.

De Trots van het Noorden begon met twee debutanten in de basis. De vorige week aangetrokken Mads Bech Sørensen en Johan Hove speelden hun eerste wedstrijd voor de FC. Het uitvak bleef zoals bekend grotendeels leeg vanwege een boycot van de verschillende supportersgroeperingen. Medewerkers van de club zonder noodzakelijke functie bij de wedstrijd zijn solidair met de supporters en reisden ook niet af naar het Friese dorp. Onderstaand verslag werd geschreven op basis van de wedstrijdregistratie van ESPN.

FC Groningen startte niet goed in Heerenveen. De FC kreeg in de beginfase van de wedstrijd een tegentreffer te verwerken. Een lange bal van keeper Andries Noppert viel tussen de verdediging en doelman Michael Verrips in. Heerenveen-aanvaller Amin Sarr profiteerde en tikte 1-0 binnen.

Beide ploegen kregen in het verloop van de eerste helft weinig echt goede mogelijkheden. De gevaarlijkste aanval van de FC noteerde de ploeg na 39 minuten voetbal. Via Luciano Valente en Florian Krüger werd nieuweling Hove vrijgespeeld. Zijn schot ging via tegenstander Joost van Aken over het doel. De daaropvolgende corner werd in tweede instantie goed voor het doel gebracht. Ricardo Pepi raakte de bal die uiteindelijk voor de voeten van Krüger kwam. De Duitser tikte van dichtbij raak. Hiermee zette hij de ruststand op 1-1.

FC Groningen kreeg na tien minuten spelen in de tweede helft een goede mogelijkheid via een mooi schot van invaller Tomas Suslov. De Slowaak was in de rust ingevallen voor Hove. Suslov nam aan afgeslagen bal – na een lange inworp van Bech – direct op de slof en schoot van buiten het strafschopgebied op de vuisten van Noppert. Heerenveen was even eerder gevaarlijk geweest via een kopbal over het doel door Pelle van Amersfoort. Dezelfde middenvelder volleerde de bal na een uur spelen in het strafschopgebied, maar Bech blokkeerde de inzet goed.

Aimar Sher was de derde debutant van de middag voor de FC. De middenvelder verving Valente na 63 minuten spelen. De FC kreeg kansen via aanvalsopzetten die begonnen bij Ragnar Oratmangoen. Op dat moment leek FC Groningen nadrukkelijker op zoek naar een positief resultaat. Toch waren het de Friezen die met twee snelle goals achter elkaar het duel in het slot draaiden.

Van Amersfoort kopte tien minuten voor tijd vanuit een hoekschop raak, 2-1. Nog geen minuut later lag de bal via Sarr weer in het doel, 3-1. Dat was ook de eindstand in Friesland. Komende donderdag speelt FC Groningen weer tegen een Friese tegenstander. Bij de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (donderdag 26 januari aftrap 18.45 uur) zijn wél alle FC-supporters welkom. Tickets zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl