VAN DER REE: ‘VOL VERTROUWEN NAAR EXCELSIOR’

FC Groningen hervat de Eredivisie zondagmiddag met een uitwedstrijd tegen Excelsior. Het eerste competitieduel van de Trots van het Noorden in het nieuwe jaar begint om 16.45 uur in Rotterdam. Het wordt de debuutwedstrijd van Dennis van der Ree als hoofdtrainer in het betaald voetbal.

FC Groningen begint de tweede seizoenshelft zondagmiddag in het Van Donge & De Roo Stadion op Woudestein met een behoorlijke lijst van afwezige spelers. Marin Sverko, Laros Duarte, Daleho Irandust, Paulos Abraham en Nordin Musampa zijn om uiteenlopende redenen niet inzetbaar tegen Excelsior. Daarnaast is Mike te Wierik vanwege vijf gele kaarten één duel geschorst. Dennis van der Ree haalt zijn schouders op en zegt: “Het is vervelend dat we deze jongens missen, maar ik ben heel blij met de spelers die we wel tot onze beschikking hebben. Daar richten we ons op. Wij gaan vol vertrouwen richting Excelsior.”

Spannend
Of Van der Ree het ook spannend vindt nu hij komend weekend zijn debuut als hoofdtrainer in het betaald voetbal gaat maken. “Ik kijk er naar uit. Alle trainingen en oefenwedstrijden tot nu toe en het werken met de jongens was en is heel leuk, maar ik speel toch wel graag voor het echie.”

De technische staf kan ook weer beschikken over de vier jonkies in de selectie; Thom van Bergen, Thijmen Blokzijl, Maxim Mariani en Jorg Schreuders. Van der Ree zegt over het viertal uit FC Groningen onder-21: “De jongens hadden even een weekje vrij om goed te herstellen van de eerste seizoenshelft, die voor hen gewoon doorliep tijdens het WK. Ik ben blij dat ze er nu weer bij zijn, want dat klinkt misschien wat raar, maar zij zorgen voor tempo en energie in de groep. Dat kunnen we prima gebruiken.”

Voorbeschouwing
Excelsior – FC Groningen in speelronde 15 van de Eredivisie staat zondagmiddag vanaf 16.45 uur onder leiding van scheidsrechter Erwin Blank. De Trots van het Noorden wordt op Woudestein gesteund door een vol uitvak met 400 FC-supporters.

FC GRONINGEN VERLIEST BIJ DEBUUT BLOKZIJL EN VAN BERGEN

FC Groningen heeft zondagmiddag bij de hervatting van de Eredivisie verloren van Excelsior. In het Van Donge & De Roo Stadion werd het 1-0 voor de Rotterdammers door een doelpunt van Redouan El Yaakoubi. Thijmen Blokzijl en Thom van Bergen debuteerden voor de Trots van het Noorden. Net als trainer Dennis van der Ree.

Van Bergen en Blokzijl waren na Luciano Valente debutanten nummer 2 en 3 die dit seizoen vanuit de Opleiding hun eerste Eredivisieminuten maakten. Met de drie echte Groningers aan de aftrap begon de FC goed.

Aangespoord door de 400 supporters in het uitvak kreeg de ploeg van coach Van der Ree na 5 minuten de grootste kans van de eerste helft. Na een zorgvuldige aanval kwam de bal via Liam van Gelderen voor het doel en schoot Van Bergen bij de tweede paal van dichtbij tot twee keer toe op keeper Van Gassel. Nog geen eerste Eredivisiegoal voor de jonge spits.

De Trots van het Noorden probeerde de aanval te zoeken door via het middenveld waar mogelijk vooruit de voetballen. Valente omspeelde veelvuldig zijn directe tegenstander om een man meer te creëren. De jongeling schoot halverwege de eerste helft rakelings naast. Even later was Tomas Suslov – ook afkomstig uit de Opleiding op Corpus den Hoorn – niet ver naast. Voor Excelsior was Kenzo Goudmijn het dichtstbij een treffer, maar het schot na een kwartier voetbal ging over het doel van aanvoerder Michael Verrips.

De Groningse keeper moest na rust wel echt aan de bak. Marouan Azarkan kopte 7 minuten in de tweede helft van dichtbij op het doel, maar Verrips pakte de bal met een schitterende reflex. De Rotterdamse buitenspeler schoot enkele minuten later voorlangs het doel.

Ook Groningen was gevaarlijk na rust. Ricardo Pepi zette goed door in het strafschopgebied. Zijn voorzet werd eerst door Van Bergen ingeschoten en de rebound kwam op het hoofd van Suslov. Zijn kopbal, na een uur spelen, viel bijna binnen, maar keeper Van Gassel kon zich nog net strekken om de inzet uit het doel te tikken. Goudmijn schoot 3 minuten later via Verrips op de paal.

De thuisploeg kwam 20 minuten voor tijd op voorsprong. Redouan El Yaakoubi kopte bij de eerste paal raak vanuit een hoekschop, 1-0. FC Groningen ging het laatste kwartier nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Aanvaller Florian Krïuger kwam als invaller in het veld en ook de sterke Radinio Balker fungeerde als stormram in de aanval.

Het leverde geen grote kansen op de gelijkmaker op, mede omdat Excelsior de verdediging met het gehele team dicht hield. En dus ging de debuutwedstrijd van Thijmen Blokzijl, Thom van Bergen en trainer Dennis van der Ree verloren. Komende donderdag speelt de FC thuis voor het TOTO KNVB Bekertoernooi in Euroborg tegen SV Spakenburg, aftrap 20.00 uur. Vier dagen later is Feyenoord te gast in Euroborg. Zondag 15 januari wordt er om 16.45 uur afgetrapt. Kaarten zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl