Nikolas Talo in negen maanden op zijn plek in Groningen

10 juni 2020 / vandaag

Nikolas Talo was afgelopen seizoen één van de nieuwelingen in de Opleiding van FC Groningen en heeft zich in no-time ontpopt tot een dragende speler van onder-17. Ook maakte hij in de tweede helft van het seizoen al driemaal zijn opwachting in de onder-19. Onlangs keek de Fin in een interview met het FC Groningen Journaal terug op zijn eerste stappen binnen de Trots van het Noorden.

Talo Actie uitwedstrijd

Talo is sinds de zomer van 2019 actief voor FC Groningen en heeft zich in die periode prima aangepast aan zijn nieuwe omgeving. “Voor mij was het een goed jaar,” blikt Talo terug. “Ik heb me kunnen aanpassen aan nieuw land en de club heeft me goed geholpen. Bovendien woon ik in een fijn gastgezin. De eerste negen maanden in Nederland waren prima. Half maart ben ik in verband met het coronavirus terug naar mijn ouders in Finland gegaan. Net als de Nederlandse jongens heb ik het trainingsprogramma vanuit huis gevolgd.”

Systeem
Bij zijn ploeg, FC Groningen onder-17, werd de Fin geconfronteerd met een voor hem nog onbekend spelsysteem, 5-3-2. “Voor mij was het redelijk nieuw, maar uiteindelijk ben ik er wel snel aan gewend geraakt. Ik kan spelen als één van de drie centrale verdedigers en ook als linksback. We hebben met de ploeg veel goede wedstrijden gespeeld en waren vaak in balbezit. Helaas zaten er tussen de uitslagen een heleboel gelijke spelen, waardoor we uiteindelijk te weinig punten hadden voor de top-8. Er zat misschien wel wat meer in, maar de eindstand is niet meer te veranderen.”

Kijkend naar de ontwikkelingen in zijn eigen spel is de linkspoot tevreden. “De eerste tien wedstrijden waren volgens mij al goed en in de eerste maanden van dit kalenderjaar ging het steeds beter. Ik heb de laatste vijf wedstrijden in de onder-17 nog meer vertrouwen gekregen op mijn positie. De laatste weken kreeg ik de kans om drie keer bij FC Groningen onder-19 te spelen en ook daar voelde het al snel vertrouwd. Voor het seizoen 2020/2021 richt ik met op FC Groningen onder-21 en ben ik nog steeds speelgerechtigd in FC Groningen onder-18.”

Talo

International
Ook in zijn eigen land staat Talo nog altijd in de picture, aangezien hij deel uitmaakt van het nationale team van Finland onder-17. “Wij hadden niet de mogelijkheid om met elkaar te trainen, maar hebben wel online een aantal sessies met het hele team en de staf gehad. Zo heeft iedereen zijn verhaal kunnen doen en blijven we van elkaar op de hoogte. Ook Onnipekka Pajula (komend seizoen spelend in FC Groningen onder-18 –red.) heb ik op die manier weer eens gezien. Helaas is het EK-kwalificatietoernooi van Finland onder-17 ook afgelast.”

Met zijn eigen teamgenoten bij FC Groningen heeft Nikolas in de coronatijd online ook veel contact. “We hebben via Microsoft Teams ‘online meetings’ en dat gaat prima. We hebben contact met elkaar en de coaches, we doen video-analyse. En veel lopen en werken aan een goede conditie voor het moment dat we het veld weer op mogen als team. In Nederland moesten de jongens thuis hun krachttraining doen en in Finland had ik het geluk dat de sportschool gewoon nog open was. Dus kon ik mijn eigen krachtprogramma doen.”

School of afstand
Talo heeft zich na negen maanden de Nederlandse taal al behoorlijk machtig gemaakt. Het verstaan van Nederlands gaat hem vrijwel vlekkeloos af. "Wanneer ik praat dan is het nog een beetje moeilijk, maar ik versta het allemaal goed,” zegt Talo in het Nederlands tussen de vele antwoorden in het Engels door.

“Voor mij is er qua school niet veel veranderd, omdat ik in Nederland al aan leren op afstand doe. Ik vind het ook wel fijn om iets qua studie naast het voetballen te doen. Ik weet niet of het slim is om te zeggen of juist grappig, maar ik vind Engels nu toch ook wel handig en het gaat me makkelijk af. Biologie en aardrijkskunde doe ik op dit moment ook. Het is opgebouwd uit modules en dat maakt het heel flexibel.”

De vakantieperiode zou Talo onder normale omstandigheden gebruikt hebben voor een bezoek aan zijn vaderland en een leuk uitstapje naar Euro2020 in Sint-Petersburg. "Ik had verder nog geen concrete vakantieplannen. Wel had ik tickets voor het EK voor Finland-België, maar die wedstrijd is nu natuurlijk verplaatst naar 2021.”

Het interview met Nikolas Talo stond in het onlangs verschenen FC Groningen Journaal. De gehele krant is te lezen via: https://view.publitas.com/db/fc-groningen-journaal-mei-2020/

vriendenloterij
Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws