string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Zonnecentrale Euroborg geopend.

Maandag 17 februari 2014 om 11:05

FC Groningen heeft als eerste voetbalclub in de Eredivisie een eigen zonnecentrale op het dak van haar voetbalstadion. Commercieel directeur Robbert Klaver van FC Groningen, Sven Pluut, voorzitter van de stichting 1miljoenwatt en Erwin van Laethem, CEO van energiebedrijf Essent verrichtten zondagmiddag de officiële opening in Euroborg.

Zij deden dat in aanwezigheid van een groot aantal van de ‘eigenaren’ van de 531 zonnepanelen, die deel uitmaken van de centrale op het dak van het voetbalstadion.
De bouw van de centrale startte medio december vorig jaar. Vorige week werd de installatie in gebruik genomen en leverden de panelen hun eerste stroom aan FC Groningen. Stichting 1miljoenwatt en Essent werven momenteel deelnemers voor de tweede fase van de centrale. Er is namelijk plaats voor nog eens ruim 500 panelen op het dak van Euroborg.
FC Groningen weer groener
Robbert Klaver van FC Groningen is in zijn nopjes: ‘Met de opening van deze centrale zetten we samen met onze hoofdsponsor opnieuw een stap in het verduurzamen en vergroenen we onze club. Daar waar andere clubs er nu ook over praten, is de zonnecentrale bij ons reeds in gebruik. Daarmee tonen we opnieuw aan innovatief te zijn – naast groen en duurzaam een andere kernwaarde van onze club.’
Opmaat naar meer crowdfundingprojecten
Sven Pluut van stichting 1miljoenwatt, het brein achter de centrale: ‘Ik ben trots dat wat een dik jaar geleden niet meer dan een gedachtespinsel was, nu gerealiseerd is. Voor mij is dit de opmaat naar veel meer van dit soort crowdfundingprojecten, waarbij we gezamenlijk grote oppervlakten kunnen omvormen tot zonne-energiecentrales.’
Samenwerken met partners en klanten
CEO Erwin van Laethem van Essent voegt hieraan toe: ‘De energietransitie dwingt ons te zoeken naar innovatieve oplossingen om steeds meer duurzame energie op te wekken. Dit is wat mij betreft een schoolvoorbeeld van de nieuwe mogelijkheden, die er wel degelijk zijn: samen met partners én klanten werken we hier aan vergroening van de energievoorziening.’
Al 200 panelen tweede fase gereserveerd
Voor de tweede fase van de zonnecentrale zijn inmiddels zo’n 200 zonnepanelen gereserveerd door particuliere investeerders. Die schaffen voor 550 euro een zogenaamde ‘ZoNbligatie’ aan, die symbool staat voor één zonnepaneel.
Jaarlijkse zonnerente voor deelnemers
Bezitters van zo’n ZoNbligatie krijgen er ieder jaar ‘zonnerente’ voor terug. Die is – behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom – ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar – net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug. 
Iedereen kan meedoen
Het grote voordeel van “zonnepanelen-delen” is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen, die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: je zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.
Steun van gemeente en Energy Valley Topclub
De bouw van de zonnecentrale wordt ondersteund door de gemeente Groningen en de Energy Valley Topclub. Die laatste is een partnerschap waaraan naast Essent ook BAM, GasTerra, Gasunie, Groningen Seaports en Imtech deelnemen. De Energy Valley Topclub is een ontmoetingscentrum voor de energiesector en promoot groene energie bij het grote publiek.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Bai Kanu

3 weken geleden

Het seizoen 2024/2025 begonnen met training op zonnig Corpus

3 weken geleden

Van Eigen Bodem met Christian Braam