string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Zinderende ontknoping nadert voor Jong FC Groningen.

Woensdag 04 mei 2016 om 01:06

Jong FC Groningen is na de 21ste speelronde van de Beloftencompetitie nog niet zeker van deelname aan de Tweede Divisie in 2016/2017. Vanavond, maandag 9 mei, valt mogelijk de beslissing, maar ook een meer dan bizar slotscenario op zaterdag 14 mei behoort nog tot de mogelijkheden. Feit is dat de ploeg van trainer Alfons Arts de plaatsing vanavond in eigen hand heeft tegen het al voor de Tweede Divisie geplaatste Jong Vitesse.

Na de wedstrijden van dinsdag 3 mei is de situatie als volgt: Jong Utrecht en Jong AZ maken op 9 mei uit wie zich plaatst voor de Jupiler League in het seizoen 2016/2017. Daarvoor heeft Utrecht na de 2-0 zege van maandagavond in Alkmaar veruit de beste papieren. De andere ploeg is – samen met de top-7 van de Topklasse Zaterdag en de top-7 van de Topklasse Zondag – één van de vier Beloften-deelnemers aan de nieuwe Tweede Divisie. Daarvoor is Jong Vitesse als eerste reed geplaatst. Drie ploegen strijden vanavond nog om de twee resterende tickets: Jong Groningen, Jong Sparta en Jong Twente. De huidige stand is: 4. Groningen 19-33 (+13), 5. Sparta 19-33 (+6) en 6. Twente 19-28.
In eigen hand
Om aan alle onzekerheid een einde te maken dient Jong FC Groningen op maandagavond 9 mei vanaf 18.30 uur op Papendal zelf te winnen van het reeds gekwalificeerde Jong Vitesse. De Arnhemmers gingen half december op Sportpark Corpus den Hoorn nog met 5-1 onderuit tegen Jong Groningen, maar verspeelden het hele seizoen thuis nog maar twee van de 27 te behalen punten.
Mocht de ploeg van trainer Alfons Arts er maandagavond niet in slagen van Vitesse te winnen, is het afhankelijk van het resultaat van Jong Sparta vs. Jong AZ. De Alkmaarders strijden in dit duel voor hun laatste kans op de titel in de Beloftencompetitie (en promotie naar de Jupiler League), maar staan drie punten achter koploper Jong Utrecht. Jong Groningen en Jong Sparta staan momenteel in punten gelijk, maar Groningen heeft een ruim beter doelsaldo. Groningen moet Sparta op de ranglijst voorblijven om deelname aan de Tweede Divisie af te dwingen.
Scenario’s
Mocht Jong Sparta op de laatste speeldag onverhoopt meer punten halen dan Jong FC Groningen dan is er nog een aantal veel minder voor de hand liggende ontsnappingsmogelijkheden. Namelijk een thuisnederlaag van Jong Twente tegen Jong Achilles 1929 gecombineerd met een uitzege van Jong Volendam bij titelfavoriet Jong Utrecht.
Of een zeer bijzonder fenomeen waarbij de ranglijst van de Eerste Divisie Hoog bij de B-junioren een rol zou kunnen gaan spelen. Momenteel is de situatie in die divisie als volgt: 3. FC Groningen B1 18-28 (+2), 4. Almere City FC B1 17-26 (+12), 8. Brabant United B1 16-18 (-15), 8. FC Twente B1 17-17 (-8).
B-junioren
Mocht Groningen Almere hierin voor kunnen blijven en blijft Brabant ook boven Twente geklasseerd, is Groningen alsnog spekkoper. Op de laatste speeldag, zaterdag 14 mei, worden Almere-Brabant en PEC Zwolle-Twente  gespeeld. In het geval FC Groningen B1 als hoogst geklasseerd blijft van genoemde vier ploegen en FC Twente B1 als laagste van deze vier eindigt, is Jong Groningen alsnog zeker van de Tweede Divisie. Dit komt omdat de eindrangschikkingen van de Beloften en de A1 en B1 van de afgelopen drie seizoenen meewegen in de instroom in de voetbalpiramide. Jong FC Groningen dan niet twee plekken maar één plek hoger te eindigen op de reguliere ranglijst van de Beloftencompetitie 2015/2016.
FC Twente
Tot slot is er nog de onduidelijkheid rond de licentie van FC Twente. De KNVB heeft hierop voor het eerste elftal reeds ingespeeld met een scenario waarbij de hoogst geëindigde degradant uit de Eredivisie alsnog gehandhaafd zal blijven op het hoogste niveau. Indien FC Twente zou worden teruggeplaatst naar de Tweede Divisie dan zou Jong FC Twente ten hoogste in de Derde Divisie (zondag) kunnen uitkomen. Daarover zou gezien de eventuele beroepsmogelijkheden echter op z’n vroegst pas in de loop van de maand mei definitief duidelijkheid kunnen komen. In de Jupiler League en/of de Tweede Divisie zou op die manier weer een (extra) plaats vacant kunnen komen.
Conclusie
Vooralsnog is het evenwel te vroeg al deze onwaarschijnlijke scenario’s erbij te betrekken. Vanavond is de opdracht voor Jong Groningen duidelijk: drie punten en de Tweede Divisie is zeker. En mocht de overwinning er niet in zitten, kan puntenverlies van Jong Sparta tegen Jong AZ een doekje voor het bloeden betekenen.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Peakz Padel en FC Groningen slaan handen ineen

4 weken geleden

Van Eigen Bodem Ids van der meer: ‘Ik zou zo graag in het eerste willen voetballen’

2 maanden geleden

Profiteer van de collectieve zorgpolis van Univé