Zeefuik redt punt voor negen Groningers.

Zondag 25 augustus 2013 om 14:47

Género Zeefuik was zondagmiddag in Deventer de gevierde man met zijn doelpunt in de slotfase van FC Groningen – Go Ahead Eagles. Op het moment van de 3-3 stond Groningen met twee man minder op het veld door rode kaarten van Krisztian Adorjan en Timo Letschert. Tjaronn Chery (1-1) en Krisztian Adorjan (2-2) hadden hun ploeg tweemaal op gelijke hoogte gebracht.

FC Groningen begon in een samenstelling die op één positie afweek van de samenstelling van afgelopen weekend. In de spits begon Nick van der Velden in plaats van David Texeira, die op de bank startte. Krisztian Adorjan maakte zijn basisdebuut als rechter aanvallende middenvelder. De plek van de geblesseerde Michael de Leeuw werd ingenomen door Género Zeefuik die daarmee voor het eerst dit seizoen in bij ‘de achttien’ zat.

In de beginfase waren de eerste twee kansen voor Tjaronn Chery. Eerst mikte hij van afstand naast en vervolgens dwong hij Eagles-doelman Eloy Room tot een redding. In de elfde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong door een aanval over de rechterkant. Erik Falkenburg gaf de bal vanaf rechts voor op oud-FC’er Marnix Kolder die de bal langs Marco Bizot kon glijden.

FC Groningen was voor de tweede keer in deze competitie op achterstand gekomen. Deze keer wist de FC zich aanmerkelijk beter te herstellen dan afgelopen weekend in Leeuwarden. Een fase zonder kansen van beide ploegen werd afgesloten in de 29ste minuut toen Xander Houtkoop een gevaarlijke schotkans kreeg, maar over het Groningen-doel ramde.

Vervolgens kreeg FC Groningen vier mogelijkheden binnen het tijdsbestek van vier minuten. Een doorgeschoten kopbal van Eric Botteghin kon door Room tot hoekschop worden verwerkt, waarna basisdebutant Adorjan van buiten de zestien keihard tegen de onderkant van de lat mikte. In de herkansing schoot Timo Letschert over. En even later schoot ook Filip Kostic nog eens over. Twee minuten voor het aanbreken van de pauze schoot de Serviër nog eens. Ook ditmaal zocht hij het doel te hoog.

Andraz Kirm kreeg vervolgens de eerste gele kaart van de wedstrijd voordat één minuut extra tijd aanbrak. Tegen Cambuur werd Groningen daarin nog verrast, net als dat uit bij NEC vlak voor de pauze het geval was. In deze derde uitwedstrijd profiteerde Groningen juist van een verdedigingsfout in de Deventer defensie. Nick van der Velden gaf een balletje breed op Chery die vervolgens de 1-1 kon binnenschuiven. De aftrap was vervolgens puur voor de vorm.

In de tweede helft ging Groningen flitsend van start en schoot Nick van der Velden uit een vrije trap van Chery net naast. Marnix Kolder maakte twee minuten later echter de 2-1 en zo was de gelijke stand van wel hele korte duur. Xander Houtkoop had de voorsprong kunnen verdubbelen, maar Bizot bracht redding. In de 54ste minuut kwam de stand echter alweer in evenwicht. Uit een voorzet van Marnix Kolder maakte Krisztian Adorjan de 2-2.

Deze keer duurde het slechts vijf minuten en was het de nummer 5 van Go Ahead Eagles die gebruik maakte van rommelig uitverdedigen. Sandro Schenk maakte de 3-2. Even later sloeg de pan toen er een overtreding was begaan op Nick van der Velden. Türüc en aanvoerder Rasmus Lindgren werden op de bon geslingerd. Van een serie schietmogelijkheden werd de laatste van de lijn gered door Jop van der Linden.

Timo Letschert ging vervolgens op de bon en was daarmee alweer de derde Groninger. Krisztian Adorjan kreeg vervolgens een rode kaart wegens een slaande beweging richting Vito Wormgoor. Timo Letschert kreeg even later zijn tweede gele kaart en zo moest FC Groningen met slechts negen spelers de wedstrijd uitspelen. Van der Linden knalde even later tegen de onderkant van de lat. Tien minuten voor tijd stond invaller Género Zeefuik opeens oog in oog met doelman Room. De doelman wist op enkele meters van zijn eigen doel echter redding te brengen.

Toch werd invaller Zeefuik nog de gevierde man in de Adelaarshorst. FC Groningen had behalve hem eerst Maikel Kieftenbeld in de ploeg gebracht en vervolgens ook nog Richairo Zivkovic. Het drietal leverde Groningen de benodigde balvastheid op en in de 87ste minuut dwong de ploeg met twee man minder binnen de lijnen een hoekschop af. Filip Kostic legde de bal panklaar op de borst van Zeefuik die de 3-3 binnenwerkte.

De negen Groningers vierden onder aanvoering van een uitbundige Eric Botteghin, door de stadionspeaker aangezien voor doelpuntmaker, met de vierhonderd meegereisde fans het derde doelpunt. Vanaf dit moment was de insteek absoluut het ene punt te koesteren en de thuisploeg bleek eveneens leeg gestreden. De drie minuten extra tijd leverden geen zevende doelpunt meer op. Eindstand na een vermakelijke pot: 3-3. Komende zondag komt Ajax op bezoek in Euroborg. Aanvang is dan opnieuw 12.30 uur. De vrije verkoop loopt tot en met woensdag.

Bizot; Kappelhof, Letschert (70’ rode kaart), Botteghin, Wijnaldum; Adorjan (68’ rode kaart), Lindgren (87’ Zivkovic), Chery (77’ Zeefuik); Kirm (73’ Kieftenbeld), Van der Velden, Kostic.
Rest bank: Luciano, Magnasco, Ekong, Texeira.

Opstelling Go Ahead Eagles
Room, Amevor, Vriends, Van der Linden (92’ Kavak), Schenk; Falkenburg (66’ Lambooij), Overgoor, Türüc; Antonia, Kolder (80’ Godee), Houtkoop.
Rest bank: Cummins, Rijsdijk, Schmidt, Schroyen.

Toeschouwers: 7.339
Scores: 11’ Kolder (Falkenburg) 1-0, 45+1’ Chery (Van der Velden) 1-1, 48’ Kolder (Türüc) 2-1, 54’ Adorjan (Kostic) 2-2, 59’ Schenk (-) 3-2, 87’ Zeefuik (Kostic) 3-3.

Scheidsrechter: Sanders
Overige officials: Strijker, Lapar en Otto
Rode kaart: 68’ Adorjan (slaande beweging richting Wormgoor), 70’ Letschert (2x geel)
Gele kaarten: 44’ Kirm, 46’ Schenk, 63’ Lindgren en Türüc (opstootje), 66’ Letschert (overtreding op Kolder), 70’ Letschert (overtreding op Türüc), 75’ Antonia (spelbederf), 89’ Zeefuik (onderbreken veelbelovende aanval)