string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Wormuth: ‘Een tool gebruikt om te prikkelen’.

Donderdag 25 augustus 2022 om 13:00

FC Groningen trapt vrijdagavond om 20.00 uur speelronde 4 van de Eredivisie in gang. De Trots van het Noorden gaat op bezoek bij N.E.C. in Nijmegen. Hoofdtrainer Frank Wormuth kan beschikken over een volledig fitte selectie en zal dus opnieuw keuzes moeten maken.

FC Groningen behaalde afgelopen weekend de eerste overwinning van het seizoen na de 1-0 winst op Go Ahead Eagles. Het was tevens de eerste zege in tien competitiewedstrijden. Trainer Frank Wormuth genoot van de sfeer op de tribune. Toch was er na afloop het nodige chagrijn bij de hoofdtrainer, die zijn teleurstelling over het vertoonde spel niet wilde verbloemen.

Hoge verwachtingen
Een paar dagen later plaatst de Duitse hoofdcoach zijn uitspraken na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Go Ahead in het perspectief. “Ik heb hoge verwachtingen van de ploeg. De sfeer in Euroborg was afgelopen zondag fantastisch. Een vriend van mij was bij de wedstrijd en hij woont in Dortmund. Hij zei dat hij deze sfeer alleen kent bij Schalke 04 en Borussia Dortmund. Ik was teleurgesteld dat we niet meer konden bieden aan de supporters, die niettemin negentig minuten achter de ploeg hebben gestaan. Dat was geweldig en zorgde misschien daardoor wel voor de extra teleurstelling.”

Wormuth vertelt dat hij de media afgelopen zondag bewust heeft gebruikt om zijn boodschap richting de spelersgroep kracht bij te zetten. “Als leider van een groep heb je diverse tools om je ploeg te prikkelen. Ik heb er nu voor gekozen de openbaarheid te gebruiken. Dat kun je niet te vaak doen als coach, maar het zat me hoog. Individueel zijn het allemaal goede spelers, maar we moeten een team worden. Een eenheid, een vechtersploeg. Daar zijn we al een aantal weken mee bezig, maar ik wil dat het proces sneller gaat. Daarom wilde ik iets doorbreken en ben ik in de media kritisch geweest op sommige jongens, zonder dat ik namen heb genoemd. En namen noemen ga ik ook niet doen.”

Reactie
Volgens Wormuth zijn de eerste signalen dat zijn woorden zijn begrepen binnen de spelersgroep van FC Groningen al waarneembaar. “Langzaam maar zeker zie ik dingen veranderen en is er een kern van de groep die begrijpt wat we willen. En hopelijk nemen zij meer invloed op de jongens die nog meer geprikkeld moeten worden. Als dan iedereen gaat begrijpen wat het betekent om een ploeg te zijn – plus de individuele kwaliteiten die ze allemaal hebben – dan ben ik tevreden en zijn we op de goede weg. Maar dat kost tijd en soms ook pijn.”

Hoewel hij dus kritisch was afgelopen week, kondigt Wormuth geen rigoureuze maatregelen aan voor het duel met N.E.C. in Nijmegen. “Natuurlijk hoop ik dat we een reactie laten zien, maar mijn kritiek betrof sommige jongens. Niet de hele ploeg. We kunnen wel zeggen dat we gaan wisselen, maar we moeten ook oppassen dat we niet te veel wisselen, want een bepaalde stabiliteit in de ploeg is ook belangrijk. We moeten steeds goed kijken naar wat ons helpt.”

Uitverkocht uitvak
De Trots van het Noorden kan in Nijmegen rekenen op de support van een volledig uitverkocht uitvak. N.E.C. – FC Groningen staat vrijdagavond in het Goffertstadion vanaf 20.00 uur onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.

Bekijk hieronder de volledige voorbeschouwing van Frank Wormuth op het competitieduel met N.E.C., waarin de Duitse oefenmeester ook meer inzicht geeft in zijn werkwijze.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’