Wederopstanding FC in laatste halfuur.

Zaterdag 30 maart 2013 om 22:18

FC Groningen heeft zaterdagavond in Tilburg met 2-1 gewonnen van hekkensluiter Willem II. Het was alweer de vijfde uitzege van het seizoen. Daardoor stijgt de FC naar de elfde plek op de ranglijst. Leandro Bacuna scoorde de 1-1 uit een strafschop en gaf vervolgens de assist op David Texeira die de winnende treffer inkopte.

In Tilburg was de basiself op drie plekken anders dan in de verloren thuiswedstrijd tegen FC Twente. Kees Kwakman en Rasmus Lindgren keerden terug ten koste van Nick Bakker en Tim Sparv. David Texeira kwam in de ploeg voor de geblesseerde Género Zeefuik. De wedstrijd begon rommelig en de thuisclub had de meeste schotmogelijkheden voor de pauze.
Een schot van Andraz Kirm was het eerste wapenfeit van de kant van FC Groningen. Zijn inzet werd van de lijn gered door verdediger Haastrup. Höcher was namens de tricolores meermaals gevaarlijk. In de 26ste minuut kwam er een aanval over rechts bij Misidjan die de bal via ploeggenoot Van Buuren bij Haemhouts bezorgde. Die scoorde op zijn beurt van dichtbij de 1-0. Op dat moment stonden beide ploegen op 25 doelpunten in 28 competitieduels.
Vlak voor de pauze loste Stefano Magnasco nog eens een schot en vuurde Höcher nog eens een laag schot af. In het eerste kwartier na de pauze kreeg Maikel Kieftenbeld een gele kaart en werd hij daarna vervangen door Mitchell Schet. Leandro Bacuna schoof hierdoor naar het middenveld. FC Groningen nam vervolgens het heft in handen en zette Willem II vast op eigen helft.
In de twintigste minuut kreeg spits Joachim een voorzet in zijn eigen zestien tegen de hand. Arbiter Liesveld legde de bal op de stip en Leandro Bacuna haalde vervolgens vanaf elf meter de trekker over. Bij Willem II greep trainer Streppel in door Snijders te brengen, maar het was Groningen dat op voorsprong kwam. Een voorzet van Leandro Bacuna werd ingekopt door David Texeira: 1-2. Daarna was het zaak voor Groningen de resterende achttien minuten de voorsprong te behouden.
Twee minuten voor het einde van de wedstrijd kwam Tim Sparv nog in de ploeg bij de gasten. Hij verving topscorer Michael de Leeuw. Mitchell Schet kreeg geel wegens spelbederf, Tim Sparv wegens een forse overtreding en vervolgens werd Haastrup schijnbaar met kramp gewisseld voor Akouili. Doelman Meul kwam namens Willem II mee naar voren en in de vierde minuut van de extra tijd kreeg Willem II nog een vrije trap na een vermeende handsbal van Rasmus Lindgren.
Letterlijk in de laatste seconde verrichte doelman Marco Bizot een redding op een vrije trap van Höcher en waren de drie punten binnen. Door de vijfde uitzege stijgt Groningen naar de elfde plek op de ranglijst, want wordt NAC Breda gepasseerd. Zondag 7 april ontvangt Groningen Heerenveen in Euroborg. Aanvang 14.30 uur. De kaartverkoop is in volle gang. Tickets zijn zonder beperkingen te koop via onder meer deze website.

Bizot, Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Kieftenbeld (58’ Schet), De Leeuw (89’ Sparv), Lindgren, Bacuna, Texeira (92’ Bakker), Kirm.
Rest bank: Luciano, Kappelhof, Van Moorsel, Bos.
Opstelling Willem II
Meul, Van Buuren, Haastrup (91’ Akouili), Peters, Cornelisse, Haemhouts, Guijt, Ippel (79’ Brands), Misidjan (69’ Snijders), Joachim, Höcher.
Bank: Christianen, Piqué, El Harouchi.
Toeschouwers: 11.450
Score: 26’ Haemhouts (Van Buuren) 1-0; 66’ Bacuna (strafschop) 1-1, 72’ Texeira (Bacuna) 1-2
Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Lobbert, Kleinjan en Manschot
Gele kaart: 12’ Ippel (overtreding op Bacuna), 49’ Kieftenbeld (overtreding op Haemhouts), 89’ Schet (spelbederf), 90’ Sparv (overtreding op Haastrup)