string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

‘Vreemd gevoel’ voor Stef Nijland bij afscheid.

Woensdag 27 augustus 2008 om 13:46

Inmiddels heeft hij zijn eerste twee trainingen in Eindhoven erop zitten. Vandaag, woensdag, heeft hij en de rest van de selectie van PSV een vrije dag. Een mooi moment voor Stefan Nijland om – voor even – afscheid te nemen bij FC Groningen.

Rond negen uur woensdagochtend rijdt Stefan Nijland zijn vertrouwde route richting Euroborg. De net 20-jarige aanvaller is even een dagje terug in Groningen. Hij komt afscheid nemen van zijn ploeggenoten en op de kantoren nog wat zaken regelen. De begroetingen in de catacomben zijn hartelijk voor de jongen uit de provincie en de zoon van de club. Al zijn medespelers feliciteren hem welgemeend één voor één met zijn prachtige transfer naar de landskampioen.
Grappen
De grappen zijn er, zoals met zijn vriend Jeroen Veldmate – met wie Stef veel tijd deelde in de opleiding van FC Groningen – als zijn studie ter sprake komt. Wat Nijland vanmiddag gaat doen? “Naar school, studeren”, probeert Nijland serieus. Veldmate is ad rem: “Ja, dat mag ook wel met al die nullen in je contract. Drie miljoen plus zes miljoen is…” Beiden moeten er om schaterlachen.
Nijland gaat deze middag ook echt naar school, naar het Johan Cruijff College. “Ik volgde een studie. Ik ga nu bespreken wat we gaan doen. Ik weet niet of er in Eindhoven een Johan Cruijff College is. Maar de eerste paar maanden wil ik me bij PSV sowieso volledig concentreren op het voetballen en mijn plekkie zien te vinden in mijn nieuwe omgeving. Vrijdag of maandag betrek ik mijn appartement, in de stad vlakbij het stadion. De eerste indrukken zijn zeer positief.”
Geleefd
“Ik ben de laatste paar dagen geleefd”, erkent Nijland. “Maar het is wel heel leuk. Eerst de spanning rondom mijn transfer. Zondag naar Eindhoven en terug. Maandag opnieuw richting Eindhoven met een presentatie. Gisteren, dinsdag, twee keer trainen en vandaag hier weer in Groningen. Het is hectisch, maar ontzettend leuk allemaal. Mijn telefoon gaat continu en ik krijg veel sms-jes. Blijkbaar gunnen veel mensen mij deze overgang en dat geeft een goed gevoel.”
Nijland lijkt zijn emoties goed onder controle te hebben, maar erkent dat het ‘een vreemd gevoel’ is dat hij vandaag in een voor hem zo bekende omgeving afscheid komt nemen. “Mijn plek in de kleedkamer, de vertrouwde gezichten… Van de één op de andere dag is alles anders. Ik heb me er niet op kunnen instellen. Binnen drie dagen zit ik ineens bij een andere club. Ik moet er in interviews bijvoorbeeld enorm op letten dat ik PSV zeg. Ik ben zo gewend om FC Groningen te zeggen.”
Tijdelijk
Zijn afscheid in Groningen is tijdelijk, een momentopname, zo laat Nijland weten. “FC Groningen is mijn club. Ik zal ze blijven volgen. Als het even kan, wil ik vrijdagavond in Arnhem op de tribune zitten. Maar wij spelen de volgende dag in Utrecht onze eerste competitiewedstrijd en ik moet nog aan de trainer (Huub Stevens – red.) vragen hoe hij daar tegenover staat. Ik ben in ieder geval heel goed opgevangen bij PSV. Dirk Marcellis en Erik Pieters kende ik al via Jong Oranje.”
Dan komt de technische staf de kleedkamer binnen om Nijland de hand te schudden en hem te feliciteren met zijn toptransfer naar PSV. Bij het weggaan, zegt trainer Ron Jans: “Ik ben zaterdag bij de wedstrijd FC Utrecht – PSV. Jij ook?” Nijland glimlacht: “Als het goed is wel…”
Van het publiek
FC Groningen gaat met Stefan Nijland nog op zoek naar een geschikt moment om van het publiek afscheid te nemen. Zijn publiek. Het publiek waar tussen hij jarenlang als supporter op de tribune heeft gezeten.

Gerelateerd nieuws.

5 dagen geleden

Robben, Elshot en Van Gessel lopen 4 Mijl voor goede doel

3 weken geleden

Van eigen bodem: Keeper Erdman heeft duidelijk doel

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem: Ik houd er van om naar die bal toe te zweven