Verdedigers koppen FC naar play-offzege in Euroborg.

Donderdag 12 mei 2016 om 20:37

Donderdagavond heeft FC Groningen in Euroborg met 2-1 gewonnen van Heracles Almelo. Het betrof de eerste heenwedstrijd in de play-offs om het laatste Nederlandse Europa League-ticket. Hans Hateboer opende met een kopbal de score. Weghorst maakte vlak voor de pauze gelijk. In het vierde kwartier werd aanvoerder Rasmus Lindgren matchwinner. De return is zondag om 12.30 uur in Almelo.

In Euroborg stond zoals verwacht een flink gewijzigd Heracles aan de aftrap. Op vier plekken was de basiself gewijzigd. Iliass Bel Hassani en Robin Gosens waren er door schorsingen niet bij en ook Paul Gladon en Justin Hoogma maakten plaats in de basisopstelling. Tim Breukers, Wout Weghorst, Ramon Zomer en Mark-Jan Fledderus waren hun vervangers. Bij FC Groningen werd een ongewijzigde basisploeg verwacht. Maar ziekte van Michael de Leeuw bracht daarin toch verandering. Alexander Sørloth was zijn vervanger.
In de eerste minuut kwamen Lorenzo Burnet en Thomas Bruns hard met elkaar in botsing, maar konden beiden door de respectievelijke verzorgers weer worden opgelapt. Albert Rusnak opende het vuren even later, waarna FC Groningen ook de tweede kans kreeg. Een prachtige aanval vanuit Sørloth via een voorzet van rechts van Oussama Idrissi kwam perfect op maat ‘op de kop’ van rechtsback Hans Hateboer die het gat ingedoken was: 1-0.
Het had niet veel gescheeld of Groningen had maar vier minuten van deze voorsprong kunnen genieten. In de 14de minuut was het namelijk Sergio Padt die bij een inzet van Wout Weghorst precies op de goede plek stond om een redding te verrichten. Het duel had logischerwijze een geheel ander karakter dan dat van afgelopen zondag. In totaal werd viermaal geel gegeven en daarbij spaarde arbiter Ed Janssen ook nog een handvol overtreders.
In de slotminuut van de eerste helft maakten de gasten toch de gelijkmaker. Met een gecombineerd luchtje van buitenspel en hands ontsnapte topscorer Weghorst even aan de aandacht van de verdediging en schoof hij in de extra tijd de 1-1 achter Sergio Padt. De aftocht naar de kleedkamers ging gepaard met een afkeurend fluitconcert voor de in de ogen van de FC-fans onterecht toegekende treffer en het daaropvolgende provocerende gedrag van de doelpuntmaker.
FC Groningen, met Abel Tamata als vervanger van Lorenzo Burnet, zinde op sportieve wraak in het tweede bedrijf en slaagde al snel in die opzet toen de thuisclub al snel weer op voorsprong kwam. Uit een cornersituatie kwam een bal via Hans Hateboer op het hoofd van Rasmus Lindgren, die op zijn beurt de 2-1 binnenkopte via de handen van doelman Bram Castro en de binnenkant van de rechterpaal. De aanvoerder scoorde daarmee zijn vijfde treffer in de afgelopen zeven wedstrijden!
Een minuut later had Sergio Padt een wereldredding nodig op een inzet van Jaroslav Navratil om zijn ploeg op de been te houden. Het was overigens wel de beste kans van de gasten in het restant van de tweede helft. Halverwege de tweede helft leek Groningen onder de druk van de Almeloërs te gaan bezwijken door op gevaarlijke plaatsen vaak balverlies te lijden, maar de gasten profiteerden niet.
Met Danny Hoesen en Juninho Bacuna als vervanger van de ‘rookies’ Sørloth en Bacuna ging de ploeg het laatste kwartier in. En daarin kreeg Albert Rusnak nog een beste kans op de 3-1. De Slowaak, die op de standby-lijst voor het aankomende EK staat, schoot de bal echter rechts naast. En zo is er nog helemaal niets beslist in deze ‘halve finale’. Komende zondag heeft FC Groningen vanaf 12.30 uur aan een gelijkspel of overwinning genoeg om de finale te bereiken. Als voor de vierde keer een 2-1 eindstand wordt genoteerd, volgt een verlenging en mogelijke strafschoppen om te bepalen wie het tegen FC Utrecht of PEC Zwolle mag opnemen.

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet (46’ Tamata); Maduro, Drost, Bacuna (76’ Linssen); Idrissi, Sørloth (74’ Hoesen), Rusnak.
Rest bank: Van der Vlag, Larsen, De Vos, Mahi.
Opstelling Heracles Almelo
Castro; Droste, Te Wierik, Zomer, Fledderus (C; 68’ Darri); Bruns (c), Pelupessy, Van Ooijen; Breukers, Weghorst, Navratil.
Rest bank: Fij, Bosz, Gladon, Kada, Hemmink, Hoogma.
Toeschouwers: 20.477
Scores: 11’Hateboer (Idrissi) 1-0, 45+1’ Weghorst (Navratil) 1-1; 50’ Lindgren (Hateboer) 2-1.
Scheidsrechter: Janssen
Overige officials: De Vries, Siebert, Kooij
Gele kaarten: 33’ Van Ooijen, 44’ Fledderus, 52’ Hateboer, 85’ Bruns