string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Van de Looi: ‘Bij ontwikkeling hoort ook presteren’.

Dinsdag 30 juli 2013 om 16:18

Hoofdtrainer Erwin van de Looi hield dinsdagmiddag in Euroborg zijn betoog en blikte vooruit op de komende voetbaljaargang. Hieronder is zijn speech te lezen.

“We hebben zojuist het duidelijke betoog van algemeen directeur Hans Nijland gehoord. Uiteraard heeft dit ook gevolgen voor het sportieve verhaal. De samenstelling van onze selectie hebben we moeten aanpassen naar de financiële middelen binnen de club. Dit wisten wij voordat we aan deze klus begonnen en dat is voor ons dan ook vanaf het begin af aan duidelijk geweest.”
“We hebben met elkaar gekozen voor een ombouw van de selectie en het inzetten op de ontwikkeling van talentvolle spelers. We hebben daarbij een aantal duurdere spelers bewust laten vertrekken en een aantal spelers heeft een mooie transfer weten te maken. Wij hebben op onze beurt bij het aantrekken van nieuwe spelers gekozen voor jonge talentvolle jongens met veel potentie en ook ingezet op extra voetballend vermogen voor het middenveld in de personen van Nick van der Velden, Krisztian Adorjan en Tjaronn Chery. Daarnaast gaan we investeren in de reeds aanwezige jeugdige talenten, die doorstromen of dichter bij de eerste selectie komen.”
“In onze ogen zit er veel potentie in de groep. Het kenmerk van een jonge onervaren groep is wel dat het wisselvallig zal zijn. Dat is al gebleken in de voorbereiding, die nu achter ons ligt. Daarin hebben we de mogelijkheden en onmogelijkheden van de individuele spelers en van het team gezien. Dit heeft ons een stuk wijzer gemaakt maar dat is ook wel ten koste van het resultaat in die wedstrijden gegaan. Sinds een week hebben we de selectie rond en de afstemming van het team, de ontwikkeling van de spelers, zal nog tijd vergen.”
“Hoewel veel spelers jong zijn, zullen ze snel moeten leren. Bij ontwikkeling hoort ook presteren. Van voetballers bij FC Groningen worden bepaalde prestaties verwacht, dat is de realiteit. Wij als staf zijn er om de spelers daarbij te helpen en te sturen. We verwachten dus van de spelers dat ze iedere dag weer in zichzelf willen investeren en hard willen werken om een betere speler en betere prof te worden. Dit klimaat moet binnen de hele club verder ontwikkelt worden. Dat wordt een belangrijk speerpunt.”
“Daarom hebben wij in vergelijking met vorig jaar ook extra assistenten op het veld staan, om de spelers optimale aandacht te schenken. Naast mijn persoon heb ik in Dick Lukkien een eerste assistent en Marcel Groninger is hier als extra assistent aan toegevoegd. Daarnaast maken we een aantal dagdelen per week gebruik van de inbreng van Peter Hoekstra. Pure voetbalmannen met veel trainerskwaliteiten. Nieuw binnen onze staf is ook keeperstrainer Sierd van der Berg. Vanaf deze plaats wil ik hem dan ook van harte welkom heten en hem veel succes en plezier bij ons wensen.”
“Ook de invulling met Jong FC Groningen zal anders zijn. We willen met een kleinere groep werken om die de maximale aandacht te geven. Daarom traint Jong FC Groningen weer los van de eerste selectie. Maar wel op dezelfde momenten. De spelers van Jong FC Groningen moeten wel het idee en het gevoel hebben, dat wij ze in het vizier hebben. We zullen ook schuiven met spelers, bijvoorbeeld als de individuele prestatie van een Beloftenspeler daar aanleiding toe geeft of als in een bepaalde training die inbreng gevraagd wordt. Daarom ook is trainer Paul Raveneau dagelijks bij ons aanwezig en praat hij mee over de ontwikkelingen, niet alleen bij zijn team Jong FC Groningen, maar ook over zaken die de eerste selectie betreffen.”
“In tegenstelling tot voorgaande jaren hebben we geen concrete sportieve doelstelling, als het gaat om een plek op de ranglijst. Wij hebben een nieuwe ploeg, we weten op dit moment nog niet waar we zelf staan, laat staan hoe dit zich verhoudt tot andere ploegen. Wat wij willen is het publiek vermaken. Onze supporters moeten na een wedstrijd met een goed gevoel Euroborg verlaten. Dat ze getuigen zijn geweest van een lekkere pot voetbal met spektakel voor het doel. Als wij dat weten te realiseren zijn we er ook van overtuigd dat dit punten gaat opleveren. En hoeveel dat er dan worden, gaan we wel zien.”
“Wij zullen een strijdbare en weerbare ploeg op het veld moeten brengen, die vecht voor elke meter grond en die aan het publiek wil laten zien er vol voor te gaan. Dat past bij FC Groningen. Wij zullen het enthousiasme naar de tribunes moeten laten overslaan. Maar omdat deze ploeg tegelijkertijd jong en onervaren is, zal het soms ook best wel eens tegen zitten of even niet lopen. Dan hopen wij op onze beurt op de steun van de trouwe aanhang te mogen rekenen. Wij vertrouwen erop dat ons publiek ziet en weet in welke fase we met de club zitten en dat ze ons op moeilijke momenten helpen. Van ons mag verwachten worden dat we elke wedstrijd weer alles geven wat binnen onze mogelijkheden ligt.”
“Tot slot nog een voetbalnieuwtje. Sommigen meenden het afgelopen weekeinde al te weten, maar pas vanochtend hebben wij de nieuwe aanvoerder benoemd. Dat is wellicht geen verrassing, maar is Rasmus Lindgren geworden. In onze ogen een logische keuze, gezien de ervaring en de positie van Rasmus in het veld en de kleedkamer. Hij vertegenwoordigt FC Groningen bovendien ook buiten het veld op een representatieve manier en dat vinden wij eveneens belangrijk. Datzelfde geldt voor de reserve-aanvoerder en dat is Maikel Kieftenbeld.”
“Ik wens u allen een prachtig voetbalseizoen; met name hier in de Euroborg.”

Gerelateerd nieuws.

3 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Senna Poppinga

3 weken geleden

Rijbewijs B Battle: Blokzijl vs Bakker

3 weken geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren