Van Bergen kopt FC Groningen naar absolute climax.

Vrijdag 03 mei 2024 om 22:01

FC Groningen heeft vrijdagavond tegen Telstar de voorlaatste competitiewedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie in blessuretijd gelijkgespeeld. In Velsen-Zuid werd het 1-1 na een ruststand van 1-0 in het 711 Stadion. Thom van Bergen kopte ver in blessuretijd de 1-1 op de borden. FC Groningen moet nu door de winst van Roda JC op SC Cambuur op de allerlaatste speeldag van de Limburgse concurrent winnen in Euroborg om rechtstreekse promotie veilig te stellen.

FC Groningen wist zich ook in Velsen-Zuid weer gesteund door een vol uitvak. De maximaal toegestane 350 FC-supporters hadden hun weg naar Noord-Holland gevonden. Hoofdtrainer Dick Lukkien moest na 28 officiële wedstrijden op rij noodgedwongen een wijziging aanbrengen in zijn basiselftal bij de vier “rakkers voorop’, zoals het jonge Opleidingskwartet Postema, Van Bergen, Schreuders en Valente liefkozend wordt genoemd. Luciano Valente viel vorige week geblesseerd uit in de promotiekraker tegen Willem II en was niet beschikbaar tegen Telstar. Zijn positie werd ingenomen door Rui Mendes, die in Velsen-Zuid vanaf rechts startte. Jorg Schreuders verhuisde hierdoor naar linkerflank. Verder veranderde Lukkien niets aan zijn basisteam in vergelijking met de laatste wedstrijden.

Eerste helft
Vanaf de aftrap binnen een minuut nam Telstar een voorsprong. Over Groningens rechterzijde kwam de thuisploeg door en spits Eddahchouri kon vrij intikken voor het doel, 1-0. Ook daarna was Telstar voor rust de meest gevaarlijke ploeg. Schreuders wierp zich nog met lijf en lede voor een inzet van dichtbij om een tweede treffer van de Noord-Hollanders te voorkomen.

FC Groningen moest het vooral hebben van hoekschoppen. Tot uitgespeelde kansen kwam de ploeg van Lukkien niet.

Tweede helft
Na de pauze startte FC Groningen energieker. Keeper Ronald Koeman moest twee keer binnen vijf minuten de handen uit de mouwen steken. Eerst op een inzet van Schreuders en daarna gestrekt naar de hoek op een vrije trap van Laros Duarte. FC Groningen bleef daarna aandringen en kreeg druk op Telstar. Het leidde tot hachelijke situaties, maar niet tot doelpunten. In de counter was en bleef Telstar gevaarlijk. Marco Rente was belangrijk met een tackle op het laatste moment en de thuisploeg speelde enkele snelle aanvallen onzorgvuldig uit.

Een kwartier voor tijd voerde Lukkien een driedubbel wissel door, maar het resulteerde niet direct in het gewenste resultaat, namelijk de gelijkmaker.

Totdat de blessuretijd van het duel aanbrak. Nils Eggens werd nog als extra stormram binnen de lijnen gebracht en FC Groningen kreeg liefst zeven minuten om een doelpunt te forceren. Inmiddels was het duel in Kerkrade al afgelopen in 2-0 voor Roda JC en wist de Trots van het Noorden dat het absoluut een goal nodig had om in de race te blijven voor rechtstreekse promotie.

De druk van de Groningers op de Telstar-verdedig was groot en een hoge voorzet van invaller Tika de Jonge zeilde met nog twee minuten te spelen richting het hoofd van Thom van Bergen. De spits stuurde de bal richting de hoek en kopte raak, 1-1! Groningen zwijnde in Velsen-Zuid, maar mag zich door de jonge spits opmaken voor een absolute climax volgende week in Euroborg. De achterstand op de tegenstander van volgende week Roda JC Kerkrade is drie punten, maar FC Groningen heeft een beter doelsaldo. Winst aankomende vrijdag op de Limburgers – in een stijf uitverkocht stadion – betekent directe promotie. Roda heeft logischerwijs voldoende aan een gelijkspel om naar de Eredivisie te gaan.

Speler van het Jaar
Jorg Schreuders is door de supporters verkozen tot Speler van het Jaar 2024. De aanvallende middenvelder is in het klassement niet meer te achterhalen door ploeggenoten. Niettemin kan er nog wel worden gestemd op de Koning van de Wedstrijd in het uitduel met Telstar. Breng via deze link je stem uit: https://www.fcgroningen.nl/koning.