Unieke en verdiende zege in Eindhoven: 2-3.

Zaterdag 29 maart 2014 om 23:40

FC Groningen heeft zaterdagavond in Eindhoven met 3-2 gewonnen van PSV. Een unieke prestatie. Nooit eerder won Groningen de uitwedstrijd in het Philips Stadion. Richairo Zivkovic, Filip Kostic en Tjaronn Chery waren de makers van de drie FC-goals. Bij rust was de stand 2-2.

In Eindhoven trad FC Groningen aan in dezelfde formatie als afgelopen weekend tegen Vitesse. Bij de selectie was Arjen Hagenauw geblesseerd afgehaakt en keerde Yoëll van Nieff terug van een schorsing. Aan de kant van PSV zat oud-FC’er Tim Matavz niet bij de selectie. De spits is geblesseerd.
Vroeg
Al na ruim 120 seconden keek FC Groningen tegen een achterstand aan en leek het een traditioneel moeilijke avond te worden in Eindhoven. Een foutieve inspeelpass van Nick van der Velden werd onderschept en na enkele lastige uitverdedigende actie door Memphis Depay in het doel gelobt. Eric Botteghin trachtte met een omhaal nog een treffer te voorkomen, maar miste de bal: 1-0.
Een kwartier later was Van der Velden ook betrokken bij de gelijkmaker. Hij was van zijn uitgangspositie rechtsbuiten uitgeweken naar de linkerkant van het veld en stond aan de basis van de voorzet van Filip Kostic, die vervolgens zeer behendig door Richairo Zivkovic achter doelman Jeroen Zoet werd geschampt: 1-1.
Voorsprong
Twee minuten daarna, in de twintigste minuut, was het Filip Kostic die gebruik maakte van half werk van Karim Rekik in de defensie van PSV. Kostic ontfutselde hem de bal en streepte keihard binnen. Kostic was in de heenwedstrijd in Euroborg ook al de maker van de winnende treffer geweest tegen PSV. Nu bracht hij de tussenstand op 1-2.
Acht minuten voor de pauze kwamen de beide ploegen weer in evenwicht. PSV kreeg een strafschop omdat Eric Botteghin PSV-aanvaller Bryan Ruiz haakte in de ogen van scheidsrechter Tom van Sichem. Bij de eerste inspeelpass op Ruiz stond de Costaricaan echter in buitenspelpositie en dus had FC Groningen al eerder een vrije trap verdiend. De strafschop werd echter gegeven en door Jürgen Locadia achter doelman Marco Bizot geschoten: 2-2.
Tribune
Nog voor de pauze werd trainer Erwin van de Looi, wegens herhaaldelijke aanmerkingen op de arbitrage, naar de tribune gestuurd. Dat gebeurde rond een situatie waarbij FC Groningen een vrije trap kreeg op de rand van de zestien meter. Ook Lorenzo Burnet haalde de rust niet. Hij moest al na een halfuur de strijd staken met een blessure. Giliano Wijnaldum was zijn vervanger.
In de tweede helft kwam die andere Wijnaldum, Georginio, bij PSV als vervanger van Stijn Schaars binnen de lijnen. De oudste Wijnaldum keerde terug van een blessure. In de 64 ste minuut schoot Tjaronn Chery een vrije trap van de rechterzijkant van het veld met een stuit achter Zoet. De inglijdende Eric Botteghin en Johan Kappelhof zorgden voor voldoende afleiding en waren effectief door de bal juist niet te raken: 2-3.
Claims
In het vervolg van de tweede helft leken de lampjes toch wat uit te gaan bij PSV. FC Groningen bleef de beste mogelijkheden creëren, voornamelijk uit snelle tegenaanvallen. Dat mondde uit in een bijna-kans op de 2-4 voor Richairo Zivkovic, die zag hoe Rekik een hard schot van Filip Kostic nog net voor de lijn wist uit te verdedigen.
De slotfase van de wedstrijd werd gekenmerkt door een tweetal claims voor een strafschop voor PSV. Eerst kreeg Van der Velden de bal op de arm binnen de zestien meter van PSV en even later struikelde Depay bij het omspelen van Marco Bizot. In beide gevallen vond Van Sichem het geen strafschop en zo had Groningen op dit vlak ook eens het voordeel van de twijfel na talloze oordelen in het nadeel van de FC in de loop van het seizoen.
Historie
Na ruim drie minuten extra tijd en een invalbeurt van Andraz Kirm kwam er een einde aan een historische wedstrijd in Eindhoven. Voor het eerst in de geschiedenis wist Groningen te winnen bij PSV. Bovendien scoorde FC Groningen voor het eerst driemaal in één wedstrijd in het Philips Stadion. Ook wist Groningen dit seizoen nog niet een wedstrijd te winnen waarin het op een 1-0 achterstand was gekomen. En kwam er een einde aan een zegereeks van acht PSV-overwinningen in deze competitie.
Kortom, allemaal mijlpalen en bijzonderheden. FC Groningen heeft nu tweemaal achter elkaar gewonnen en gaat vrijdag vol vertrouwen, strijd, enthousiasme, passie en overtuiging naar Zwolle, waar een cruciaal duel in de strijd om de achtste plaats en deelname aan de play-offs zal worden gespeeld. Aanvang in Zwolle is 20.00 uur en alle 450 tickets voor het bezoekersvak zijn reeds uitverkocht.
Bizot, Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (30’ Wijnaldum), Kieftenbeld, Chery, Lindgren, Van der Velden, Zivkovic, Kostic (92’ Kirm).
Rest bank: Van der Lei, Adorjan, Van Nieff, Cijntje, Zeefuik.
Opstelling PSV
Zoet, Aris, Bruma, Rekik, Willems, Park, Schaars (46’ Wijnaldum), Hiljemark (87’ Maher), Ruiz (77’ Narsingh), Locadia, Depay.
Rest bank: Tyton, Zanka, Bakkali, Brenet.
Toeschouwers: 34.100
Scores: 3’ Depay (-) 1-0, 18’ Zivkovic (Kostic) 1-1, 20’ Kostic (-) 1-2, 37’ Locadia (strafschop) 2-2; 64’ Chery (vrije trap) 2-3.
Scheidsrechter: Van Sichem
Overige officials: Van Zuilen, Brondijk, Lindhout
Gele kaarten: 10’ Burnet, 21’ Bruma, 36’ Botteghin, 45+1’ Rekik, 45+1′ Kieftenbeld, 66’ Wijnaldum