string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Uitduel met PSV mogelijk verplaatst.

Dinsdag 13 augustus 2019 om 13:56

Als PSV play-offs gaat spelen voor de groepsfase van de UEFA Europa League, dan wordt de uitwedstrijd van FC Groningen tegen de Eindhovenaren uit het programma van de vierde speelronde van de Eredivisie gehaald. Het competitieduel in het Philips Stadion wordt in dat geval verplaatst van zaterdag 24 augustus naar woensdag 25 september.

PSV speelt donderdagavond in de derde voorronde van de Europa League de return tegen Haugesund. De ploeg van trainer Mark van Bommel verdedigt in eigen huis een 1-0 voorsprong tegen de Noren. Indien PSV zich weet te plaatsen voor de play-offs, die toegang geven tot de groepsfase van de Europa League, dan wordt de competitiewedstrijd PSV – FC Groningen verplaatst naar woensdagavond 25 september.

Afspraken
Nederlandse clubs die deelnemen aan de Europese toernooien krijgen volgens afspraken van de Eredivisieclubs de mogelijkheid extra ruimte aan te vragen tussen beide beslissende Europese wedstrijden om zich hierop zo optimaal mogelijk te kunnen voorbereiden. Hiervoor zijn in juni vooraf vastgestelde inhaaldata gereserveerd voor het seizoen 2019/2020.

De Eredivisieclubs hebben hiermee ingestemd, omdat het voor de toekomst van het Nederlandse clubvoetbal van groot belang is om internationaal punten te verdienen voor de Europese coëfficiëntenranglijst. Hiervoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk clubs minimaal de groepsfase halen van de Champions League en Europa League.

Verzoek
De KNVB heeft van PSV het verzoek gekregen of de competitiewedstrijd tegen FC Groningen naar een later moment verschoven kan worden als de Eindhovenaren de play-offs bereiken van de Europa League. De afspraak met de clubs is dat dergelijke verzoeken door de KNVB worden ingewilligd, mits er geen bezwaren zijn van lokale autoriteiten. Die bezwaren zijn er niet, dus bij Europees succes zal PSV – Groningen worden verplaatst. Hiervoor zijn afgelopen juni al vier vooraf vastgestelde inhaaldata gereserveerd voor het seizoen 2019/2020. Woensdag 25 september is de eerste hiervan.
Balen
Algemeen directeur Wouter Gudde baalt dat de supporters van FC Groningen wederom te maken krijgen met een verplaatsing van een competitiewedstrijd. Gisteren (maandag – red.) werd al bekend dat AZ – FC Groningen komend weekend naar Den Haag verhuist in verband met een ingestort deel van het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar. “Daaraan kan niemand wat doen, dat is overmacht. En wij hebben ook begrip voor Nederlandse clubs, die Europees voetbal spelen en ook voor FC Groningen internationale punten verdienen.”

“Met name dankzij Ajax en PSV mag bijvoorbeeld de bekerwinnaar hierdoor volgend seizoen weer rechtstreeks instromen in de groepsfase van de Europa League”, refereert Gudde. “Dus mochten wij weer eens de KNVB-beker winnen, dan is dat een prachtig vooruitzicht voor FC Groningen. Iedereen herinnert zich nog de Europese campagne in 2015.”

Laat
Gudde is echter kritisch op het proces. “Waar wij moeite mee hebben is dat het allemaal zo laat bekend wordt gemaakt. De afspraak is dat clubs tot vier weken tot de betreffende wedstrijd dit verzoek kunnen indienen. Zodra dit aan de orde is, kan de KNVB dit in onze ogen direct communiceren. Nu is de kaartverkoop reeds opgestart en moeten supporters hierdoor steeds op het laatste moment in hun agenda gaan schuiven. Wij denken dat het beter zou zijn als we direct bij de bekendmaking van het competitieprogramma kunnen zeggen: clubs die Europese play-offs spelen worden in het weekend tussen deze twee allesbeslissende Europese wedstrijden vrijgesteld van competitieverplichtingen en de Eredivisieduels die hiermee gemoeid zijn worden in dat geval gespeeld op 'datum X'. Niet alleen voor de agenda’s, maar ook in de kaartverkoop richting je supporters is dit veel vriendelijker. Dit wil ik graag bij een volgende bijeenkomst met de andere clubs gaan bespreken.”

Plan
Gudde kondigt aan dat FC Groningen bij een verplaatsing van het Eredivisieduel met PSV gaat kijken naar een mogelijkheid om zoveel mogelijk supporters mee te nemen naar Eindhoven. “Het bezoeken van uitwedstrijden onder onze aanhang heeft met name vorig seizoen een hoge vlucht genomen. Het team voelt dit als een extra steun, dus wij hopen dat er ook bij een verplaatsing van de wedstrijd zoveel mogelijk supporters naar Eindhoven gaan. Dat wordt een uitdaging op een doordeweekse dag. Wil je hier als FC Groningen-supporter bij zijn, dan moet je wellicht een halve dag vrijaf nemen. Dan vraag je wel wat van je supporters.”

“Donderdagavond weten we meer. Voor het Nederlandse voetbal is het ongelooflijk belangrijk dat PSV zich plaatst voor de play-offs. We zullen het negatieve bijeffect ervan in dat geval proberen om te draaien naar een supporters-vriendelijk idee. Als PSV zich kwalificeert, zullen we vrijdagochtend de consequenties ervan delen met onze achterban.”

Gerelateerd nieuws.

4 dagen geleden

Sven Bouland wint titel ‘Strijder van het Jaar’

7 dagen geleden

Fit met FC Groningen: Een succesvol programma voor werkgevers

2 weken geleden

FC Groningen Walking Football Festival: Een dag van sportiviteit en verbinding