Straf: FC Groningen moet Vak F één duel leeg houden

25 juni 2019 / vandaag

FC Groningen is bestraft voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk tijdens de Eredivisiewedstrijd FC Groningen-Ajax in april jongstleden en dient Vak F tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd, op zaterdag 10 augustus tegen FC Twente, leeg te houden. Seizoenkaarthouders in Vak F zijn deze wedstrijd niet welkom. Bovendien moet de club een boete betalen van €15.000. Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt van ‘een dieptepunt’ voor FC Groningen.

LEES VIA DEZE LINK VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE STRAF

In de afgelopen seizoenen kreeg FC Groningen vaker geldboetes en voorwaardelijke straffen voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Gezien de ‘strafkaart’ van de club waarop een voorwaardelijke wedstrijd zonder (een deel) van het publiek was opgenomen, was het afsteken van vuurwerk tegen Ajax de druppel voor de onafhankelijke aanklager. FC Groningen heeft het voorstel dan ook geaccepteerd en de consequentie daarvan is dat bij FC Groningen-FC Twente Vak F leeg moet blijven en bovendien alle seizoenkaarthouders met een ticket in dat vak de toegang tot het stadion moet worden ontzegd voor deze wedstrijd.

Dieptepunt
Algemeen directeur Wouter Gudde: “Supporters met een seizoenkaart in Vak F riskeren bovendien een stadionverbod, indien zij de wedstrijd wel bezoeken. Wij realiseren ons terdege dat hiermee ook onschuldige fans worden gedupeerd, maar dienen de straf ten uitvoer te brengen. Het betekent voor driehonderd supporters dat ze één thuiswedstrijd van hun club moeten missen. En dat is iets waar we allemaal heel erg van balen.”

“Als we de straf van de aanklager niet ten uitvoer brengen,” vervolgt Gudde, “riskeren we opnieuw een boete en een zwaardere straf. Dat we de steun van een deel van het publiek moeten missen, is een dieptepunt voor FC Groningen. De afkeurende reacties van het overgrote deel van ons thuispubliek toen het vuurwerk werd afgestoken op 20 april, was al een blijk van het feit dat de maat vol is en we willen na de thuiswedstrijd tegen FC Twente graag een dikke streep onder deze kwestie kunnen zetten.”

“Wat betreft vuurwerk blijven wij heel duidelijk: wij tolereren geen enkele vorm van zelf meegebracht vuurwerk in het Hitachi Capital Mobility Stadion of in de uitvakken bij onze uitwedstrijden! Naast het feit dat het verboden is, levert het mogelijk gevaarlijke situaties op voor jou als supporter en/of medesupporters.”

Maatregelen
De afgelopen seizoenen heeft FC Groningen op verschillende manieren geanticipeerd op wanordelijkheden. Zo zijn er gesprekken gevoerd binnen de veiligheidscommissie en zijn er in sommige gevallen ook stadionverboden opgelegd. Het doel van deze gesprekken en stadionverboden is het optreden tegen wanordelijkheden om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De club heeft vastgesteld dat het afsteken van vuurwerk bij onze thuiswedstrijden voornamelijk plaatsvindt op de Tonny van Leeuwen Tribune.

Om ongeoorloofd vuurwerk in ons stadion tegen te gaan, kiest FC Groningen ervoor om bij Ingang 1 van het Hitachi Capital Mobility Stadion extra uitingen aan te brengen, die supporters erop wijzen dat het binnenbrengen en afsteken van vuurwerk te allen tijde verboden is. Daarnaast zal er bij Ingang 1 met ingang van het seizoen 2019/2020 een nog strenger toegangsbeleid worden gehanteerd, gericht op meer controle. Ook zullen rondom het Hitachi Capital Mobility Stadion nieuwe veiligheidscamera’s worden geplaatst, die dienen ter preventie en voor registratie van  onregelmatigheden.

Onderzoek naar georganiseerd vuurwerk
“Binnen de club zijn we aan het onderzoeken of we samen met onze ketenpartners georganiseerd en gecertificeerd vuurwerk kunnen toestaan,” besluit Gudde. “Op deze manier hopen we toch aan de wens van een grote groep supporters tegemoet te komen. Uiteraard zullen we een afvaardiging van onze supporters in deze plannen betrekken. Als er supporters zijn die ideeën hebben met het oog op de fanbeleving bij FC Groningen, kunnen die altijd contact opnemen via info@fcgroningen.nl.”

Gasterra

Praat mee

Laatste nieuws