string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Steun supporters en sponsors zorgt voor zwarte cijfers FC Groningen.

Woensdag 10 november 2021 om 07:59

FC Groningen heeft de jaarcijfers over het seizoen 2020/2021 bekend gemaakt. Het nettoresultaat over afgelopen seizoen bedraagt 1 miljoen euro positief. Het eigen vermogen van de club is hierdoor verbeterd van 0,6 miljoen naar 1,6 miljoen euro positief. De zwarte cijfers heeft de Trots van het Noorden voor een heel groot deel te danken aan de onvoorwaardelijke steun van supporters en sponsors, die ook afgelopen seizoen massaal hebben afgezien van een tegemoetkoming voor de door coronamaatregelen gemiste wedstrijden in het seizoen 2020/2021.

Door de gevolgen van de coronapandemie leed FC Groningen een berekende schade over het seizoen 2020/2021 van 9,2 miljoen euro en dreigde de club af te stevenen op een verlies van 3,75 miljoen euro. Als alle seizoenkaarthouders en sponsors hun geld hadden teruggevraagd voor het niet kunnen bijwonen van de thuiswedstrijden in het seizoen 2020/2021 vanwege de coronamaatregelen, dan zou dit op de genoemde 9,2 miljoen euro een schadepost hebben opgeleverd van ongeveer 6 miljoen euro.

Totale schade 
De totale schade voor FC Groningen van 9,2 miljoen euro bestond uit de gemiste inkomsten door het spelen van wedstrijden zonder publiek, het missen van bijna de gehele horeca-jaaromzet en extra kosten voor de naleving van de coronamaatregelen. Via de bijdragen uit de steunmaatregelen van de overheid, de mogelijkheid tot het uitstellen van de stadionhuur, lagere wedstrijdkosten en andere maatregelen – waaronder het inkrimpen van de organisatie, het inleveren van salaris door spelers, staf en directie en andere bezuinigingen – kon dit tekort grotendeels worden gedekt.

Ommezwaai
De ommezwaai van rode verliesgevende cijfers naar positieve zwarte cijfers is vooral te danken aan de uitkomsten van de campagne ‘Samen naar de Grote Markt.’ In aanloop naar deze campagne gaf algemeen directeur Wouter Gudde al aan dat supporters en sponsors een grote invloed zouden hebben op de financiële cijfers van de club onderaan de streep. “En die uitkomst heeft onze stoutste dromen overtroffen’, zegt Gudde nu. “Zonder de hulp van supporters en sponsors waren onze mogelijkheden beperkter geweest, was ons tekort niet volledig gedekt en was ons eigen vermogen wederom negatief geworden. Van die terugslag zouden we in dat geval flink moeten herstellen. ‘Samen naar De Grote Markt’ heeft een fantastisch resultaat opgeleverd van in totaal zo’n 2,8 miljoen euro. Deze opbrengst heeft een hele belangrijke bijdrage geleverd aan het dekken van de schade van het spelen van wedstrijden zonder publiek. En heeft uiteindelijk geholpen het dreigende verlies van 3,75 miljoen euro om te buigen naar een winst van één miljoen euro.”
 
Transferresultaat
FC Groningen behaalde over het seizoen 2020/2021 een netto-omzet van 17,9 miljoen euro. De bedrijfslasten bedroegen 17,4 miljoen euro. Het transferresultaat, dit is het saldo van alle opbrengsten én kosten van de transfers van spelers, was in 2020/2021 in totaal 1,1 miljoen euro positief. Rekening houdend met belastingen, heeft FC Groningen hierdoor onderaan de streep in het seizoen 2020/2021 een winst geboekt van 1 miljoen euro. Dit positieve resultaat wordt toegevoegd aan het vermogen van FC Groningen, dat hierdoor van zeshonderdduizend euro positief is gegroeid naar 1,6 miljoen euro positief per 30 juni 2021.
 
Naast de ongekende steun van supporters en sponsors blijkt uit de jaarcijfers opnieuw dat FC Groningen ook nog steeds sterk afhankelijk is van transfers. FC Groningen werkt voor het seizoen 2021/2022 met een begroting van 20 miljoen euro, met daarin een begroot tekort van 2 miljoen euro. Dit tekort wordt gedekt uit transfers, met name uit de verkoop van Azor Matusiwa en Gabriel Gudmundsson.
 
Financiële progressie
Als FC Groningen dit seizoen bij de resterende thuiswedstrijden in Euroborg alle seizoenkaarthouders en sponsors mag blijven ontvangen, dan zal de Trots van het Noorden over het seizoen 2021/2022 opnieuw een behoorlijke winst maken. “Deze financiële progressie is hard nodig om de voorwaarden te creëren om structureel in de subtop van Nederland te spelen. Dit betekent het verbeteren van onze liquiditeitspositie, het eigen vermogen verder verhogen en het aflossen van schulden die drukken op ons financiële eindresultaat. Als we deze voorwaarden weten te realiseren, dan wordt de kans steeds groter dat we ons doel bereiken en dat we dus op de Grote Markt eindigen”, besluit Gudde.

Bekijk hier het volledige Financieel Jaarverslag seizoen 2020/2021 van FC Groningen Beheer B.V.
 
FC Groningen (als licentiehouder) rapporteert op het niveau van FC Groningen B.V. de financiële cijfers aan de KNVB. Op basis van het FRS worden op diverse variabelen punten toegekend aan de financiële positie van de club. Clubs met 15 punten of minder dienen bij de KNVB een plan van aanpak in te dienen waarin wordt toegelicht hoe (structureel) tot een verbetering van de financiële positie wordt gekomen. De meest recente FRS-score in het jaarverslag is nog gebaseerd op de jaarcijfers 2019/20 en daarin heeft FC Groningen Beheer B.V. 30 punten van de maximaal 40 punten behaald. Na publicatie van het jaarverslag en terugkoppeling van de KNVB is het definitief aantal punten van 33 vastgesteld op basis van het seizoen 2020/21.
 

jaarverslag_0000_Cover 3x

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’