Sprookje blijft uit en seizoen zit erop.

Zondag 19 mei 2013 om 14:44

FC Groningen was zondagmiddag in Enschede dichtbij een stunt tegen FC Twente. In de Grolsch Veste verloor Groningen met 3-2, na bijna een uur met 2-1 te hebben voor gestaan. Edson Braafheid (eigen doel) en Andraz Kirm scoorden voor de pauze namens FC Groningen. In de 83ste minuut maakte Twente de 2-2. In de slotfase werd het 3-2. Afgelopen donderdag won Twente in de halve finale van de play-offs al met 1-0 in Euroborg.

In de terugwedstrijd van FC Groningen in de halve finale van de play-offs tegen FC Twente toverde coach Robert Maaskant een konijn uit de hoge hoed. Het hele jaar stond hij nog geen enkele keer aan de aftrap van een wedstrijd, maar in de meest cruciale wedstrijd van het seizoen mocht Filip Kostic het vanaf de aftrap gaan proberen. Hij nam de plek in van de topscorer van 2011/2012 en Kostic vormde een aanvalsduo met Andraz Kirm. Aan de kant van FC Twente ontbrak Nacer Chadli en stond Hölscher aan de aftrap.

Na twaalf minuten kwam de thuisclub op voorsprong. Een afvallende bal werd door verdediger Edson Braafheid op de slof genomen en verdween in de linkerbenedenhoek van het FC-doel: 1-0. Groningen was heel even van slag, maar in de 23ste minuut gebeurde dan dat ene gelukje dat de gasten nodig hadden. Een voorzet van Leandro Bacuna werd onder druk van Michael de Leeuw door Braafheid in eigen doel gewerkt. En zo was de stand weer 1-1.

Drie minuten later werd de scenario voor Groningen nog een stukje aangenamer. Een diepe bal van basisdebutant Filip Kostic zette Andraz Kirm alleen voor keeper Sander Boschker, die ver uit zijn goal was gekomen. Kirm kon de doelman omspelen en had vervolgens geen moeite de resterende twee verdediger te slim af te zijn en schoot in de 26ste minuut de 1-2 tegen de touwen. De resterende twintig minuten van de eerste helft zat FC Groningen door de twee uitgoals dus virtueel in de finale van de play-offs.

Na de pauze was het niet Groningen maar Twente dat op jacht moest naar een doelpunt om alsnog aanspraak te maken op twee extra wedstrijden. Zeer lange tijd zag het ernaar uit dat het wonder van Groningen dan toch nog zou geschieden in Enschede. In de eerste helft had Groningen nog 69% balbezit. Na de pauze waren de verhoudingen totaal omgekeerd en had Twente een zwaar overwicht. Tot echte uitgespeelde kansen leidde dat echter niet.

Bij Twente was Nacer Chadli een halfuur voor tijd toch in de ploeg gekomen voor Hölscher en bij Groningen werden Rasmus Lindgren en Filip Kostic afgelost door respectievelijk Tim Sparv en Alexander Christovao. Vlak nadat bij Twente Felitciano Zschusschen in de lijnen was gekomen voor Willem Janssen, viel dan toch de gelijkmaker. Op aangeven van Rasmus Bengtsson wist Felipe Gutierrez de gelijkmakende 2-2 te scoren. Zo kwam er een einde aan een periode van 57 minuten waarin de gasten ‘virtueel’ in de finale stonden.

Meteen daarna kwam David Texeira bij FC Groningen in de ploeg en ging Maikel Kieftenbeld naar de kant. Een poging om alsnog de winnende goal te maken, slaagde niet voor FC Groningen. FC Twente maakte aan alle onzekerheid een einde in de eerste minuut van de extra tijd. Op aangeven van invaller Zschusschen scoorde een andere invaller, Chadli de 3-2. Scheidsrechter Richard Liesveld, die geen gele kaarten gaf, liet de drie minuten extra tijd twintig seconden korter duren. En zo komt voor FC Groningen een einde aan het seizoen 2012/2013.

Groningen streed zowel in de beker (achtste finale), competitie (zevende) als play-offs tot het uiterste en toonde veel vechtlust en veerkracht. Het was net niet voldoende om tot de allerlaatste speeldag, zondag 26 mei, in de race te blijven voor Europees voetbal. Doelman Marco Bizot zal zich maandag melden bij Jong Oranje. De fitte spelers uit de selectie zullen donderdag 23 mei een oefenduel afwerken bij HS’88 in Hoogezand. Dat duel begint om 19.00 uur. De eerste training van het seizoen 2013/2014 is exact een maand later, op zondag 23 juni.

Bizot; Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld (84’ Texeira), Lindgren (69’ Sparv), De Leeuw, Bacuna; Kirm, Kostic (73’ Christovao).
Rest bank: Van der Lei, Letschert, Kappelhof, Schet, Texeira.

Opstelling FC Twente
Boschker; Rosales (87’ Breuekers), Bengtsson, Bjelland, Braafheid; Fer, Janssen (82’ Zschusschen), Gutiérrez; Tadic, Castaignos, Hölscher (62’ Chadli).
Rest bank: Plattel, Wisgerhof, Eghan, Pelupessy.

Toeschouwers: 22.500
Scores: 12’ Braafheid 1-0, 23’ Braafheid (eigen doel) 1-1, 26’ Kirm (Kostic) 1-2, 83’ Gutiérrez (17) 2-2, 91’ Chadli 3-2

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Langkamp, Kleinjan en Janssen