string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Speech Hans Nijland tijdens nieuwjaarsbijeenkomst.

Maandag 13 januari 2014 om 18:01

Vanavond, maandag 13 januari, organiseerde het bestuur van de Business Club FC Groningen de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor sponsorrelaties van FC Groningen in Euroborg. Naast de voorzitter van de Business Club FC Groningen, Winfryd de Haan, hield ook algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen een speech. Hieronder volgt de weergave van zijn tekst.

Geachte dames en heren,
Namens Raad van Commissarissen, directie en management van FC Groningen heten wij u van harte welkom bij deze nieuwjaarsreceptie.
Wij blikken met u terug op 2013, maar kijken uiteraard ook vooruit naar 2014.
Sportief gezien
Sportief gezien is 2013 een prima jaar geweest.
Immers we zijn het seizoen 2012 – 2013 geëindigd op een zeer verdienstelijke 7de plaats, een compliment aan trainer Robbert Maaskant.
De van te voren geformuleerde sportieve doelstelling werd met het bereiken van de play-offs behaald. Toch deed zich de situatie voor dat onze achterban – onze supporters en sponsors – niet erg enthousiast waren over het doorgaans vertoonde spel, met name hier in Euroborg. En hoe je het ook wendt of keert; betaald voetbal speel je voor publiek, het liefst voor zoveel mogelijk publiek.
Doelstelling
Met de technische staf, die bij aanvang van het seizoen 2013 – 2014 is begonnen, hebben we dan ook gekozen voor een andere sportieve insteek. Niet het formuleren van een doelstelling – in de zin van een 6de, 7e of 8e plek op de ranglijst of het behalen van de play-offs – maar het bieden van enthousiast en spectaculair voetbal. Wij willen bovenal het publiek weer op de banken krijgen. Dit wil overigens niet zeggen dat wij niet ambitieus zijn! Sterker nog; onze ambities spatten er vanaf. Wij bij FC Groningen zullen te allen tijde op alle gebieden gaan voor het hoogst haalbare. Dat hoort ook bij de status van een club als FC Groningen.
Ontwikkeling en doorstroming
Ook hebben wij ingezet op de ontwikkeling en doorstroming van jonge spelers.  Op dit moment kunnen we daar tevreden over zijn. Immers; we hebben een jong en talentvol team en we constateren volop ontwikkeling. Het is daarom goed om te zien dat er vorige week tijdens het trainingskamp in Spanje fantastisch is gewerkt. Ik heb dat met eigen ogen mogen aanschouwen.
Daarbij waren vier eigen opgeleide spelers aanwezig. Zij hebben volop geroken aan het eerste elftal. Ook het feit dat Jong FC Groningen onder leiding van trainer Paul Raveneau bovenaan staat in de Eredivisie voor Beloften-teams bevestigt ons beeld.
Transfers
Ook afgelopen zomer hebben zich weer bijzondere transfers voorgedaan bij FC Groningen: Virgil van Dijk naar het Schotse Celtic en Leandro Bacuna naar het Engelse Aston Villa. Twee spelers opgeleid bij FC Groningen, die spelen voor grote clubs in het buitenland en wat betreft Bacuna zelfs in één van de sterkste competities ter wereld. Technisch manager Henk Veldmate en mijn persoontje hebben zowel Celtic als Aston Villa bezocht en hebben daar gesproken met de directies van beide clubs. Zij zijn zeer tevreden over de inbreng van Van Dijk en Bacuna. En zeker wat betreft Van Dijk hebben wij de rotsvaste overtuiging dat het niet alleen bij Celtic zal blijven, maar dat hij in deze vorm ongetwijfeld nóg een stap gaat maken. Het zal u daarbij helder zijn dat dit ook voor de kas van FC Groningen een lonkend perspectief is.
Louis van Gaal
Met klem doe ik dan ook een beroep op bondscoach Louis van Gaal om Virgil van Dijk heel snel te selecteren voor het Nederlands elftal. Als hij met Oranje wereldkampioen wil worden, zou Louis van Gaal wel gek wezen als hij Van Dijk níet selecteert! En wij weten allemaal: Louis van Gaal is niet gek.
Maar of hij daarbij ook luistert naar Hans Nijland valt nog te betwijfelen.
In 2013 heeft Ed Zijp de voorzittershamer van de Raad van Commissarissen neergelegd. Na een periode van ruim 16 jaar in diverse functies binnen FC  Groningen is hij opgevolgd door Bert Middel.
Opvallend en vervelend nieuws was het faillissement van onze goede buur en partner binnen onze jeugdopleiding: Sportclub Veendam.
Compliment
Zojuist heb ik de wisseling van de wacht genoemd binnen onze technische staf. Na één seizoen zijn FC Groningen en Robert Maaskant uit elkaar gegaan en werd Erwin van de Looi, die jarenlang binnen onze jeugdopleiding heeft gewerkt, trainer was van de Beloften en assistent bij het eerste elftal, aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Hij wordt daarbij geassisteerd door Dick Lukkien, Marcel Groninger, Peter Hoekstra en keeperstrainer Sierd van der Berg.
Deze technische staf verdient een groot compliment. In de eerste seizoenhelft hebben we zeker hier in Euroborg spectaculaire wedstrijden en prachtige goals gezien.
Door onze achterban wordt de huidige manier van voetballen zeer gewaardeerd. Weliswaar hebben we bij de start van het nieuwe seizoen minder seizoenkaarten verkocht, maar door het vertoonde spel loopt de losse kaartverkoop voor onze thuiswedstrijden als een trein.
Wij hopen en vertrouwen erop dat we in 2014 door zullen gaan op de ingeslagen weg. Natuurlijk balen we met elkaar ongelofelijk van de bekeruitschakeling tegen NEC, maar een 6e plaats op de ranglijst van de Eredivisie is halverwege de competitie natuurlijk uitstekend.
Geschrokken
Geschrokken zijn we in 2013 van het nieuws dat bij onze keeperstrainer Sierd van der Berg leukemie is geconstateerd. Doorlopend hebben wij contact met hem. Zelf heb ik hem vorige week donderdag nog bezocht en hij maakt het naar omstandigheden goed. Sierd is zeer optimistisch en strijdvaardig. Wij wensen hem en zijn familie de komende periode heel veel sterkte op de weg naar herstel.
Een grote schok was natuurlijk ook het overlijden van clubicoon Martin Koeman, in december.
75 jaar; maar nog dag en nacht bezig met voetbal en in het bijzonder met FC Groningen. Het eerbetoon rondom zijn overlijden was overweldigend en is door de familie Koeman enorm gewaardeerd.
Komend weekend hervatten wij de competitie in Waalwijk tegen RKC, waar Erwin Koeman de trainer is. Mocht Martin nog in ons midden zijn geweest, dan zou hij zaterdagavond ongetwijfeld een wandelingetje zijn gaan maken, want als FC Groningen tegen de club van één van zijn beide zonen speelde, kon hij geen partij kiezen.
Dames en Heren,
Zoals te doen gebruikelijk hebben wij ook dit jaar weer open en transparant onze jaarcijfers gepresenteerd. Deze cijfers waren niet goed. In 2012 – 2013 is een operationeel resultaat van bijna 1,6 miljoen euro negatief geboekt.
Dit staat ons absoluut niet aan en bent u ook niet van FC Groningen gewend.
Maar ook wij hebben nou eenmaal last van de economisch moeilijke tijden.
Dat is ook logisch, want als betaald voetbal organisatie ben je voor 50 procent afhankelijk van commerciële inkomsten. Als het bedrijfsleven het moeilijk heeft, hebben wij dat ook.
Inmiddels hebben wij de bakens verzet. We hebben tal van maatregelen genomen om het tij te keren. Wij willen namelijk zo snel mogelijk weer zwarte cijfers schrijven. Zowel de spelersgroep als alle overige medewerkers van de club hebben hierin meegedacht en een loonoffer dan wel een  versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten accepteren.
Emil Johansson
Mocht u dat overigens nog niet hebben meegekregen, dan kunnen wij u melden dat de eerste selectie van FC Groningen vanaf vandaag ook één naam minder telt. Emil Johansson is namelijk per direct vertrokken naar de Noorse club Sandnes Ulf. Johansson had in Euroborg nog een overeenkomst tot medio 2015.
Als organisatie moet je echter niet alleen bezig zijn met bezuinigen.
Immers; als je alleen maar bezig bent met inkrimping, dan kom je niet meer vooruit en ben je gedoemd maximaal de middenmoot te halen.
Daar willen wij ons niet bij neerleggen.
Wij gaan er met elkaar dan ook alles aan doen om de omzet weer een impuls te geven.
Initiatieven
Naast het economisch herstel dat gloort, zijn wij bij FC Groningen – en dan met name onze commerciële afdeling onder leiding van collega-directeur Robbert Klaver – creatief en innovatief. Prachtige en succesvolle initiatieven hebben het licht gezien in 2013. Dan hebben we het over de E-Boxx, maar wat te denken van onze laatste aanwinst: de BoerenBox. Een initiatief ontsproten uit het brein van salesmanager Geert Kuiper. De groei binnen de BoerenBox is dusdanig dat deze nu al wordt uitgebreid. Na de Vastgoedlounge, de Energy Valley Topclub, de E-Boxx en de BoerenBox zijn wij bij FC Groningen al weer klaar voor de volgende stap. Een zorg daarbij – en absoluut van groot belang – is dat wij de lege plaatsen op het ereterras weer vol krijgen. En wat dat betreft doen wij een beroep op U.
U kunt ons helpen! U bent al een relatie van ons en wij hopen dat u dit nog heel lang zult blijven. Maar u kunt ons ook helpen aan nieuwe relaties uit uw eigen omgeving en netwerk. Hier zal de voorzitter van onze Business Club, Winfryd de Haan, zo meteen dieper op ingaan.
Kernwaarden
FC Groningen heeft vier kernwaarden:
Volksclub, Maatschappelijk betrokken en actief, Groen en Duurzaam en Innovatief. Deze laatste twee kernwaarden – dus groen en duurzaam en innovatief – vertalen zich in ons nieuwste project; de zonnepanelen op het dak van Euroborg. Er is inmiddels gestart met de aanleg van de zonnepanelen en morgen hebben we een officieel moment met de media op het dak van Euroborg waarbij de 1e zonnepaneel wordt gelegd. Fase 1 van de zonnecentrale is daarmee voltooid.
Maar we zitten niet stil en inmiddels wordt er al weer druk gewerkt aan fase 2, waarbij er nog eens ruim 500 zonnepanelen beschikbaar zijn voor particulieren en bedrijven. Dit is een prachtig gezamenlijk initiatief van de Stichting 1miljoenwatt, energiebedrijf Essent en FC Groningen, met medewerking van de Energy Valley Topclub, Imtech, BAM, het Waterbedrijf Groningen, Euroborg NV en de gemeente Groningen.
Topsportzorgcentrum
Tot slot: afgelopen vrijdag heeft wethouder Dig Istha op het stadhuis bekend gemaakt dat het nieuwe topsportzorgcentrum op Corpus den Hoorn er definitief komt. Een diep en langgekoesterde wens van de club waarbij het eerste elftal, Jong FC Groningen en al onze jeugdteams samen kunnen trainen op één complex binnen de stad. Het wordt een hypermodern trainingscentrum, voorzien van alle faciliteiten, die passen bij een ambitieuze club als FC Groningen. Medio 2015 zal het complex in gebruik worden genomen. Vanaf deze plaats willen wij de Gemeente Groningen een geweldig compliment maken. Het realiseren van een grootschalig complex met bijbehorende investering in de huidige tijd getuigt van moed en ondernemerschap.
Hoodsponsor Essent
Maar als het gaat om de financiering dien ik ook onze zeer gewaardeerde hoofdsponsor Essent te noemen. Zoals u weet, hebben wij bij de laatste thuiswedstrijd van het afgelopen seizoen tegen Ajax het hoofdsponsorschap met Essent weten te verlengen. En één van de onderdelen van de nieuwe overeenkomst betrof een substantiële financiële bijdrage aan het te realiseren topsportzorgcentrum. Het is voor alle betrokken partijen fantastisch nieuws dat dit complex er nu komt. Niet alleen wij als FC Groningen zullen profiteren van de nieuwe faciliteiten, ook andere sporters kunnen gebruik gaan maken van de zorgvoorzieningen, die er op Corpus zullen komen.
Kortom: zoals het past bij een club als FC Groningen zijn wij op alle fronten volop in beweging. De club bruist! Wij blijven onverminderd ambitieus, zowel op het sportieve maar zeker ook op het commercieel-economische en financiële vlak, waarbij we op uw onvoorwaardelijke steun hopen te mogen blijven rekenen.
Ik dank u hartelijk voor uw aandacht.

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

VAN EIGEN BODEM Mart Esschendal: ‘Ik denk dat ik één op één veel ballen afpak’

2 weken geleden

Peakz Padel en FC Groningen slaan handen ineen

1 maand geleden

Van Eigen Bodem Ids van der meer: ‘Ik zou zo graag in het eerste willen voetballen’