string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Smullen bij droomdebuut voor Van de Looi.

Zaterdag 03 augustus 2013 om 21:43

FC Groningen heeft zaterdagavond de eerste competitiewedstrijd glansrijk met 4-1 gewonnen bij NEC. Bij rust was het 1-2. Tjaronn Chery, Andraz Kirm, David Texeira en Richairo Zivkovic scoorden voor Groningen, dat zich koploper mag noemen halverwege het eerste speelweekeinde.

Bij FC Groningen was Michael de Leeuw zaterdagochtend niet fit genoeg gebleken om deel uit te maken van de selectie. In de basiself bij de FC maakten Eric Botteghin, Nick van der Velden, Tjaronn Chery en Giliano Wijnaldum hun debuut. Ook trainer Erwin van de Looi – die vorig seizoen al tweemaal als invaller op de bank zat – maakte zijn officiële debuut.
In de beginfase schrok Groningen even toen Navarone Foor de openingstreffer leek te maken. Aan de overzijde werd een doelpunt van de andere speler met rugnummer 10 wel goedgekeurd. Tjaronn Chery werkte een rebound binnen en tekende de 0-1 aan. Even later kreeg Eric Botteghin de eerste gele kaart van het seizoen 2013/2014 namens FC Groningen. De Braziliaan was er even later ook als de kippen bij toen doelman Johnsson van NEC een bal losliet, maar zag de bal over de achterlijn hobbelen.
In de eerste helft maakte FC Groningen optimaal gebruik van de twee minuten durende drinkonderbreking. Bij een aanval over rechts werd een steekpass van Chery door Andraz Kirm op prachtige wijze in de linkerbovenhoek gekruld. Na een kans voor David Texeira begon het thuispubliek zich tegen de eigen ploeg te keren. Op slag van rust wist NEC toch de aansluiting te pakken toen Foor uit een voorzet van rechts de 1-2 binnenkopte.
De tegengoal zorgde ervoor dat FC Groningen niet kon gaan hinken op twee gedachten, maar vol voor een derde goal moest blijven gaan. Die kwam er al in de 54 ste minuut. Balverlies voor Groningen in ‘de zestien’ van de tegenstander werd gevolgd door balverlies van de thuisclub die al volop in de omschakeling zat. Over de linkerkant gaf Filip Kostic de bal voor op David Texeira, die de 1-3 aantekende.
Daarna was de thuisclub onmachtig om nog een tweede keer terug te komen in de wedstrijd. Zonder gevaarlijke kansen weg te geven, bleef Groningen op de been. En bovendien in aanvallend opzicht nog keer op keer gevaarlijk. Was het de afgelopen week op de training al ‘bij vlagen smullen’, volgens trainer Van de Looi, het kwam er nu in de wedstrijd ook volledig uit. Het enige dat Groningen kon worden verweten, was dat de vierde treffer pas in de slotminuut werd gemaakt.
Op dat moment was Richairo Zivkovic binnen de lijnen gekomen als vervanger van David Texeira. Zivkovic kopte op aangeven van Kirm de 1-4 binnen en is nu de jongste doelpuntmaker ooit bij de club. In de extra tijd maakte ook Krisztian Adorjan nog zijn opwachting. Hij werd daarmee de vijfde FC-debutant in het groen-wit. Na de zege mag FC Groningen zich minimaal één dag koploper van de Eredivisie noemen. Zondag 11 augustus komt FC Utrecht op bezoek in Euroborg. Aanvang is 14.30 uur.
Opstelling FC Groningen
Bizot; Kappelhof, Letschert, Botteghin, Wijnaldum; Van der Velden, Lindgren, Chery; Kirm, Texeira (85’ Zivkovic), Kostic (91’ Adorjan).
Rest bank: Van der Lei, Magnasco, Troost-Ekong, Burnet, Kieftenbeld.
Opstelling NEC
Johnsson, Bovenberg, Van Eijden, Cmovs, Conboy, Palsson, Foor, Loen (66’ Diarra), Hemlein (85’ Tutuarima), Higdon, Celik (46’ Jahanbakhsh).
Rest bank: Gentenaar, Roorda, Disveld, Bergsson.
Toeschouwers: 10.197
Scores: 10’ Chery (-) 0-1, 27’ Kirm (Chery) 0-2, 45’ Foor (Hemlein) 1-2, 54’ Texeira (Kostic) 1-3, 90’ Zivkovic (Kirm) 1-4.
Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Lobbert, Brink en Boot
Gele kaart: 16’ Botteghin (overtreding op Hemlein), 58’ Texeira (overtreding op Cmovs), 62’ Bovenberg (overtreding op Kostic)

Gerelateerd nieuws.

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

4 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’