Ruime en overtuigende zege FC Groningen bij Jong AZ.

Maandag 27 november 2023 om 21:51

FC Groningen heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen Jong AZ gespeeld. Op het AFAS sportcomplex van Wijdewormer werd het 0-5. De ruststand in Noord-Holland was 0-2. Voor de ploeg van trainer Dick Lukkien scoorden Jorg Schreuders, Luciano Valente, Romano Postema, Radinio Balker en Thom van Bergen. De Trots van het Noorden heeft nu na 16 speelronden in de Keuken Kampioen Divisie 22 punten.

Voor de vierde competitiewedstrijd op rij verscheen FC Groningen met dezelfde elf aan de aftrap. Opnieuw dus met de vier ‘jonkies’ Thom van Bergen, Romano Postema, Luciano Valente en Jorg Schreuders uit de eigen Opleiding voorop en met eigen kweek Wouter Prins op de linksback-positie. In de vorige drie duels bleef de Trots van het Noorden in die samenstelling ongeslagen en haalde het 5 punten.

Eerste helft
Op het gure sportcomplex in Wijdewormer kwam FC Groningen binnen tien minuten op voorsprong met een doelpunt van “eigen bodem”. Thom van Bergen zette goed door en met zijn tweede assist in drie dagen bood hij zijn maatje Jorg Schreuders zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal, 0-1.

Daarna kreeg de FC volop kansen om de score te verdubbelen. Dat gebeurde na een half uur spelen en niet geheel toevallig uit een hoekschop. Spelhervattingen zijn dit seizoen een geweldig wapen voor de Trots van het Noorden. Wouter Prins legde de bal uit een corner bij de tweede paal, waar Marvin Peersman de bal terug voor het doel kopte en Luciano Valente met een subtiele hakbal voor de 0-2 zorgde.

Tweede helft
Binnen 3 minuten na rust stuurde Johan Hove Valente de diepte in met een vrije doortocht naar het Alkmaarse doel, maar de aanvallende middenvelder schoot over. Na een uur spelen nam FC Groningen alsnog de gewenste afstand na een prachtige aanval. Aanvoerder Marco Rente stoomde op over de rechterflank, trok de bal terug op de inlopende Schreuders, die met een fraaie actie Postema vrij voor zette voor het doel. De spits uit Stad rondde koelbloedig af, 0-3.

Zo had het kwintet uit de eigen Opleiding een zeer belangrijk aandeel in de ruime voorsprong tegen de leeftijdsgenoten van AZ.

Nog geen vijf minuten later maakten de Groningers aan nog eventuele onzekerheid een definitief einde. Een nieuwe corner zorgde opnieuw voor een doelpunt. Het was wederom Radinio Balker die scoorde, ook zijn tweede treffer binnen drie dagen, 0-4.

Daarna kon coach Lukkien met een gerust hart wisselen en kregen andere jongens speeltijd, onder wie het zesde talent uit de eigen Opleiding; Thijmen Blokzijl. Vijf minuten voor tijd deed ook Van Bergen nog een duit in het zakje, waardoor de vier jonkies voorop allemaal een doelpunt achter hun naam kregen in Wijdewormer. In de slotminuut verijdelde Hidde Jurjus de enige kans van Jong AZ en hield de goalie de nul voor FC Groningen.

Speler van het Jaar
Ook dit seizoen kiezen de supporters weer de Speler van het Jaar door bij elke wedstrijd een stem uit te brengen op de Koning van de Wedstrijd. Breng via deze link je stem uit op je favoriet in Wijdewormer: https://www.fcgroningen.nl/koning

Nieuwe thuiswedstrijden
Komende vrijdag komt FC Groningen opnieuw in actie voor eigen publiek. Vanaf 20.00 uur is VVV-Venlo de tegenstander in Euroborg. Ook de vrijdag daarop, 8 december, staat een thuiswedstrijd op het programma. Dan is Telstar de opponent. Aftrap opnieuw om 20.00 uur.

Wil je erbij zijn, en ben je geen seizoenkaarthouder, koop dan hier je toegangskaart: https://tickets.fcgroningen.nl/