Puntje erbij door gelijkspel in Utrecht.

Woensdag 14 april 2010 om 23:05

FC Groningen heeft woensdagavond in en tegen Utrecht met 1-1 gelijkgespeeld. De eindstand was bij rust al bereikt. Nicklas Pedersen scoorde zijn vijfde seizoenstreffer. Groningen staat twee duels voor het einde van de reguliere competitie nog altijd achtste.

In zijn periode als trainer van FC Groningen ging trainer Ron Jans voor de twaalfde keer op bezoek bij FC Utrecht. Van de voorgaande elf ontmoetingen werden liefst vijf wedstrijden in een overwinning omgezet. Daarmee is Stadion Nieuw Galgenwaard na Euroborg en het Oosterpark het stadion waar hij in zijn periode bij Groningen de meeste overwinningen boekte. Mogelijk volgt in de play-offs nog een dertiende uitvoering.
In de 32ste speelronde van de Eredivisie begon FC Groningen in de opstelling zoals die afgelopen zondag in Euroborg aan de tweede helft begon. Fredrik Stenman was toen door een blessure afgehaakt en werd vervangen door Tom Hiariej. Ook in Utrecht stond Hiariej rechtsback en begon Daley Blind als linksachter aan de aftrap. In een vrij tamme eerste helft waren er over en weer drieplaagstootjes. Koen van de Laak schoot eens van afstand, Thomas Enevoldsen kopte namens Groningen en Jan Wuytens deed dat voor de thuisploeg.
Na een klein halfuur brak een doelpunt van FC Utrecht de wedstrijd open. Dries Mertens stuurde Jacob Mulenga weg in de diepte en zag hoe de spits in scoringspositie kwam toen hij de struikelende Oluwafemi Ajilore had afgeschud. Mulenga schoot van vijf meter snoeihard binnen tegen het dak van de goal achter Brian van Loo: 1-0. Acht minuten later was Ricky van Wolfswinkel gevaarlijk en wist Van Loo een tweede treffer te voorkomen met een redding.
Na de pauze kwam Tim Sparv in de ploeg bij FC Groningen. Hij nam de rol van controlerende middenvelder over van Oluwafemi Ajilore. Bij FC Utrecht kwam Sander Keller in de ploeg voor Alje Schut. Behouders een grote kans voor Nana Asare die werd geblokt door Andreas Granqvist, deden zich in het tweede bedrijf weinig hoogtepunten meer voor. Bij FC Groningen kwam Goran Lovre het laatste halfuur in de ploeg voor Leandro Bacuna.
In de slotfase verving Serhat Koç vervolgens nog de maker van de 1-1 Nicklas Pedersen. In de twee minuten extra tijd ondernam Utrecht op aandringen van het thuispubliek nog een heel lauw slotoffensief. Voor de thuisploeg was het gelijkspel voldoende om deelname aan de play-offs definitief veilig te stellen. FC Groningen heeft op definitief zeker te zijn nog twee punten nodig en is ook geholpen bij puntverlies van Roda JC in de laatste twee speelronden.
Komende zondag gaat FC Groningen op bezoek bij PSV, dat vanavond definitief de kans op deelname aan de voorronde van de Champions League verspeelde. Het duel begint zondag om 14.30 uur in het Philips Stadion. Twee weken later is Sparta Rotterdam in Euroborg de laatste tegenstander van de reguliere competitie.

Van Loo; Hiariej, Sankoh, Granqvist, Blind; Ajilore (46’ Sparv), Van de Laak, Enevoldsen, Bacuna (62’ Lovre); Pedersen (83’ Koç), Matavz.
Rest bank: Nienhuis, Olijve, Lachman.