Promotiekraker in Tilburg eindigt gelijk.

Vrijdag 26 april 2024 om 22:04

FC Groningen heeft vrijdagavond in Tilburg de promotiekraker tegen Willem II gelijk gespeeld, 1-1. De ruststand in het Koning Willem II Stadion was 0-0. Jorg Schreuders scoorde voor de ploeg van trainer Dick Lukkien en zette de FC daarmee op gelijke hoogte. Even voor het doelpunt was Willem II via Nick Doodeman op voorsprong gekomen. Met nog twee speelronden te gaan in de Keuken Kampioen Divisie heeft de Trots van het Noorden nu 71 punten. De achterstand op Willem II is vier punten. Roda JC, de andere rechtstreekse promotiekandidaat heeft 1 punt meer dan de FC en staat op 72 punten.

Met de steun van een met 600 FC-supporters uitpuilend uitvak in de rug startte FC Groningen tegen Willem II in de inmiddels vertrouwde samenstelling, met centraal achterin opnieuw een basisplaats voor Thijmen Blokzijl. De spanning was voelbaar op het veld en de tribunes in een sfeervol stadion waarbij de twee supportersgroeperingen luidkeels achter hun ploeg stonden.

Het spel speelde zich in de eerste helft voornamelijk af op de helft van Willem II. De Trots van het Noorden probeerde via goed verzorgd spel tot kansen te komen. De FC noteerde acht doelpogingen waarvan zes tussen de palen in de eerste helft. Jorg Schreuders speelde na een kwartier spelen Thom van Bergen in. De spits nam de bal knap mee en was niet zelfzuchtig in het strafschopgebied. Zijn voorzet bereikte net geen teamgenoot. Topscorer Romano Postema werd na een half uur weggestoken door Luciano Valente. De spits stuitte op keeper Joshua Smits.

Van Bergen vond even later de keeper op zijn weg nadat hij na goed doorzetten de bal ver op de helft van Willem II had veroverd. Willem II kreeg twee mogelijkheden na slippertjes in de opbouw, maar beide keren ging de inzet niet op het doel van Hidde Jurjus.

Tegenvaller was het uitvallen van Valente vlak voor rust. Rui Mendes was zijn vervanger. De invaller kreeg de eerste goede mogelijkheid na rust. FC Groningen schakelde goed om waardoor Mendes op snelheid richting de goal van de tegenstander kon. De aanvaller werd op het nippertje afgestopt door een Willem II-verdediger. Uit de hoekschop die volgde werd een kopbal van Marco Rente van de lijn gehaald door Nick Doodeman. De vleugelspeler schoot enkele minuten later tegen de verhoudingen in de bal vanuit de hoek van het strafschopgebied hard achter keeper Jurjus, 1-0.

Het stadion ontplofte en Groningen leek zich even te moeten herpakken, maar lang duurde dat niet. Laros Duarte draaide na 62 minuten spelen knap weg op het middenveld en gaf de bal op Postema. De spits speelde Schreuders in, waarna hij zijn tegenstander uitspeelde en vijf minuten na de tegentreffer raak schoot, 1-1. Een meer dan terechte gelijkmaker voor de FC.

In de tweede helft waren het aantal schoten meer in evenwicht dan in het eerste bedrijf, al bleef FC Groningen meer de bal houden en was het ook dreigender zonder echt goede kansen te krijgen. De spanning steeg in de slotfase van de wedstrijd en de duels werden feller.

In totaal kwam het aantal schoten op het doel tot 10 voor FC Groningen en 2 voor de thuisploeg. Die statistiek veranderde niet in de vier extra minuten toen beide ploegen genoegen leken te nemen met een punt. Door het gelijke spel van Roda JC bij Jong Ajax is de stand bovenin onveranderd. FC Groningen staat met nog twee speelrondes te gaan derde op 1 punt achterstand van Roda JC en houdt het volop kans op directe promotie naar de Eredivisie.

Volgende week gaat de Trots van het Noorden op bezoek bij Telstar, op vrijdag 10 mei komt Roda JC op bezoek in Euroborg. Beide duels zijn geheel uitverkocht voor FC-supporters. Seizoenkaarthouders die op 10 mei verhinderd zijn, kunnen hun plaats aanbieden aan medesupporters via de kaartenmarkt.

Stemmen op de Koning van de Wedstrijd kan nog tot maandagochtend 12.00 uur. FC-supporters kunnen hun stem uitbrengen via: https://www.fcgroningen.nl/koning