string(9) "claudebot"

Project muurschilderingen afgerond.

Woensdag 19 september 2012 om 14:57

In de afgelopen seizoenen heeft kunstenaar Joram Roukes alle trappenhuizen voorzien van kunstwerken. Na een periode van ruim twee jaar zit het project erop. Roukes hoeft zich niet te vervelen en slaat zijn vleugels uit over de hele wereld. “Londen, Kopenhagen en Los Angeles…,” aldus de artiest.

“Het hele project begon in het voorjaar van 2010. Het is best een bijzonder gevoel dat het nu officieel is afgerond,” begint Roukes zijn verhaal. Vervolgens blikt hij terug op het eerste contact met de club. “Ik werd benaderd door Bert van het Supportersproject om schilderingen in het stadion te maken. En een aantal weken later kwam ik in contact met Matthias Mulder van FC Groningen om het idee door te spreken.”
Fanatiek
Roukes bereidde zich goed voor op de opdracht om in alle trappenhuizen vanaf de omloop schilderingen te maken. “Voor die tijd was ik nog nooit in Euroborg geweest. Maar ik vond het belangrijk me in te leven in het project voordat ik de ontwerpfase inging. Dus heb ik eerst een aantal wedstrijden op de Z-side gestaan. Voor de Tonny van Leeuwen Tribune was de opdracht de herinneringen aan het Stadion Oosterpark terug te brengen en vergeleken met de andere twee tribunes mocht het ook fanatisme uitstralen.”
De timing van de afronding van de eerste ‘pieces’ was niet erg gelukkig. “Ik ben het liefst aan het werk als de temperatuur aangenaam is. Maar het was erg koud toen we de schilderingen halverwege het seizoen 2010/2011 hebben aangebracht. Overigens met hulp van stagiairs van het Alfa Collega. Iedereen was er heel blij mee en op die manier heb ik ook de opdracht gekregen achter het andere doel bezig te gaan.”
“Dat is de familietribune (de huidige Koeman Tribune) en daar zitten veel kinderen. De werken op die tribune moesten ook meer het gezinsgevoel meebrengen. Met de viering van Sinterklaas in 2011 hebben we een project gedaan met handjes van kinderen. En tenslotte was het voor 2012 de opdracht ook de Oost-tribune, de Piet Fransen Tribune in de trappenhuizen schilderingen aan te brengen.”
Stippenmuren
Een afbeelding van Stad en Ommeland met een groen kloppend hart, een beeltenis van de huidige naamgever Piet Fransen prijken onder meer achter de lange zijde. “Daarmee ben ik in april van dit jaar gestart. Voor deze derde tribune heb ik eigenlijk weer precies hetzelfde proces gevolgd. Dus weer helemaal vanaf nul begonnen en eerst begonnen met schetsen. De opdracht voor deze tribune was het thema ‘oude helden’. Met stippenmuren heb ik een aantal portretten uitgebeeld. En in de trap naar OO/PP een afbeelding met allerlei feiten over FC Groningen. Omdat daar vaak relatief nieuwe supporters de tribune opkomen.”
Hoewel het megaproject in drie delen nu is afgerond, hoeft de kunstenaar niet stil te zitten. “Ik val zeker niet in een zwart gat. Ik ben twee weken op vakantie geweest om alles even helemaal te kunnen loslaten. Maar ik kan zeggen dat er veel belangstelling is oor mijn werk. De komende tijd ga ik naar Londen, Kopenhagen en Los Angeles. Voor deze opdracht had ik nog nooit een wedstrijd bezocht, maar nu ben ik er zeer bij betrokken. Als ik aanwezig ben, zijn het bovendien vaak mooie en spectaculaire wedstrijden.”
FC-waardig
Matthias Mulder vat de periode van ruim twee jaar samen: “Ik was zelf ook heel benieuwd hoe het allemaal zou gaan verlopen. Als ik in de dienstrapporten van de beveiliging weer las dat hij bezig was geweest, was ik altijd erg nieuwsgierig naar de vorderingen en ging ik vaak even kijken. Het eindresultaat mag er zeker zijn.”
“Het is niet iets tijdelijks, maar kunstwerken die er gedurende hele lange tijd zullen blijven staan. Het geeft identiteit aan het stadion. Voorheen waren de trappenhuizen koud en kil en inmiddels dragen ze bij aan de identiteit van Euroborg en FC Groningen. Het resultaat is zeer FC-waardig. Joram heeft zich geweldig ingeleefd in de club en veel betrokkenheid getoond. Mogelijk dat we in de toekomst nog weer een beroep op hem zullen doen. De samenwerking is ons in ieder geval uitstekend bevallen.”

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

3 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard

3 weken geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’