Prima uitzege op Heracles; nu 22 uit 13.

Zaterdag 09 november 2013 om 22:08

FC Groningen heeft zaterdagavond in Almelo met 3-0 gewonnen van Heracles. Dit na een 0-0 ruststand. Voor de FC scoorden Richairo Zivkovic en Filip Kostic (2x). Door de zege heeft Groningen nu 22 punten uit 13 duels.

De wedstrijd in het Polman Stadion begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Ron Dellow, oud-trainer van GVAV en Heracles. De oudste nog levende ex-Eredivisietrainer overleed afgelopen week op 99-jarige leeftijd. Aan de kant van FC Groningen kwam Andraz Kirm in de ploeg voor de geblesseerde Nick van der Velden. De rest van de basiself bleef gehandhaafd. Aan de kant van Heracles Almelo stonden twee oud-FC’ers in de basis: Jens-Jurn Streutker en Jeroen Veldmate, beiden centraal in de verdediging van de zwart-witten.

In Almelo werd het een wedstrijd waarin in het eerste uur talloze momenten de wedstrijd een wending hadden kunne geven, maar dat telkens niet gebeurde. In de derde minuut werd aanvaller Uth van de Heracliden bestraft met een gele kaart wegens een fopduik in de zestien meter van FC Groningen. Halverwege de eerste helft was het de uitploeg die tweemaal een aardige kans kreeg. Richairo Zivkovic mikte eerst te hoog en Eric Botteghin had pech toen hij uit een corner de bal net naast het doel van Heracles gleed.

Na ruim een halfuur was het Marco Bizot die een inzet van Uth onschadelijk maakte en zo de stand op 0-0 hield. Vlak voor de pauze kreeg Richairo Zivkovic opnieuw een kans. Was in de 20ste minuut het voorbereidende werk van Filip Kostic en Andraz Kirm, deze kreeg kwam de voorzet van de Serviër. Opnieuw mikte Zivkovic echter over het doel van Pasveer. Tjaronn Chery gaf de 17-jarige spits meteen een oppepper en vertelde hem dat zijn kans nog zou komen. Vlak voor de pauze kreeg Tom Hiariej de traditionele gele kaart voor FC Groningen. Dit na een overtreding op Bruns.

De vierde minuut van de tweede helft was cruciaal. Linssen kreeg namens de thuisclub de grootste kans namens de thuisclub om de score te openen. Marco Bizot redde met de voeten. Twee minuten later was het Davidson die voorlangs schoot. Na ruim een uur spelen kwam Groningen op voorsprong. Een voorzet van Tjaronn Chery werd half-volley door Richairo Zivkovic tot 0-1 gepromoveerd. Op dat moment stond Michael de Leeuw al langs de lijn om Andraz Kirm af te lossen.

Na 66 minuten kreeg Chery een kans op de tweede FC-treffer, maar bracht Pasveer nog redding namens de thuisploeg. Een minuut later stond de Heracles-doelman op het verkeerde been toen diezelfde Chery een voorzet op Kostic gaf en een schot van de Serviër via een Overijssels been in het doel belandde: 0-2. De invalbeurt van Matthew Amoah bij de thuisclub leverde geen gevaar op. Ook het mee naar voren sturen van Streutker door Heracles haalde niets uit.

Sterker nog, de laatste twintig minuten bleef Groningen zeer eenvoudig op de been en kon Filip Kostic uit de rebound van een schot van Richairo Zivkovic zelfs nog de 0-3 maken. Even later ging Kostic op één schoen en één sok van het veld en was Rasmus Lindgren zijn vervanger. Het verhaal van de wedstrijd was toen al geschreven. Een ruime en verdiende zege van FC Groningen dat nu reeds 22 punten uit 13 wedstrijden heeft. Volgende afspraak: FC Groningen – PEC Zwolle op 24 november in Euroborg. Aanvang is dan 14.30 uur.

Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej, Kieftenbeld, Chery; Kirm (62’ De Leeuw), Zivkovic, Kostic (88’ Lindgren).
Rest bank: Van der Lei, Ekong, Burnet, Adorjan, Lindgren, Hateboer.

Opstelling Heracles Almelo
Pasveer; Van Dijk, Streutker, Veldmate (80’ Schenkeveld), Davidson; Rienstra (64’ Bel Hassani), Quansah, Bruns; Rosheuvel, Uth (71’ Amoah), Linssen.
Rest bank: Telgenkamp, Dorda, Tannane, Belterman.

Toeschouwers: 8.480
Scores: 61’ Zivkovic (Chery) 0-1, 67’ Kostic (Chery) 0-2, 85’ Kostic (rebound) 0-3.

Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: De Vries, Lapar en Mulder
Gele kaarten: 3’ Uth (fopduik), 45’ Hiariej (overtreding op Bruns), 82’ Van Dijk (overtreding op Chery)