string(9) "claudebot"

Operationeel bedrijfsresultaat FC in overeenstemming met begroting.

Woensdag 15 november 2017 om 15:51

FC Groningen heeft de jaarcijfers over het seizoen 2016/2017 bekend gemaakt. De Trots van het Noorden heeft een operationeel bedrijfsresultaat (dit is het bedrijfsresultaat na rentelasten, maar voor het resultaat uit vergoedingssommen en belastingen) gerealiseerd van 497.000 euro negatief. Dit was reeds aangekondigd op de jaarlijkse persdag van de club in augustus van dit jaar en is in overeenstemming met de begroting.

FC Groningen sloot het seizoen 2016/2017 af met een verlies na belastingen van circa 1,4 miljoen euro. Als gevolg van dit negatieve resultaat nam het eigen vermogen van de club van 6,4 miljoen euro per 30 juni 2016 af naar circa 5 miljoen euro per 30 juni 2017.
 
Weg omhoog
Op commercieel gebied heeft FC Groningen – na enkele jaren van dalende inkomsten – in het seizoen 2016/2017 de weg omhoog weer ingeslagen. De opbrengsten uit sponsoring en reclame zijn met circa een kwart miljoen euro toegenomen ten opzichte van het voorgaande seizoen.
Deze stijging van de opbrengsten uit sponsoring en reclame komt hoofdzakelijk voort uit de verkoop van extra stoelen op het TKP-ereterras, de verkoop van meer reclamefaciliteiten (waaronder de naamgeving van het stadion) en overige sponsorfaciliteiten. Hier staat tegenover dat de opbrengsten uit de verkoop van stoelen in de skyboxen – de bovenkant van de sponsor-pyramide – is gedaald.
 
Eigen vermogen
De bedrijfslasten van FC Groningen zijn met een kwart miljoen euro afgenomen ten opzichte van de begroting, tot een bedrag van 18,6 miljoen euro. Het eigen vermogen bedroeg bij het einde van het boekjaar 5 miljoen euro positief. De daling van het eigen vermogen van per saldo 1,4 miljoen euro werd gerealiseerd doordat het negatieve resultaat na belastingen is onttrokken aan het eigen vermogen. De solvabiliteit bleef nagenoeg gelijk en bedraagt circa 44% van het balanstotaal.

Financiële basis goed 
Door het positieve eigen vermogen van 5 miljoen euro en een goede liquiditeitspositie is de financiële basis onder FC Groningen nog altijd goed te noemen.
 
FC Groningen is bij de laatste meetmomenten van het KNVB-licentiesysteem financieel steeds ingedeeld in (de hoogste) categorie III, de categorie waarin de clubs met de meest gezonde financiële positie in het Nederlandse betaalde voetbal zijn ingedeeld.

Reactie
Algemeen directeur Hans Nijland kijkt met gemengde gevoelens naar de jaarcijfers van FC Groningen. “De cijfers zijn grotendeels in overeenstemming met de begroting en dus zijn we niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Wel is het natuurlijk zo dat we ons vanuit het verleden opgebouwde eigen vermogen hebben moeten aanspreken om het negatieve netto resultaat op te vangen. Dat is geen gewenste en gezonde situatie. Positief is echter dat we na een aantal magere jaren onze commerciële inkomsten weer hebben zien stijgen. Al met al zullen we het komende jaar weer scherp moeten koersen op onze jaarcijfers, waarbij omzetverhoging en het beheersen van onze bedrijfslasten een doorlopend onderwerp van discussie vormen om een gezonde financiële huishouding in stand te houden.”

Bekijk en lees het volledige financieel jaarverslag seizoen 2016/2017 hier.

Gerelateerd nieuws.

18 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

21 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus