string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

'Ondernemers mogen trots zijn dat ze hier hun bedrijf kunnen starten'.

Zondag 17 april 2022 om 09:55

Lusanne Tehupuring groeit op in Friesland, wordt tijdens haar studie verliefd op de stad Groningen, leert levenslessen in Australië en draait een tegenslag in haar professionele loopbaan om tot een nieuw begin. Ze is eigenaar van MetLusan en bovenal de voorvrouw van Founded in Groningen. De organisatie die het startup-ecosysteem in Groningen draaiende houdt. Net als FC Groningen heeft Founded in Groningen een diep geloof in de woorden: ‘Iedereen groeit in Groningen’.  

Als jonge studente leert Tehupuring de stad Groningen pas echt kennen. Nadat ze start met een studie bedrijfskunde, wordt uiteindelijk met een versneld traject de bachelor Business Management aan de Hanzehogeschool Groningen afgerond. Tussendoor zit Tehupuring onder meer in het bestuur van de organisatie van de KEI-week en gaat ze voetballen bij The Knickerbockers. Er komt telkens iets meer Groningen in haar DNA. Toch kiest ze voor het avontuur, een master marketing aan de Monash University in Melbourne Australië.
 
Australië
“Ik oriënteerde me op een master en ging na mijn studie een tijdje naar Amerika. Daarvoor had ik gespaard. Als sportliefhebber is Amerika het ultieme en dat wilde ik voor langere tijd meemaken. In Amerika keken ze me gek aan, wanneer ik het had over de keuze voor een master. ‘Kun je dat betalen? Wij moeten eerst werken, kijken wat we echt leuk vinden en gaan dan een master doen.’ Het systeem is daar natuurlijk anders dan in Nederland, maar het opende mijn ogen wel. Ik ben eerst een paar jaar gaan werken, zodat ik wist wat ik graag zou willen in mijn leven voordat ik naar Australië vertrok voor een master marketing.”
 
“Als ik denk aan mijn ‘Word Groter’- moment dan is dat het boarden van het vliegtuig naar Australië. Letterlijk zette ik de stap naar de andere kant van de wereld. Ik had buikpijn, was onzeker over wat ik precies ging doen, maar heb toch doorgezet. Ik heb ook altijd best wel last van heimwee gehad. Ruim anderhalf jaar later stapte ik een vergelijkbaar vliegtuig uit op Schiphol, met een prachtige ervaring en een belangrijk diploma op zak. Kortom als een rijker persoon. Op het gebied van kennis, mindset en vaardigheden heeft die periode me het meest gebracht.”
 
Je bent je eigen merk
Door het diploma kon Tehupuring uiteindelijk aan het werk in Groningen in een functie waar ze op papier te weinig ervaring voor zou hebben. Het feit dat ze een master in Australië kan overleggen, doen alle twijfels bij het bedrijf wegnemen. “Die master heeft mijn pad bepaald. Ik vond die stap zo spannend, maar wilde er persé naar toe om te groeien als persoon en als professional. Ik was ook oprecht trots op het moment dat mijn diploma werd uitgereikt. Het is iets wat ik helemaal zelf heb gedaan.”
 
Tehupuring koos bewust voor een Engelstalige master. Amerika is te kostbaar, Engeland te dichtbij en de sportcultuur in Australië spreekt de sportfanaat aan. De wil wint het van de buikpijn. “Uiteindelijk geloof ik er echt in dat je persoonlijkheid bepaalt hoe succesvol je wilt zijn. Ook dat is marketing. Je bent je eigen merk en het is de kunst dat merk op een goede manier te laden. In mijn ogen kun je zakelijk en privé ook niet ver van elkaar af staan. Je bent in beide gevallen dezelfde persoon. Je moet mensen in je netwerk en het bedrijfsleven om je heen laten zien wie je bent en waar je voor staat.”

Lusanne Tehupuring

Met een rugzak vol prachtige verhalen, ervaringen, levenslessen en een diploma, keert Tehupuring toch weer terug naar Groningen. Naar eigen zeggen voor de liefde. Maar ook naar een regio waarin volop kansen liggen. Ze begint vol goede moed aan een carrière en werkt hard. Helaas is Tehupuring na de zoveelste reorganisatie zelf ook aan de beurt. Haar functie wordt opgeheven, ze moet iets anders.
 
Een goede coach
“In het begin ben je boos en teleurgesteld. Er wordt voor jou bepaald dat het niet meer nodig is wat jij doet. Dan moet je snel schakelen. Het is niet persoonlijk, maar puur zakelijk. Je kunt niet eeuwig boos blijven op de directie. Mijn toenmalig werkgever heeft dat ook heel netjes gedaan overigens. Ik heb de teleurstelling omgezet en ben er sterker uitgekomen.
 
Samen met een coach is Tehupuring destijds aan de slag gegaan om zichzelf opnieuw in de markt te positioneren. Ze start een eigen onderneming ‘MetLusan’ waar ze op interim basis project- en programmanagementklussen doet. Ze komt erachter dat ze geen type klassieke ondernemer is, maar wel ondernemend. Een netwerker die de juiste mensen om zich heen verzameld om het beste uit iedereen te halen. ‘Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ is zeer van toepassing voor Tehupuring. Met die mindset past ze uitstekend in het team van Founded in Groningen, dat er alles aan doet om het ecosysteem voor Groningse start-ups zo sterk mogelijk te maken. Ik werk nog steeds met een coach, mede om zaken te spiegelen. Een externe coach is er echt voor jou en door dat soort gesprekken heb ik nog scherper op het netvlies waar ik heen wil.”
 
Ecosysteem
“Je kunt ons zien als de olie in het ecosysteem. We vragen onszelf constant af hoe we het nóg soepeler kunnen maken en daarmee de juiste voorwaarden kunnen scheppen voor startups en scale-ups. Samen met alle partijen die iets voor de startups kunnen betekenen uiteraard. Zo wordt er niets in de weg gelegd voor bedrijven om te groeien. Groningen is een fantastische plek om een bedrijf te starten. Er zijn veel gevestigde ondernemers die je willen helpen. Het is groot genoeg om mee te doen, maar klein genoeg om de juiste mensen te vinden en te binden. Hierin kan FC Groningen met hun businessclub een mooie rol spelen. We werken dan ook nauw samen bijvoorbeeld met ons programma Startup Gro.”
 
In de stad Groningen en de regio daaromheen barst het van startups en scale-ups. Jonge bedrijven met een droom de wereld te veroveren en te verbeteren. Ondernemers met een rotsvast geloof in hun eigen dienst of product en tot op het bot gemotiveerd om succesvol te zijn. Groningen is samen met Noord-Brabant de regio met de hardst groeiende werkgelegenheid onder startups.

_M7A7704

OnGronings denken
“We bieden geen eerstelijns hulp, maar kijken wat de meest voorkomende valkuilen zijn en proberen die weg te nemen. Dat kan zijn door te kijken naar het investeringsklimaat. Kapitaalkrachtige investeerders introduceren, of talent om je team mee te versterken. We faciliteren door bijvoorbeeld workshops te verzorgen of evenementen te organiseren waarin we partijen de kans bieden zich aan elkaar te verbinden. Het is aan ons om te laten zien dat hier in Groningen super veel gebeurt. Dat moet soms op een onGroningse wijze. ‘Kon minder’ is hier een heel bekende uitdrukking, maar we mogen de cijfers best laten spreken. Men mag in het buitenland merken dat hier in Groningen hele mooie bedrijven zijn gevestigd.”
 
Tehupuring vindt dat Groningers zichzelf nog meer mogen laten zien, beter op de kaart zetten. Ze moedigt bedrijven aan om het businessplan niet alleen in het Nederlands te maken, maar ook in het Engels. “We hebben hier heel veel internationaal talent, mede door de goed aangeschreven onderwijsinstellingen. Veel internationaal talent verlaat de regio weer en dat is niet erg, maar het kan zoveel toevoegen aan je bedrijf. Kijk naar Klippa. Zij zijn veel harder blijven groeien doordat ze een cultuur hebben neergezet met een internationale blik. Diversiteit binnen een team is één van de belangrijkste redenen voor groei. We doen het in Groningen trouwens best goed wat betreft een bovengemiddeld aantal vrouwelijke ondernemers.”
 
Iedereen groeit in Groningen
Tehupuring is zeer op haar plek binnen Founded in Groningen, dat in de eerste vijf jaar van het bestaan al veel mooie evenementen en bijeenkomsten heeft neergezet. Het werken met jonge mensen vol frisse ideeën en het gevoel dat ze de wereld verbeteren of aankunnen, geeft haar veel energie. De rol achter de schermen past haar als een op maat gemaakte jas. “Ik hoef niet zozeer de bloemen. Het is een mooie rol om mensen te faciliteren, inspireren en te verbinden. Door op de achtergrond van alles te regelen richting politiek, internationale investeerders of door het organiseren van een evenement, kunnen de ondernemers zich vol focussen op hun droom.”
 
“Iedereen groeit in Groningen, daarin geloof ik zeker. En als je dan groeit en je kiest ervoor om met je hoofdkantoor naar Scandinavië, Londen of New York te vertrekken; onthoud dan dat je founded bent in Groningen. Ondernemers mogen trots zijn dat ze hier hun bedrijf kunnen starten. Het is net als bij voetballers. Arjen Robben en Ronald Koeman zijn ook nooit vergeten dat zij hier de Opleiding hebben doorlopen. Virgil van Dijk en Luis Suarez weten dat zij in Groningen zijn doorgebroken. Ondernemers zullen ook niet vergeten dat Groningen de plek is die ze groter heeft gemaakt.”

_M7A7802

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Robben, Elshot en Van Gessel lopen 4 Mijl voor goede doel

2 weken geleden

Van eigen bodem: Keeper Erdman heeft duidelijk doel

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem: Ik houd er van om naar die bal toe te zweven