Onder-19 en onder-15 starten de competitie voortvarend.

Zaterdag 10 september 2016 om 16:22

Met twee ruime overwinningen zijn FC Groningen onder-19 en FC Groningen onder-15 aan de nieuwe competitie begonnen.

AFC O.19 0-3 FC GRONINGEN O.19
0-1 Tim Freriks (11.), 0-2 Jhurrey Margaritha (44.), 0-3 Tim Freriks (58.)

opstelling FCG o.19 Jan Hoekstra, Daniel Camara Bos, Cas Faber (46.Giorgio Beltau), Marijn Ploem, Oege Sietse van Lingen (83.Martijn van Maastrigt), Tom van de Looi, Anthony van Dongen (46.Marc Vegter), Hampus Finndell (77.Daniel Bouman), Tim Freriks (75.Yoran Popovic), Kolbeinn Finnsson, Jhurrey Margaritha.

In Amsterdam leverde de eerste puntenwedstrijd voor FC Groningen onder-19 drie punten op. Trainer Marcel van Buuren sprak van een verdiende overwinning: “We hebben eigenlijk altijd controle gehad over de wedstrijd en ze goed onder druk gezet.” Tim Freriks en Jhurrey Margaritha waren voor rust trefzeker. “We kregen die doelpunten gemakkelijk omdat zij persoonlijke fouten maakten. Maar we zetten ze ook zo onder druk dat we die fouten afdwongen,” aldus Van Buuren.
In de eerste tien minuten kwam de thuisploeg meer aan aanvallen toe maar kansen werden door de Groningse defensie niet weggegeven. Groenwit pakte de draad snel op en toonde zich in het vervolg weer de betere ploeg. Dat resulteerde in een derde treffer. Tim Freriks werd door doelman Jan Hoekstra bediend met een lange bal, won een persoonlijk duel en sprintte vervolgens naar zijn tweede doelpunt in deze wedstrijd.

Twintig minuten voor tijd kregen de Amsterdammers nog een rode kaart. “Ik vond dat we te gemakkelijk omgingen met het veldoverwicht en de ruimte die we kregen. We hadden gas moeten geven en meer goals moeten maken. Dat moet nog verbeterd worden.” Voor de winterstop wordt in de Eerste Divisie een halve competitie afgewerkt. De top-4 heeft dan in het voorjaar van 2017 de mogelijkheid te promoveren naar de eredivisie. Van Buuren: “Het streven van ons is een plek bij de eerste vier. Dat streven moet je als FC Groningen ook hebben.”

FC GRONINGEN O.15 11-1 BUITENVELDERT O.15
1-0 Kian Slor (4.), 2-0 Daan Scholtens (16.), 3-0 Jesper de Backer (22.), 4-0 Kian Slor (23.), 5-0 Romano Postema (29.), 6-0 Kian Slor (30.), 7-0 Romano Postema (35.), 8-0 Milan de Koe (39.), 9-0 Jesper de Backer (43.), 10-0 Milan de Koe (46.), 11-0 Joel van Kaam (47.), 11-1 (59.)

opstelling FCG o.15 Levi de Ron, Tijs Mulder, Emircan Gulge (37.Sietze de Klerk), Milan de Koe, Nout de Groot, Daan Scholtens, Jesper de Backer (59.Luciano Valente), Corvin Braun, Joel van Kaam (59.Maurilio de Lannoy), Romano Postema, Kian Slor (59.Bjorn Meijer).

Met een monsterzege is FC Groningen onder-15 aan de competitie in de Eerste Divisie begonnen. Al na vier minuten kopte Kian Slor uit een afgemeten voorzet van Joel van Kaam raak. Vervolgens kreeg de promovendus uit Amsterdam een goede kans maar een inzet belandde op de paal. In het vervolg van de eerste helft was het FC Groningen wat de klok sloeg. De ploeg speelde frivool en kwam via de flanken telkens gevaarlijk door. Ook de treffers waren fraai. Zo scoorde Romano Postema op slag van rust na een prachtig hakbal van Jesper de Backer.

Ook na de hervatting bleven de Groningers op stoom. Milan de Koe kopte snel een vrije trap van Jesper de Backer binnen. Nog geen tien minuten later stond de teller al op elf doelpunten. Vervolgens ging de storm liggen. Pas na een drinkpauze was groenwit nog eens tweemaal gevaarlijk via Kian Slor en Jesper de Backer maar gescoord werd er niet. Buitenveldert kwam in het slotkwartier ook weer meer bij het doel van Levi de Ron. De Groningse doelman redde nog op een een tegen een situatie maar was wel kansloos op een diagonaal schot van de tegenstander.