Noorse spits Strand Larsen naar FC Groningen

9 september 2020

FC Groningen heeft Jørgen Strand Larsen gecontracteerd. De 20-jarige spits tekende in het Hitachi Capital Mobility Stadion een vierjarige overeenkomst met een optie op nog een seizoen. De Noorse jeugdinternational komt over Sarpsborg 08 FF en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Danny Buijs.

20200909JorgenStrandLarsen004

Jørgen Strand Larsen kwam afgelopen dinsdagavond nog in actie met Jong Noorwegen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Oranje. De ploeg van voormalig FC Groningen-trainer Erwin van de Looi won in Almere met 2-0 van de Noren. Strand Larsen bleef na dat duel achter in Nederland om direct door te reizen naar Groningen en zijn transfer af te ronden.
 
Technisch directeur Mark-Jan Fledderus zegt over de komst van de Noorse spits: “Zoals bekend hebben we de tijd genomen om te komen tot de voor ons beste optie. We zijn zorgvuldig te werk gegaan om zo bij de juiste spits uit te komen. We wilden een zo compleet mogelijke spits aantrekken, binnen onze mogelijkheden. Doelpunten maken is natuurlijk het allerbelangrijkste voor een spits. Maar daarnaast hebben we een analyse gemaakt van aspecten waaraan een spits van FC Groningen in onze ogen moet voldoen; wij hebben behoefte aan lengte en kracht, aan snelheid en wendbaarheid en aan iemand die in de spitspositie balvast is en de techniek heeft om spelers om hem heen nog beter te laten renderen. Dit is natuurlijk een heel compleet eisenpakket en dus binnen onze mogelijkheden lastig haalbaar. Door geduldig te blijven en steeds opnieuw de lat langs kandidaten te leggen, wilden we tot de beste optie komen.”
 
Fledderus beschrijft het proces van de laatste weken: “Hoewel de roep om een spits met de dag toenam, wilden wij vooral een goede keuze maken. Kwaliteit boven snelheid. We wilden honderd procent overtuigd zijn van de keuze die we zouden maken. We hadden daarbij meerdere opties. Het was een keuze uit een lijst met spitsen, die bewezen hebben doelpunten te kunnen maken, en een lijst met jongens die de voorwaarden en potentie hebben om te gaan scoren.”
 
“Op die laatste lijst stond Strand Larsen. We hebben de afgelopen periode gebruikt om hem in totaliteit te scouten en iedereen intern bij de club mee te nemen in het verhaal. Wij zijn ervan overtuigd met hem de juiste keuze te hebben gemaakt, maar beseffen ook dat Jørgen nog jong is en alles te bewijzen heeft. Hij heeft uitstekende voorwaarden; fysiek sterk, groot, behoorlijk snel en een goede techniek. Jørgen zal zich moeten aanpassen en misschien tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen, daarbij zullen wij hem moeten helpen. Voor ons staat één ding wel vast: deze jongen heeft de kwaliteiten een heel goede spits te worden en misschien gaat dat snel en misschien heeft hij net wat meer tijd nodig.”

Laatste nieuws