string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Nijland: “Begroting naar 16,3 miljoen euro”.

Maandag 25 augustus 2008 om 14:15

Op de jaarlijkse persdag blikte algemeen directeur Hans Nijland maandagmiddag terug op afgelopen seizoen en keek hij vooruit naar het seizoen 2008/2009 waarin FC Groningen werkt met een begroting van 16,3 miljoen euro. Ook sprak Nijland de ambities uit voor de lange termijn.

De toespraak van Hans Nijland:
“Alvorens ik onze plannen en ambities voor het seizoen 2008/2009, alsook voor de verdere toekomst zal toelichten, past het om heel kort even terug te blikken op het afgelopen seizoen.
Het afgelopen seizoen zijn wij geëindigd op een keurige zevende plaats op de ranglijst. In de winterstop hadden we de hoop dat wellicht een plek bij de eerste vijf te realiseren was, maar door het vertrek van drie belangrijke spelers was deze gedachte niet meer realistisch. Uiteindelijk zijn we dus geëindigd op de zevende plaats en net als de twee seizoenen ervoor hebben we dus weer play-offwedstrijden gespeeld. In de eerste ronde van deze play-offs wisten we FC Utrecht uit te schakelen, maar in de tweede ronde bleek NEC uit Nijmegen te sterk. De conclusie is dat we een belangrijke doelstelling, het andermaal spelen van play-offs, hebben gehaald.
Begroting naar ruim zestien miljoen
Ook in financiële zin was het seizoen 2007/2008 succesvol. Andermaal hebben wij een positief bedrijfsresultaat behaald, met andere woorden we schrijven weer zwarte cijfers. De exacte getallen kan ik u op dit moment nog niet geven, omdat op dit moment hard gewerkt wordt aan de afronding van de jaarcijfers.
Als we het dan toch hebben over de financiën, wil ik met uw goedvinden door naar de begroting 2008/2009. Het afgelopen seizoen was de begroting 14,8 miljoen euro. Het seizoen 2008/2009 zal de begroting opgetrokken worden naar 16,3 miljoen euro. Overigens wil ik nog opmerken dat ten aanzien van de begroting van afgelopen seizoen (14,8 miljoen euro), daar ook een omzet in zat van 500.000 euro voor het spelen van Europees voetbal en dat opbrengsten vanuit het televisie contract het afgelopen seizoen ook 500.000 euro hoger waren dan het komende seizoen. Dit heeft alles te maken met het opstarten van een eigen televisiekanaal waarbij het gegarandeerde bedrag lager is.
Dus je zou kunnen stellen dat de begroting van 13,8 miljoen euro naar 16,3 miljoen euro gaat. Wat een stijging is van maar liefst 20%. Deze stijging kunnen we realiseren doordat – zoals u weet – wij dit seizoen gestart zijn met een eigen kledinglijn, oftewel Klupp Sportswear. Dit betekent een substantieel hogere omzet van bijvoorbeeld onze wedstrijdshirts. Op dit moment hebben wij al bijna 6.000 shirts verkocht, waarvan de winst nu niet vloeit naar bijvoorbeeld de kleding fabrikant, maar in de clubkas van FC Groningen. Wat ook zorgt voor een hogere omzet is het nieuwe LED-boardingsysteem, de prijsverhogingen die zijn doorgevoerd en uiteraard de uitbreiding van ruim 2.600 zitplaatsen in ons stadion.
Investeringsfonds
Ook kan ik u positieve ontwikkelingen melden ten aanzien van het investeringsfonds. In de maand april hebben wij de rechten teruggekocht van het tweede fonds. Het rendement dat de investeerders hebben gemaakt, was 65%. FC Groningen heeft een nieuw, derde, fonds in de markt gezet en ik kan u met trots melden dat voor een bedrag van 5,5 miljoen euro op dit moment is ingeschreven. Gezien de transfer die vandaag is gerealiseerd, begrijpt u dat deze investeerders alweer een prima aanvangsrendement hebben gemaakt. Het investeringsfonds is voor FC Groningen belangrijk, immers de afgelopen maanden konden wij hierdoor weer slagvaardig en goed investeren in nieuwe spelers.
Zoals ik zojuist heb gezegd is ons stadion uitgebreid met ruim 2.600 stoelen. De volgende uitbreiding die we willen realiseren is het uitbreiden van onze businessruimte. Ons businessgebouw willen we uitbreiden met circa 600 vierkante meter. Inmiddels is de financiering hiervan rond. Achter de schermen zijn we bij FC Groningen alweer hard aan het werk om een eventueel volgende uitbreiding te realiseren. Door architect Wiel Arets, is in samenwerking met een constructeur, onderzoek gedaan naar verdere uitbreiding van ons prachtige Euroborg-stadion. Inmiddels is aan ons gerapporteerd dat het stadion technisch gezien uitgebreid kan worden naar een capaciteit van maximaal 35.000 toeschouwers.
Uitbreiding of nieuw stadion
Wij verwachten dat de komende maanden duidelijk gaat worden wat de financiële consequentie hiervan is. Het gaat er immers om, dat we de investeringskosten rendabel kunnen maken oftewel de begroting kunnen laten doorgroeien. Mocht blijken dat de uitbreiding financieel oninteressant is, dan denken wij serieus na om verdere plannen uit te werken ten aanzien van het realiseren van een nieuw stadion. Dat dit voor ons een serieuze gedachte is, blijkt ook uit het feit dat wij Henk Wiering als absolute kenner en specialist op het gebied van vastgoed hebben aangesteld als zijnde adviseur van de directie. Henk Wiering houdt zich bezig met eventuele uitbreiding van het Euroborg stadion versus een nieuw stadion.
Daarnaast houdt Henk zich bezig met een nieuw te realiseren trainingscomplex. Zoals u weet traint ons eerste elftal achter het Euroborg stadion op het TCN-veld bij de Mediacentrale. Hier kunnen wij nog maar drie seizoenen gebruik van maken en dan zullen we moeten verhuizen. Ons Beloftenteam en de jeugdteams trainen op Corpus den Hoorn, maar uiteraard is het onze grote wens om alle teams op één locatie hun werk te laten doen. Op dit moment zijn wij met de Gemeente Groningen in gesprek om een trainingscomplex in Meerstad te realiseren. Meerdere locaties worden in het Meerstad-gebied in kaart gebracht. Het mag helder zijn dat FC Groningen hier buitengewoon enthousiast over is.
Natuurlijk realiseren wij ons heel goed dat, wanneer wij het hebben over het bouwen van een nieuw stadion, wij een goed alternatief moeten bieden voor het Euroborg-complex. En uiteraard realiseren wij ons ook dat het niet vanzelfsprekend is dat de Gemeente Groningen fors investeert in een nieuw stadion.
Ambities
Ik denk te kunnen stellen dat voor wat betreft de korte en middellange termijn het voor FC Groningen er goed uit ziet. Maar willen we op de lange termijn mee blijven draaien in tenminste de subtop van Nederland, dan kan het niet anders dan dat we in een grotere accommodatie onze wedstrijden moeten gaan spelen. De Raad van Commissarissen, de directie en het management van FC Groningen zijn uitermate ambitieus en wij willen door met deze club om de vervolgstappen te realiseren.
Het is geweldig om ook in de landelijke media te constateren dat men zeer lovend is over FC Groningen en ons eigenlijk al betitelt als een structurele subtopper. Deze status heeft er ook toe geleid dat andere clubs niet alleen spelers maar ook andere mensen binnen onze club actief benaderen. Zo zijn bijvoorbeeld het afgelopen seizoen trainer Ron Jans, scout Grads Fühler en clubarts Frank Baarveld door grote Nederlandse clubs benaderd, maar hebben zij toch besloten om voor FC Groningen te blijven werken en dat is iets waar wij bijzonder trots op zijn.
Wat betreft voetbal wil ik u nog melden dat net als het afgelopen seizoen, alle teams van FC Groningen, dus ook de beloften en de jeugdelftallen, weer op het hoogste niveau zullen acteren. Tot slot kan ik u melden dat er een aantal veranderingen zijn doorgevoerd in de medische staf. Fysiotherapeut Erik Damhof is vertrokken en zijn plaats is inmiddels ingenomen door Peter Eppinga. Daarnaast is een extra fysiotherapeut aangesteld in de persoon van Wim Marquering die per 1 september aanstaande in deze functie zal starten.”

Gerelateerd nieuws.

4 dagen geleden

Sven Bouland wint titel ‘Strijder van het Jaar’

7 dagen geleden

Fit met FC Groningen: Een succesvol programma voor werkgevers

2 weken geleden

FC Groningen Walking Football Festival: Een dag van sportiviteit en verbinding