string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Nieuwjaarsboodschap algemeen directeur Gudde.

Woensdag 11 januari 2023 om 06:00

Dinsdagmiddag (10 januari 2023) bracht de FC Groningen Businessclub een toast uit op het nieuwe jaar. Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen was één van de sprekers bij deze commerciële activiteit. De speech die hij voor de businessclubleden hield, is hieronder te lezen. Daaronder is in de rubriek ‘Buiten de lijnen van Euroborg’ een interview te zien met de algemeen directeur van de Trots van het Noorden over onder meer de huidige situatie bij de club en een aankondiging van een aanpassing van de horecaprijzen in verband met de inflatie.

“Hartelijk welkom op de Nieuwjaarstoast van de FC Groningen Businessclub. Ik hoop dat alle aanwezigen hebben kunnen genieten van mooie feestdagen en een prachtig uiteinde van 2022 om weer met veel energie het jaar 2023 te kunnen beginnen.

Want energie zullen we nodig hebben in 2023. Zeker bij FC Groningen, want het gaat op dit moment niet goed. Hoe graag ik ook als directeur naar de lange termijn had willen kijken en u op alle vlakken een mooi perspectief had willen schetsen, telt bij onze FC momenteel alleen maar de korte termijn. Want die is op dit moment ronduit zorgelijk.

Met de aanstelling van Frank Wormuth in de zomer als hoofdtrainer van FC Groningen hadden wij de insteek om vanuit een saamhorig geheel met een duidelijke voetbalfilosofie te werken aan een herkenbaar FC Groningen, met een speelstijl die past bij onze achterban, waarbij we zowel konden presteren als spelers ontwikkelen.

Drietal opdrachten
Vier maanden later hebben wij helaas moeten concluderen dat hier heel weinig van terecht is gekomen. Een gebrek aan duidelijkheid en chemie tussen Frank, de staf en de spelers, inclusief teveel onrust rondom het eerste elftal zorgde ervoor dat wij afscheid moesten nemen. Vanaf half november hadden we een drietal opdrachten om er voor te zorgen dat de weg naar boven werd ingezet:

  1. Er moet een trainer komen die zorgt voor duidelijkheid in de manier van werken en spelen;
  2. We willen de selectie voorzien van directe versterkingen, hoewel het winterwindow niet de meest makkelijke periode is om dit doen;
  3. Er moet interne rust komen om uiteindelijk resultaat te behalen.

En op dit moment kunnen we nog niet zeggen dat al deze opdrachten zijn voltooid. Wij weten dat de tijd dringt wat betreft het transferwindow en we werken met man en macht dag en nacht aan het binnenhalen van directe versterkingen. Sportief zijn de maanden januari en februari cruciaal met wedstrijden tegen clubs die eveneens onder in de Eredivisie bivakkeren.

De druk staat er vol op, maar daar moet je tegen kunnen als je werkt in topsport. Onze supporters en sponsors verwachten prestaties en dat is terecht. Ik heb er vertrouwen in dat we gaan slagen in deze opdrachten al is de tijd van mooie praatjes wel voorbij. We moeten het nu laten zien.

Uitdagingen 2023
Is er dan nergens meer ruimte om naar de lange termijn te kijken? Gelukkig op andere vlakken wél!

De financiële prestatie in het seizoen 2021/2022 was met een winst van ruim 9 miljoen euro natuurlijk uitstekend te noemen. Niet alleen groeide het eigen vermogen boven de 10 miljoen euro, maar ook de spelersfondsen zijn verleden tijd. Hierdoor hebben we volledig kunnen profiteren van de transferopbrengsten van Bjorn Meijer en Jorgen Strand Larsen. Dit geeft de FC de aankomende transferperiode en ook de komende jaren keuzemogelijkheden om allereerst te investeren in de eerste selectie en om bij zwaardere jaren tegenslagen financieel op te kunnen vangen.

Maar niet alleen ons eigen vermogen groeit, ook onze exploitatie wordt stapje voor stapje beter. Enerzijds door de groeiende omzet vanuit onze volledige commerciële organisatie, anderzijds omdat we meer risico kunnen nemen. Dit blijft echter nog wel te fragiel, want in 2023 staan er twee grote uitdagingen voor de deur.

Huisvestingslasten
Onze eerste uitdaging op dit vlak zijn onze eigen gebouwen en accommodaties. Zoals u wellicht weet zijn wij op dit moment bezig met de aankoop van het TopsportZorgCentrum (TsZC). Dit doen wij enerzijds om grip te krijgen op het concept van het gebouw, maar ook om onze huisvestingslasten van bijna 5 miljoen euro te laten dalen. De huisvestingslasten gaan de grootste uitdaging worden voor de aankomende seizoenen. Als FC Groningen er niet in slaagt om het TsZC in eigen beheer te krijgen én de huurlasten van het stadion en de trainingsaccommodatie te laten dalen – waarbij ook duidelijke afspraken gemaakt moeten worden over de indexatie – dan komt het ambitieniveau van FC Groningen op de lange termijn serieus in gevaar.

Daarbij komt ook nog de uitdaging dat we op ons trainingscomplex niet verder kunnen groeien. Vandaar dat wij ook bij de gemeente onze wensen hebben neergelegd voor een vernieuwde accommodatie, bij voorkeur op Sportpark Corpus den Hoorn. Deze accommodatie moet bestaan uit 8 tot 10 eigen velden, waar wij met zijn allen op één plek kunnen trainen, leren, werken en wedstrijden voetballen. En met zijn allen betekent in dit geval; onze eerste selectie mannen en vrouwen, onze opleiding voor jongens en meisjes, onze collega’s van FC Groningen en ook een plek voor veel van onze maatschappelijke projecten, die op de lange termijn 250.000 Noorderlingen in beweging moeten brengen.

We zijn al lange tijd in gesprek met Euroborg NV en de gemeente Groningen en we zijn positief over het proces tot nu toe. We vinden het goed om te zien dat de gemeente rekening houdt met alle andere stakeholders. Ook die partijen hebben ambities en verdienen een plek in het Groningse sportlandschap. De realiteit is echter wel dat we zonder forse verlaging van de huisvestingslasten en een nieuwe accommodatie niet kunnen spreken over een gezonde club, die op de lange termijn structureel in de subtop van Nederland kan spelen. Wij zijn heel benieuwd of 2023 ons duidelijkheid gaat geven.

Inflatie
De tweede grote uitdaging voor 2023 is de groeiende inflatie waarvan wij als club – net als iedereen en heel veel van jullie ondernemers – last hebben. Ik heb voor de duidelijkheid even een opsomming gemaakt om u een inzicht te geven hoe hard onze begroting wordt geraakt door de economische tijd waarin wij leven.

  • Als gevolg van een CAO-gerelateerde loonstijging van 15% in die branche zijn onze kosten voor beveiligingspersoneel met ingang van 1 januari met 7 procent duurder geworden;
  • Door een stijging van de omrekenfactor en de lonen zal ons horecapersoneel dat wij inhuren op wedstrijddagen en voor doordeweekse partijen ruim 16% duurder worden;
  • Leverancier Heineken heeft recentelijk bekend gemaakt na een prijsstijging in oktober vanaf januari 2023 de prijzen opnieuw met ruim 10% te verhogen;
  • Onze energiekosten zijn in anderhalf seizoen gegroeid van 270.000 euro naar 600.000 euro;
  • Euroborg NV heeft de huur van het stadion en het TsZC met bijna 10% geïndexeerd. Dit komt neer op ongeveer 175.000 euro voor dit seizoen. Maar kijken we naar de rest van het huurcontract dan betekent dit tot en met 2048 extra huurlasten van ruim 4,5 miljoen euro en dan houden wij ons hart vast voor de indexatie van het aankomende seizoen;
  • En last but not least; wij moeten ook denken om onze eigen mensen, mijn collega’s. Die worden ook geraakt in hun portemonnee en dat zullen wij – met inachtneming van een gezonde exploitatie van de FC – ook gaan compenseren met een indexatie.

Wij kunnen niet anders dan reageren op deze enorme stijgingen. Vanaf de bekerwedstrijd tegen Spakenburg aanstaande donderdag zullen de horecaprijzen worden verhoogd, maar vanaf het nieuwe seizoen moet iedereen ook rekening houden met een verhoging van de sponsorcontracten.

Financieel gezonde club
Ons uitgangspunt bij alle verhogingen is niet om meer winst te maken, maar dat we een financieel gezonde club blijven. Zo kan het goed zijn dat de verhogingen minder hoog zijn dan de percentages die ik zojuist noemde, omdat wij iedereen keihard nodig hebben om als club te presteren. Wij zullen alle sponsors voor 1 maart zo goed mogelijk informeren en hopen dat wij op uw begrip kunnen rekenen, hoewel wij heel goed beseffen dat het sportief evenmin de makkelijkste tijden zijn.

Aan de commerciële kant kunnen wij gelukkig wel goed nieuws brengen. Eindelijk een seizoen zonder corona! Een seizoen waarin we onze sponsorrelaties zonder enige restricties kunnen ontvangen bij wedstrijden en evenementen en daarvan maken we goed gebruik. We zijn flink aan het groeien in zowel aantallen als in omzet en daarvoor zijn wij u allen zeer dankbaar en erkentelijk. En ik zie de zaal nu denken: ‘Hoe is dat mogelijk als je dit laat zien op de groene mat?!’

Wij denken dat de keuze om te werken aan het beste en grootste verbindende platform van Noord-Nederland nu zijn vruchten aan het afwerpen is. Allereerst onze versterkte commerciële organisatie, waarbij de aandacht voor behoefte van onze sponsor centraal staat. En ook de komst van Koen Jansen als spelverdeler zorgt voor veel meer koppelingen binnen de FC Groningen Businessclub. Onze afdeling partnership rendeert steeds beter. Met OG Clean Fuels en Univé hebben wij twee grote partners voor een langere termijn aan ons weten te binden.

Community’s
Onze nieuwe community’s blijven ook groeien. Zo is de Talent Group Groningen van 82 naar 113 stoelen gegroeid en groeide Club 1971 van 70 naar 119 stoelen. Dit alles draagt bij aan het realiseren van een commerciële begroting van 8,5 miljoen euro, waardoor wij ruim 15% groeien in vergelijking met afgelopen seizoen.

En in dit commerciële succes speelt de FC Groningen Businessclub een belangrijke rol. Onze evenementen worden steeds beter bezocht en ook voor 2023 hebben we weer een aantal mooie evenementen staan, waarbij onze buitenlandse reis van 14 tot en met 17 april het hoogtepunt gaat worden. Daarom zijn wij ook blij en trots vanaf deze plek te kunnen communiceren dat we na het vertrek van Tim Teisman als voorzitter van de businessclub een vervanger kunnen presteren in de persoon van Jan Joost Flim, bekend als managing partner van Draaijer & Partners en al jaren betrokken bij de club.

Nieuwe krachten
Tevens hebben wij met twee nieuwe krachten in Wolter van der Weide van Daar-om en Nick Langbroek van Notável het bestuur weten te versterken, waardoor zij drieën samen met de al bekende Niek Entzinger, Alice ter Harkel en Carla Rink ons nieuwe bestuur van de FC Groningen Businessclub zullen vormen. Wij zullen na de afsluiting van deze speech hier verder bij stil staan.

Want ik wil afsluiten met het volgende: Als ik Groningers in de afgelopen jaren goed heb leren kennen, komt opgeven niet in het woordenboek voor. U kunt van mij aannemen dat dit ook voor al mijn collega’s bij de FC geldt. Wij gaan er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om in 2023 succesvol te zijn en hopen dat jullie allemaal met ons willen meevechten! Ik wens jullie namens al mijn collega’s en vrijwilligers bij FC Groningen een gezond, gelukkig en succesvol 2023!”

Gerelateerd nieuws.

10:45
7 dagen geleden

Check-In Delden: Hoteltour

03:40
1 week geleden

Check-In Delden: Fit worden

04:22
1 week geleden

Doelpuntrijk duel in Delden (Samenvatting)