string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Nieuwjaarsbijeenkomst: 'Volop dynamiek bij de club'.

Maandag 14 januari 2019 om 20:29

Vanavond, maandag 14 januari, hield FC Groningen voor de zakelijke relaties een nieuwjaarsbijeenkomst in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Onderdeel van de avond was een optreden van FC de Rebellen. Daaraan voorafgaand hield algemeen directeur Hans Nijland een speech, die hier te lezen is.

“Van harte welkom op deze nieuwjaarsreceptie. Ogenschijnlijk is het de afgelopen weken een rustige voetbalperiode geweest, echter dat is slechts schijn.

Op 3 januari is onze eerste selectie gestart met de voorbereidingen voor de tweede seizoenshelft. Het is geweldig om te zien dat al onze teams – van eerste elftal tot en met de onder-12 – nu gevestigd zijn onder één dak.
Nadat we een aantal dagen hebben getraind op ons eigen trainingscomplex op Sportpark Corpus den Hoorn, is de eerste selectie daarna naar Duisburg vertrokken voor een kort trainingskamp.”

Nieuwe spelers
“In Duitsland is met veel spirit getraind en bovendien hebben we er twee uitermate nuttige oefenwedstrijden gespeeld. Het was mooi om te zien, zowel Ron Jans als mijn persoontje zijn daar in Duisburg persoonlijk getuige van geweest, dat de drie nieuwe spelers – Kaj Sierhuis, Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns – prima zijn opgenomen in de selectie. Daarnaast heb ik sterk het gevoel dat deze nieuwe spelers zich al direct helemaal thuis voelen bij de club.
Overigens is het niet ondenkbaar – het is immers nog geen 31 januari – dat er nog meer mutaties zullen plaatsvinden binnen onze eerste selectie.

Niet alleen zijn er drie nieuwe spelers gekomen in het nieuwe jaar, met ingang van 1 januari staat ook Sander van Gessel, oud-speler van FC Groningen en voor de winterstop trainer van onze onder-17, fulltime op het veld bij ons eerste elftal. Sander assisteerde tijdens de eerste seizoenshelft al regelmatig bij de eerste selectie. Zijn plek als trainer bij FC Groningen onder-17 is ingenomen door oud-speler Paul Matthijs, die voor de winterstop assistent was bij onder-19.
Een belangrijke speler – die er op dit moment niet bij is – is uiteraard Ritsu Doan. Aan de ene kant is het natuurlijk heel jammer dat we hem moeten missen, maar aan de andere kant mogen we er ook ongelooflijk trots op zijn dat Ritsu Doan met de Japanse selectie momenteel strijdt voor de Azië Cup. Inmiddels heeft Japan al twee groepswedstrijden gewonnen en hierdoor hebben zij zich reeds geplaatst voor de achtste finales.

De eerste helft van het seizoen 2018/2019 was wisselvallig en moeizaam, maar spelers en staf zullen er uiteraard alles aan doen om de tweede seizoenshelft te komen tot aansprekende prestaties. Wij als directie en ook de medewerkers van FC Groningen hebben daar het volste vertrouwen in.”

Financiële zaken
“Bij nieuwjaarstoespraken hoort niet alleen terugblikken en vooruitkijken naar de sportieve prestaties van de club, maar ook een toelichting op de financiële stand van zaken. In ons financieel jaarverslag was te lezen dat wij het seizoen 2017/2018 hebben afgesloten met een positief resultaat van 643.000 euro. Hierdoor bedraagt ons eigen vermogen nu ruim 5,6 miljoen euro positief. Deze mooie cijfers hebben wij ook met name weten te realiseren door transferinkomsten.

Dit seizoen zijn we gestart met een exploitatietekort van 3 miljoen euro. Dit tekort kunnen we financieren vanuit ons werkkapitaal, mede aangevuld door de transferopbrengsten van de afgelopen transferwindows. Uiteraard is er ons veel aan gelegen dit geprognotiseerde verlies sterk terug te brengen en wellicht zelfs om te buigen naar een financieel positief eindresultaat. Overigens is de financiële positie van FC Groningen niet een hele bijzondere. Ik kan u melden dat er in het vorige seizoen 15 van de 18 Eredivisieclubs waren met een positief financieel eindresultaat en dat voor vrijwel al deze clubs geldt dat het positief eindresultaat is gerealiseerd door gelden vanuit Europees voetbal of vanuit transferopbrengsten. Dit is namelijk een wezenlijk onderdeel van onze bedrijfsvoering.”

We kunnen hieruit concluderen dat de Nederlandse Eredivisie nog altijd sterk is in het opleiden en ontwikkelen van spelers. We zouden beter dát kunnen benadrukken, dan doorlopend naar de tekortkomingen te wijzen. Met onze manier van opleiden en onze spelopvatting is de Eredivisie nog steeds een factor, die in het buitenland aanspreekt. Bovendien is onze competitie de laatste jaren op allerlei fronten vaak tot en met de laatste speelronde spannend.” 
 
Opvolging
“Zoals bekend dient er een opvolger van ondergetekende benoemd te worden. Evenals een technisch directeur.
De Raad van Commissarissen van FC Groningen heeft een selectiecommissie benoemd, waarin drie personen zitting nemen. Allereerst voormalig financieel directeur van FC Groningen Erik Mulder. Hij heeft hiervoor zijn functie als lid van de RvC bij de KNVB tijdelijk neergelegd. Daarnaast maken Berend Rubingh, organisatieadviseur en zeer betrokken bij FC Groningen, en RvC-lid Erik Kuik deel uit van de selectiecommissie. Mij is gevraagd als adviseur van de selectiecommissie op te treden, iets wat ik bijzonder graag op me neem.

De selectiecommissie heeft als taak op zoek te gaan naar een algemeen directeur en een technisch directeur. Uiteindelijk zullen er kandidaten worden voordragen aan de RvC van FC Groningen, die vervolgens al dan niet zullen overgaan tot benoeming. Ik kan u melden dat deze selectiecommissie zeer voortvarend, maar ook uitermate zorgvuldig van start is gegaan. Er zijn individuele gesprekken geweest met de overige directie- en managementleden én er is zeer uitgebreid gesproken met alle supportersgroeperingen, alsook de voorzitter van de business club, het bestuur van ons investeringsfonds en de directie van Euroborg NV.

Vanuit deze gesprekken is de nodige input ontvangen. Er is inmiddels een longlist met kandidaten, die ook gevoed is door kandidaten die zijn voorgedragen en die zichzelf hebben aangemeld. Mede aan de hand van al deze gesprekken is een functieprofiel opgesteld en een vacaturetekst tot stand gekomen. Vanaf morgen zal deze vacaturetekst voor de functie van algemeen directeur worden geplaatst op de officiële communicatiekanalen van FC Groningen. Het is de insteek van de club om eerst een algemeen directeur te benoemen en dan vervolgens aan de slag te gaan met de aanstelling van een technisch directeur. De wijze waarop de selectiecommissie uitermate professioneel en met een enorme betrokkenheid deze klus heeft opgepakt, geeft mij als huidig algemeen directeur van FC Groningen veel vertrouwen richting de toekomst van de club.”

Arjen Robben
“Over de toekomst gesproken; natuurlijk volgen wij als FC Groningen de ontwikkelingen rondom Arjen Robben. We zijn hartstikke blij met de positieve acties van onze supporters om Arjen een welkom thuis te geven. Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat er voor Arjen Robben, indien hij dat wil, altijd een rol binnen FC Groningen is weggelegd. We hebben een meer dan uitstekend contact met de familie Robben, de lijntjes zijn wat dat betreft erg kort. We pushen Arjen absoluut niet, want dat heeft geen enkele zin. Hij is verstandig en wijs genoeg om zijn eigen beslissingen te nemen. Wij wachten dat dus rustig af.

De afgelopen periode is er veel gebeurd bij de club en in deze transferwindow kan er ook nog van alles gebeuren. Kortom; volop dynamiek bij de club. Aanstaande zaterdag hervatten we de competitie met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Wij willen onze supporters, sponsors, vrijwilligers en een ieder die FC Groningen een warm hart toedraagt allemaal zeer hartelijk bedanken voor de steun en betrokkenheid in het afgelopen jaar en wij hopen ook in 2019 op hen te mogen rekenen.

Namens Raad van Commissarissen, directie, management en alle medewerkers van FC Groningen wens ik u allen hier een prachtige avond en willen wij straks tijdens de derde helft graag met u proosten op een mooie tweede seizoenshelft!”

190114EOB2711

Gerelateerd nieuws.

4 dagen geleden

Sven Bouland wint titel ‘Strijder van het Jaar’

7 dagen geleden

Fit met FC Groningen: Een succesvol programma voor werkgevers

2 weken geleden

FC Groningen Walking Football Festival: Een dag van sportiviteit en verbinding