Nieuwe structuur FC Groningen Opleiding

23 augustus 2021

De Opleiding van FC Groningen krijgt een nieuwe structuur. Daarbij verschuift de focus nog meer richting de voetbalontwikkeling van spelers en trainers en de strijdwijze van de teams. Door de structuurwijziging gaat de Trots van het Noorden werken met een Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw en een Hoofd Voetbalontwikkeling Onderbouw. Daarnaast wordt een Manager Topsportontwikkeling aangesteld. Dit drietal gaat leiding geven aan de totale Opleiding van FC Groningen en vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de Technisch Directeur van de Trots van het Noorden, Mark-Jan Fledderus.

Sander van Gessel wordt Hoofd Voetbalontwikkeling Bovenbouw (HVO BB). De voormalig speler van de club tekent een contract voor drie jaar. Naast zijn nieuwe functie als HVO BB blijft Van Gessel trainer/coach van FC Groningen onder-21. Hij zal daarbij geassisteerd worden door Melchior Schoenmakers, eveneens oud-speler van de club.

Byron Bakker wordt aangesteld als Hoofd Voetbalontwikkeling Onderbouw (HVO OB). Hij heeft een tweejarig contract getekend en krijgt als trainer/coach van FC Groningen onder-14 vanaf dit seizoen assistentie van Dirick-Jan van Strien.

De functie en rol van Wouter Frencken binnen FC Groningen wordt nog verder uitgebreid. De sportwetenschapper was Hoofd Performance binnen de club en wordt nu Manager Topsportontwikkeling bij de Trots van het Noorden. Frencken wordt daarbij verantwoordelijk voor de leerlijnen Bewegen als Atleet en Leven als Topsporter binnen FC Groningen, de medische tak van de club en stuurt Analyse en Onderzoek verder aan.

Ook de rol van Hoofd Jeugdscouting Arno de Jong wordt groter. Hij krijgt meer verantwoordelijkheid bij de in-, door- en uitstroom van spelers bij de Opleiding. Dit gaat in gezamenlijk overleg met- en na advies van de HVO Bovenbouw, de HVO Onderbouw en de jeugdtrainers uit de Opleiding. Ook gaat De Jong zich bezighouden met de contacten met zaakwaarnemers en jeugdcontracten van spelers tot met FC Groningen onder-21.

TopsportZorgCentrum op achtergrond

Technisch Directeur Mark-Jan Fledderus zegt in een toelichting op de structuurwijziging binnen de Opleiding van FC Groningen: “Na het vertrek van Hoofd Opleiding Peter Jeltema naar de KNVB hebben wij een analyse gemaakt en gekeken naar de toekomstvisie van onze Opleiding. Wij hadden de wens om binnen de Opleiding nog meer focus op voetbal te leggen. Met nadruk op de individuele ontwikkeling van spelers en trainers en de doorontwikkeling van de strijdwijze. Hierop hebben wij geanticipeerd door in de personen van Byron en Sander hoofden aan te stellen voor de voetbalontwikkeling binnen de onder- en bovenbouw. Zij gaan zich primair focussen op de voetbalontwikkeling binnen de Opleiding van FC Groningen en de overige taken en onderdelen gaan we verdelen onder andere afdelingen.”
 
“Zo zal Wouter als Manager Topsportontwikkeling zich meer gaan bezighouden met alle onderdelen die de voorwaarden scheppen om optimaal te kunnen presteren en ontwikkelen als voetballer. En Arno krijgt als Hoofd Jeugdscouting een belangrijkere rol in het selecteren van de grootste potentiële talenten en hij gaat zich tevens bezighouden met jeugdcontracten. Uiteraard werken zij allemaal nauw met elkaar samen, maar op deze wijze worden alle professionals op hun kracht en expertise ingezet. Wij denken met dit nieuwe model een nieuwe, frisse basis te leggen voor de toekomst en verdere ontwikkeling van de Opleiding van FC Groningen.”

Laatste nieuws