string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

NAC geraffineerd naar zege in Euroborg.

Zondag 16 augustus 2009 om 20:01

FC Groningen heeft zondag ook de tweede thuiswedstrijd in Euroborg verloren. NAC Breda was met 2-1 te sterk voor de ploeg van Ron Jans. Koen van de Laak maakte in de slotfase de aansluitingstreffer. Jeffrey Rijsdijk en Danny Menting maakten hun debuut in de hoofdmacht.

In de aanloop naar de het duel in de derde speelronde was alles er bij Groningen op gericht om aan het voetballen te komen. Op basis van de strijdlust zou de ploeg in ieder geval meer moeten laten zien dan thuis tegen Ajax, toen er bovendien bijna geen doelkansen werden gecrëeerd. Door de schorsing van Danny Holla was er een basisplaats weggelegd voor Mike Zonneveld, die zijn basisdebuut maakte. Voorin loste Nicklas Pedersen Tim Matavz af in vergelijking met de vorige wedstrijd. Door de blessures van Petter Andersson en Gonzalo Garcia was er deze keer plek op de bank voor Danny Menting, die zich in de afgelopen weken als goalgetter manifesteerde in Jong FC Groningen.

Het begin van de wedstrijd was hoopgevend voor de FC. Het was duidelijk dat NAC Breda was gekomen om er geen uitputtende slag van te maken. Er dus werden de bekende vertragingstactieken weer van stal gehaald. Groningen was er in de vijfde ontmoeting tegen de club binnen zeven maanden al aan gewend geraakt. De eerste plaagstootjes was van de FC en kwamen vooral tot stand uit standaardsituaties.

De eerste echte kans was voor Goran Lovre die koos om zelf met links een poging te doen en daarbij zijn collega Pedersen over het hoofd zag. In de tegenstoot was NAC heel erg gevaarlijk na een slippetje van Gibril Sankoh, maar was het Martijn Reuser die zowel over Brian van Loo als het Groningen-doel stiftte. In de 37ste minuut was Nicklas Pedersen bijna doeltreffend nadat hij eerst zelf de bal veroverde en vervolgens richting linkerbovenhoek vuurde.

In de tegenstoot was het echter NAC dat scoorde. Aan de zijkant brak Robbert Schilder door. Hij kon niet worden gestopt door Mike Zonneveld en kon een dieptepass geven op Edwin de Graaf die de bal vervolgens langs Van Loo kon schuiven: 0-1. Zo stond Groningen ook in de derde wedstrijd van het seizoen 2009/2010 op achterstand.

Na de onderbreking kwam Tim Matavz in de ploeg voor Serhat Koç. Van een nieuw startoffensief was geen sprake bij de thuisploeg. In de zevende minuut verdubbelde NAC Breda de voorsprong. Een korte corner van Anthony Lurling werd door Robbert Schilder voorgegeven en door Kees Kwakman binnengekopt: 0-2.

Een kans van Tim Matavz en één van Joonas Kolkka namens de gasten waren de enige hoogtepunten in een fase waarin Groningen zoekende was en NAC zich duidelijk spaarde met het oog op hun overvolle agenda. Het wachten was op een slotoffensief waarin Ron Jans centrale verdediger Andreas Granqvist als breekijzer ging fungeren.

Die beproefde methode betaalde zich ten dele uit. Met de ‘target-man’ in de aanval bleek in ieder geval dat er voldoende strijdlust was binnen de Groninger ploeg. Nicklas Pedersen kreeg in de 72ste minuut een schotmogelijkheid, die werd gepareerd door Ten Rouwelaar. Overigens werd hij daarbij zeer zwaar gehinderd door Tyrone Loran, die een strafschop riskeerde. Andreas Granqvist was binnen de zestien overigens ook vogelvrij en had bij vrijwel iedere hoge bal een NAC-speler op elk van beide schouders.

Koen van de Laak bracht acht minuten voor tijd de spanning terug in de wedstrijd door in een scrimmage-situatie de 1-2 binnen te tikken. Jeffrey Rijsdijk maakte vervolgens zijn debuut in het eerste van FC Groningen dat even later gevolgd werd door het debuut van Danny Menting. Zij vervingen respectievelijk middenvelders Mike Zonneveld en Goran Lovre. Tot kansen op de gelijkmaker kwam het niet meer.

Zo is het even wennen als FC Groningen naar de ranglijst in de Eredivisie kijkt. De zestiende plek en één punt uit drie wedstrijden zijn het voorlopige resultaat. Volgende week wordt het tweede bezoek gebracht aan Limburg, waar promovendus VVV-Venlo de tegenstander is. Het duel begint zaterdagavond om 20.45 uur. Na drie gelijke spelen wacht men in Venlo ook nog op de eerste zege.

Opstelling FC Groningen
Van Loo; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van de Laak, Zonneveld (83’ Rijsdijk), Lovre (85’ Menting); Koç (46’ Matavz), Pedersen.
Rest bank: Ter Wielen, Jansen, Svejdik, Hiariej.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar; Fehér, Loran, Zwaanswijk, Schilder; Kwakman, Gilissen, De Graaf (89’ Hofstede); Kolkka, Reuser (75’ Idabdelhay), Lurling (81’ Cairo).
Rest bank: Van Fessem, Pattinama, Ben Omar, Van Wanrooy.

Toeschouwers: 21.271
Scores: 38’ De Graaf (Schilder) 0-1; 52’ Kwakman (Schilder) 0-2, 82’ Van de Laak 1-2.

Scheidsrechter: Blom
Assistenten: Lobbert en Boonman
Vierde official: Diks
Gele kaarten: geen

Gerelateerd nieuws.

15 uur geleden

Krachtig groeien: De FC Groningen Uitdaging voor jongeren

4 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

3 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’