string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Milko draagt FC Groningen alle dagen bij zich.

Donderdag 28 december 2023 om 14:00

Milko van der Wal is seizoenkaarthouder op de Tonny van Leeuwen Tribune. De 15-jarige FC-supporter groeide op in de omgeving van Lelystad en woont nu in een klein dorp nabij Sneek. Niet een omgeving waar de meeste FC-supporters vandaan komen, maar Milko vertegenwoordigt zijn club met verve. De club die hij – door zijn voornaam – ieder moment van de dag met zich meedraagt.

Milko heeft de liefde voor FC Groningen met de paplepel ingegoten gekregen door zijn vader Peter van der Wal. Hoewel Peter in de provincie Groningen geboren werd, woont hij het grootste deel van zijn leven in Flevoland, ook de provincie waar Milko uiteindelijk ter wereld komt.

Voetbalherinnering voor altijd
“Mijn vader heeft mij veel mooie verhalen verteld over FC Groningen,” zegt seizoenkaarthouder Milko voorafgaand aan één van de thuiswedstrijden in Euroborg. “Hij ging als veertienjarige voor het eerst naar de FC samen met een vriend Alfred Oosterveen. Ze woonden op dat moment in Luttelgeest en beiden supporter van FC Groningen. Het mooie is dat we Alfred nog steeds vaak zien bij de club.”

“Mijn vader nam me als heel klein ventje al mee naar Euroborg, geweldig vond ik de sfeer op noord en de passie die iedereen voor de club meebrengt. Als 6-jarige zat ik in de Kuip bij de bekerfinale. Een dag eerder op zaterdag 2 mei hebben we nog kaartjes kunnen regelen in Hoorn. Die sfeer, de wedstrijd, het winnen. Ik was heel jong, maar het is een voetbalherinnering voor altijd.”

Milko Djurovski
Andere verhalen die Milko van zijn vader hoort, gaan veelal over een bijzondere speler die in Groningen binnen enkele seizoenen een cultstatus opbouwt; Milko Djurovski. De aanvaller komt in vier seizoenen tot 80 wedstrijden voor de club waarin hij 31 goals maakt. Het zijn de fenomenale passeeracties, weergaloze doelpunten en houding op en buiten de lijnen die Djurovski geliefd maken in Groningen.

“Ik ken hem alleen van filmpjes of ouderwetse videobanden,” vertelt de tiener die dezelfde naam draagt. “Hij was een geweldige voetballer als hij er zin in had, maar hij had ook lak aan alles. Nee, daar kan ik mezelf niet direct in herkennen, maar ik vind het wel prachtig ook naar zo`n speler te zijn vernoemd. Een voetballer die echt iets heeft betekend in de geschiedenis van FC Groningen.”

Dankbaar
Milko zegt zijn ouders dankbaar te zijn voor zijn naam en het feit dat hem de liefde voor FC Groningen is bijgebracht. “Ik moet bijna dagelijks uitleggen waarom ik voor FC Groningen ben omdat niemand in de omgeving waar ik woon dezelfde clubkeuze heeft. Maar ik moet ook altijd uitleggen waar mijn naam vandaan komt. Veel mensen verwarren het met Wilco. Ik vind het mooi dat er een verhaal aan mijn naam kleeft en dat ik direct daarbij mijn gevoel voor FC Groningen kan verwoorden.”

“FC Groningen is voor mij echt een club van het volk. Waar je met z`n allen heen gaat, samen strijden voor jouw clubkleuren. Je kunt er de mooiste spelers zien en prachtige goals, maar ook waardeloze prestaties zoals laatst thuis tegen FC Den Bosch. Het gebeurt allemaal bij de FC. Als klein ventje had ik veel klasgenoten die voor Ajax waren, ik vond het toen leuk om anders te zijn en dat is uitgegroeid tot een echt supportersgevoel. Natuurlijk heb ik dat aan mijn pa de danken en daar ben ik blij mee.”

Zelf vernoemen
Als 15-jarige denkt Milko logischerwijs nog niet aan het hebben van kinderen, maar mocht het ooit zover komen, denkt hij er zeker over na om zijn zoon of dochter ook te vernoemen. “Ik vind het zelf fantastisch en het lijkt me mooi om die traditie voort te zetten. Mijn favoriete FC’er tot nu toe? Cyril Ngonge. Wat een schitterende speler. Hij heeft iets wat maar weinig spelers hebben en is ook wel een beetje een stroef mannetje, die bij de FC niet altijd in de pas liep. Maar misschien moet de speler naar wie ik mijn kind vernoem nog bij FC Groningen komen spelen. Het mooie is dat er dan ook vrouwenvoetbal bij de club is, dus een eventuele dochter zou ik ook kunnen vernoemen.”

Gerelateerd nieuws.

9 uur geleden

Speciaal Word Groter magazine uitgebracht

6 dagen geleden

Draag jij komend seizoen de kleuren van FCG? Verlengperiode seizoenkaarten begonnen

7 dagen geleden

Jorg Schreuders Speler van het Jaar 2024