Meer & Beter Bewegen Symposium in Euroborg een groot succes.
Stichting FC Groningen in de Maatschappij en de Beweegalliantie organiseerden op woensdag 22 januari het tweede Meer & Beter Bewegen Symposium in Euroborg. Bijna 250 deelnemers kwamen samen om aandacht te vragen voor een urgent maatschappelijk probleem: bewegingsarmoede. Tijdens de dag luisterden de gasten naar inspirerende sprekers en namen zij deel aan interactieve sub-sessies. Het symposium, dat ooit begon als initiatief om sociale cohesie te bevorderen, benadrukte opnieuw het belang van samenwerken om Nederland in beweging te krijgen.
De dag begon met de taalvirtuoos Merijn Binnekamp, die de bezoekers met zijn rijmende zinnen meenam in het maatschappelijke probleem van toenemende bewegingsarmoede. Dagvoorzitter Koen Janssen nam het daarna over en zorgde voor structuur en een duidelijke planning voor de rest van de dag. Simon Cageling, manager maatschappelijke programma’s van FC Groningen, opende het symposium vanuit Stichting FC Groningen in de Maatschappij, waarna hij het stokje doorgaf aan Mark Schuurman, oprichter van 3×3 Unites (basketbal). Na het succes van deze relatief nieuwe sport op de Olympische Spelen is de populariteit enorm gestegen, maar 3×3 Unites heeft een veel langere geschiedenis.
Deze organisatie is ontstaan tijdens de eerste Urban Sports Week in Amsterdam, wat het startschot was voor het overbrengen van kennis, kunde en passie naar jongeren. Schuurman gelooft sterk dat deze doelgroep een platform dient te hebben om te kunnen excelleren. Daarnaast is 3×3 niet zomaar een sport; het biedt veel life skills die ook buiten het veld van pas komen. Vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, flexibel zijn en beslissingen maken, leer je zowel als sporter als werknemer.

Hierna volgde een panelgesprek met Frank van Mosselveld (algemeen directeur FC Groningen), Roeland van der Schaaf (bestuursvoorzitter van Stichting FC Groningen in de Maatschappij), Inge Elzinga (bestuurder bij Univé Noord-Nederland) en Simon Cageling. Zij waren het er allemaal over eens: gezamenlijk nog meer stappen in de goede richting zetten om dit probleem tegen te gaan. Sportclubs, bewoners van Noord-Nederland, de politiek en het bedrijfsleven moeten samenwerken om dit probleem aan te pakken.

Na deze 45 minuten was het tijd voor iedereen om zelf in beweging te komen en de benen te strekken. In het stadion werden op verschillende plekken sub-sessies georganiseerd. Organisaties waaronder Braindrills (je brein op orde), de Beweegalliantie (beweegvriendelijke wijken in 2024), Athletic Skills Model (Schijf van 10), Alfa college & Noorderpoort (MBO professionals aan zet), Hanze (de dynamische schooldag) en het Nationaal Programma Heerlen-Noord (het ontwikkelen van een beweegbeleid) namen deze sessies voor zich. Deze bijeenkomsten waren inspirerend en zorgden voor interessante gespreksonderwerpen.

Nadat er werd geluncht stond er een unieke beweegactiviteit op het programma waar alle aanwezigen deelnamen aan een nuttige ademhalingsoefening zodat iedereen weer in volle rust was voor het volgende onderdeel; sub-sessie twee.
Niemand minder dan topvoetballer Arjen Robben, succescoach Gerard Kemkers en topatlete Dafne Schippers spraken daarna in panelgesprek twee over de waarde van topsport. Zij zijn van mening dat er tegenwoordig veel meer afleidingen op weg liggen en daardoor jongeren ook minder snel gaan sporten. Er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid dat het belang van sporten weer duidelijk naar voren komt, zodat deze afleidingen worden omgezet in buiten spelen, leren en nieuwe ervaringen opdoen.

De afsluiting was van Vincent Luyendijk, strategisch adviseur op het vlak van de gezonde leefomgeving. De deelnemers van het Meer & Beter Bewegen Symposium kregen een inspirerend verhaal te horen over het grote belang van een gezonde leefomgeving. Hierbij is ruimtelijke ordening ook belangrijk volgens Luyendijk. Doet iedereen er genoeg aan om het aantrekkelijk te maken om op de fiets te stappen? Of zijn er simpelweg niet genoeg fietspaden en is het daardoor aantrekkelijker om de auto te pakken? Interessante vraagstukken waarover moet worden nagedacht om bewegingsarmoede tegen te gaan.
Na een mooi slotakkoord van wederom dichter Merijn Binnekamp was het tijd voor een gezond hapje en drankje. Het gesprek in de zaal werd nog lang voortgezet door de aanwezigen tijdens dit netwerkmoment. Namens Stichting FC Groningen in de Maatschappij en de Beweegalliantie een dankwoord aan alle aanwezigen voor hun komst. De wens is dat een prachtige dag waarop Meer & Beter Bewegen centraal stond een positief vervolg krijgt en deze denkwijze wordt opgenomen in het dagelijks leven van alle aanwezigen.
