string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Martin Koeman (1938-2013), vijftig jaar clubicoon.

Woensdag 18 december 2013 om 19:50

Op 75-jarige leeftijd is Martin Koeman woensdagavond overleden in het ziekenhuis in Leeuwarden. Afgelopen zondag werd Koeman getroffen door een hartstilstand. Sindsdien werd hij in coma gehouden. In het bijzijn van zijn familie is Koeman sr. vanavond overleden. De afgelopen halve eeuw was Koeman in diverse functies verbonden aan GVAV en FC Groningen.

Op 26 juli 1938 werd Martin Koeman geboren in Purmerend. Hij begon zijn voetballoopbaan bij de amateurs van VV Purmersteijn, waar hij speelde van zijn vijftiende tot zijn achttiende. In 1957 werd hij door profclub KFC ingelijfd en daar speelde hij drie seizoenen. In 1960 maakte Koeman de overstap naar Blauw-Wit in Amsterdam, waar hij in 1961 zijn Eredivisie-debuut maakte. In de zomer van 1963 maakte hij als aanvaller, slager van beroep, de overstap naar GVAV en begon een periode van een halve eeuw in diverse functies in het Stadion Oosterpark, op Sportpark Corpus den Hoorn en in Euroborg.
Aanval op de top
In 1963 was toenmalig voorzitter Jan Hekman van GVAV verantwoordelijk voor het aantrekken van een aantal westerlingen om met de Groningse Eredivisionist een aanval te doen op de top van Nederland. In die periode werd Koeman acht keer opgeroepen voor het Nederlands Elftal en kwam hij één keer daadwerkelijk als invaller in actie voor Oranje. Dat was op 12 april 1964 tegen Oostenrijk (1-1).
Na zeven seizoenen in de Eredivisie degradeerde GVAV naar de Eerste Divisie, om in 1971 als FC Groningen terug te keren op het hoogste niveau. Nadat hij in de loop der jaren telkens een linie naar achteren was gezakt, nam Koeman in 1973 als centrale verdediger op 34-jarige leeftijd afscheid bij Groningen. Hij speelde daarna nog een jaar in de Eerste Divisie voor Heerenveen. Martin Koeman speelde 281 officiële wedstrijden voor GVAV en 54 voor FC Groningen. In deze 335 duels scoorde de verdediger in totaal dertig doelpunten.
GRC
Vervolgens werd Koeman lid en later ook (jeugd)trainer van GRC, waar ook zijn beide zoons Erwin en Ronald, opgegroeid in de Groninger wijk De Weijert, begonnen met hun actieve voetbalcarrière. Beide jongens schopten het net als hun vader tot het eerste elftal van FC Groningen en speelden in het Stadion Oosterpark. Koeman senior werd vervolgens speler/trainer bij VV Actief, DIO Groningen en  Oranje Nassau en werkte als vertegenwoordiger in slagersartikelen.
In het seizoen 1987/1988 was hij assistent-trainer van Rob Jacobs en na diens ontslag was Koeman sr. samen met wijlen Henk van Brussel interim-trainer van het eerste elftal in dat seizoen. Daarna werd vader Martin full-time technisch manager bij FC Groningen.
Aan de wieg
Koeman stond bij FC Groningen tevens aan de wieg van de jeugdopleiding, die in 1986 was gestart met een A-juniorenploeg. Hij was de ‘geestelijk vader’ van de huidige jeugdopleiding van de club en was actief als trainer, begeleider van jonge talenten en later als coördinator en scout van FC Groningen. Tot en met afgelopen zondag hield Koeman zich bezig met scoutingswerkzaamheden voor FC Groningen.
 
In oktober 2011 werd de familietribune achter het doel aan zuidzijde van Euroborg door de supporters van FC Groningen officieel tot de Koeman Tribune uitgeroepen. Hiermee kreeg niet alleen Martin, maar ook zijn twee zoons Erwin en Ronald, een permanente naamsvermelding in het stadion van hun club. Sinds 2001 wordt voor aanvang van elke voetbalcompetitie door diverse Nederlandse D-pupillenteams in Norg gestreden om de Martin Koeman Bokaal.

Gerelateerd nieuws.

1 week geleden

Jens Schraven tekent eerste contract bij FC Groningen

2 weken geleden

In Memoriam: eerbetoon aan onze supporters

1 maand geleden

Van der Ree maakt seizoen af als hoofdtrainer FC Groningen