Leider Lindgren houdt hoofd koel in zenuwslopende affaire.

Zondag 08 mei 2016 om 16:38

FC Groningen heeft zondagmiddag in Euroborg met 2-1 gewonnen van Heracles Almelo. Bij rust was het 0-0. Aanvoerder Rasmus Lindgren scoorde zowel de 1-0 als de 2-0. Iliass Bel Hassani maakte de aansluitingstreffer, maar 2-1 betekende ook de eindstand. Door de zege klimt FC Groningen naar de zevende plek op de ranglijst en start het de play-offs donderdag thuis tegen – opnieuw – Heracles. Zondag is de uitwedstrijd in Almelo.

In de ploeg van FC Groningen waren er geen wijzigingen te bespeuren in de basiself ten opzichte van de winnende elf van een week eerder in Heerenveen. Bij Heracles daarentegen werd aan diverse basisspelers rust gegund. Zo waren bijvoorbeeld Mark-Jan Fledderus en Ramon Zomer helemaal niet van de partij en startte topscorer Wout Weghorst vanaf de bank.
Het wedstrijdbeeld in de eerste helft kende niet al teveel opwinding. Groningen had een groot veldoverwicht, maar knap niet tot veel uitgespeelde kansen. Binnen de ploeg Heracles Almelo moesten de spelers vooral nog even aan elkaar wennen en bleven de werkzaamheden vooral beperkt tot het tegenhouden van de thuisploeg.
Na de pauze kroop Groningen wat meer nadrukkelijk uit de schulp. Michael de Leeuw was het die de eerste serieuze redding van doelman Bram Castro afdwongen in de openingsminuten. In de 53ste minuut was het nota bene aanvoerder Rasmus Lindgren die op aangeven van Lorenzo Burnet de openingstreffer binnenschoot: 1-0.
Elf minuten later leek FC Groningen echt op rozen te zitten toen Lindgren zijn tweede van de middag inschoot, nu op aangeven van Oussama Idrissi. De marge van twee treffers hield echter maar zes minuten stand doordat Heracles een zeer vloeiende uitbraak in Iliass Bel Hassani het doeltreffende eindstation kende en de 2-1 op de borden kwam.
Zo bleef het nog twintig minuten en drie minuten extra tijd zenuwslopend spannend in Euroborg. De tussenstanden op de andere velden waren in de slotfase wel gunstig zodat een eventuele gelijkmaker niet direct rampzalig zou zijn geworden. Maar toen scheidsrechter Pieter Vink rond twintig over vier voor het einde blies, was de opluchting vooral groot.
Na afloop werd het kampioenschap van PSV ten koste van Ajax met luid gejuich begroet door een groot deel van de FC-supporters. Vervolgens was het tijd om afscheid te nemen van diverse vertrekkende spelers en het trainersduo Erwin van de Looi en Dick Lukkien. Ook werd Essent Speler van het Jaar Simon Tibbling in het zonnetje gezet.
Over exact vier dagen is Heracles Almelo alweer terug in Groningen voor de eerste wedstrijd van de play-offs. Aan de kant van de Almeloërs ontbreken dan de geschorste Robin Gosens en goalgetter Iliass Bel Hassani door een openstaande play-offschorsing uit het verleden. Aanvang is donderdag om 18.30 uur. De return is zondag 15 mei om 12.30 uur in Almelo. De andere halve finale om het laatste Europa League-ticket gaat tussen FC Utrecht en PEC Zwolle.

Padt; Hateboer, Reijnen, Lindgren, Burnet; Maduro, Drost, Bacuna; Idrissi (69’ Linssen), De Leeuw (82’ Sorloth), Rusnak (88’ Larsen).
Rest bank: Van der Vlag, Hoesen, Payne, De Vos.
Opstelling Heracles Almelo
Castro, Droste, Te Wierik (85’ Weghorst), Hoogma, Gosens, Bruns (73’ Kada), Pelupessy, Bel Hassani, Navratil (73’ Darri), Gladon, Van Ooijen.
Rest bank: Brouwer, Breukers, Bosz, Hemmink.
Toeschouwers: 22.206
Scores: 53’ Lindgren (Burnet) 1-0, 64’ Lindgren (Idrissi) 2-0, 70’ Bel Hassani (Bruns) 2-1.