string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Late goal weer genoeg voor overwinning.

Zondag 30 september 2012 om 17:38

FC Groningen heeft vanmiddag in Euroborg met 3-2 gewonnen van Roda JC Kerkrade. De overwinning kwam tot stand door een late treffer van Michael de Leeuw. Hij was met drie doelpunten de grote man aan Groningse zijde.

FC Groningen begon de wedstrijd tegen Roda JC met de opdacht om sinds 19 februari, toen werd gewonnen van PSV, de drie punten weer eens in eigen huis te houden. Dit met een opstelling die op een plaats afweek van de basiself in de bekerwedstrijd tegen G.V.V.V. Tim Sparv keerde terug van een schorsing, ten faveure van Tom Hiariej die op de tribune mocht plaatsnemen.
Roda-trainer Ruud Brood was vanwege de nodige blessures genoodzaakt zijn team op een behoorlijk aantal plaatsen te wijzigen. Desondanks waren het de Limburgers die het eerst gevaarlijk werden. Guus Hupperts reageerde na 33 seconden attent op een steekballetje vanuit het middenveld en schoot vanaf rechts op het Groningse doel. Luciano had enige moeite om de bal te pareren, waarna Németh uit de kluts naast schoof.
De Leeuw 1
Vervolgens dicteerde de FC het spel, aanvankelijk zonder echt gevaarlijk te worden. Roda hield de linies kort op elkaar en de thuisploeg had moeite een voetballende oplossing te bedenken. Na een harde charge van Mark-Jan Fledderus op Maikel Kieftenbeld, waarvoor terecht geel werd gegeven, prijkte in de 17e minuut de eerste treffer op het bord. Virgil van Dijk kopte de bal uit een corner diagonaal richting tweede paal waar Michael de Leeuw het beslissende tikje gaf 1-0.
Rood
Een minuut later stond het publiek wederom op de banken toen Tamás Kádár de doorgebroken Genéro Zeefuik onderuit haalde. De Roda-verdediger mocht met rood van het veld. Het gevolg was een redelijk eenzijdige fase waarin FC Groningen drukte en Roda zich beperkte tot verdedigen. Dat leidde tot een aantal kansen voor de thuisploeg. Eerst schoot Tim Sparv na een pass van Zeefuik rakelings naast en ook Michael de Leeuw zag een vrije kopkans lang de verkeerde kant van de paal gaan.
Opmerkelijk genoeg waren het de gasten die tegen de verhouding in kort voor rust langszij kwamen. Bij een spaarzame Limburgse aanval bracht Kees Kwakman Roda-spits Németh ten val en ontving geel. De toegekende vrije trap werd door oud-Groninger Fledderus met enig fortuin via de muur ingeschoten: 1-1.
De Leeuw II
Na de thee was het beeld enige tijd hetzelfde als in het eerste bedrijf. Totdat Michael de Leeuw opnieuw van zich deed spreken. Na een prima voorzet van Maikel Kieftenbeld klopte de middenvelder doelman Kurto in de lucht en scoorde met het hoofd zijn tweede goal van de middag: 2-1.
Helaas kon FC Groningen de voorsprong opnieuw niet vasthouden. Gedurende een slordige fase waarin Henk Bos in het veld kwam voor Andraz Kirm, bracht Roda-trainer Brood Amin Affane voor Guus Hupperts. Dat laatste bleef niet zonder gevolgen. De Zweedse verdediger kon in de 78e minuut redelijk ongehinderd opstomen en passeerde Luciano vanaf 25 meter
in de verre hoek: 2-2.
De Leeuw III
Robbert Maaskant bracht meteen David Texeira voor Tim Sparv en FC Groningen startte een slotoffensief. Dat resulteerde bijna in een nieuwe voorsprong toen Mitchell Schet vanaf rechts naar binnen sneed en een hard schot losliet. Helaas belandde de bal op de lat. Twee minuten later stond dezelfde lat opnieuw een Groningse treffer in de weg bij een formidabele vrije trap van Leandro Bacuna.
In de slotseconden van de vier minuten blessuretijd mocht Euroborg toch voor de derde keer juichen. Wederom was Michael de Leeuw het goudhaantje. De middenvelder controleerde een doorkopbal van Kees Kwakman op de borst en volleerde hard binnen: 3-2. Goed voor de volle buit!
Met de zege op Roda JC rekende FC Groningen af met een thuisserie waarin het vijf maal verloor en drie keer gelijk speelde. Wellicht een mooie aanzet om de goede lijn volgende week zondag te continueren als Feyenoord op bezoek komt in Euroborg. 

Opstelling FC GRONINGEN
Luciano, Bacuna, Van Dijk, Kwakman, Kappelhof; Kieftenbeld, De Leeuw (90’Ajilore), Sparv (79’ Texeira); Schet, Zeefuik, Kirm (74’ Bos).
Rest bank: Bizot, Burnet, Van Moorsel, Magnasco           
Opstelling RODA JC
Kurto, Monteyne, Wielaert, Kádár, Tamata, De Beule, Donald, Danilo, Fledderus (85’ Hempte), Hupperts (70’ Affane), Németh (55’ Lebedynski)
Rest bank: Prus, Zwartjes, Novotny, Paulissen   
Toeschouwers: 20.495
Scores: 22’ De Leeuw (Van Dijk) 1-0, 45’ Fledderus (vrije trap) 1-1, 53’ De Leeuw (Kieftenbeld) 2-1, 78’Affane (eigen actie) 2-2. 90′ De Leeuw (Kwakman) 3-2. 
Scheidsrechter: Weidemeijer
Officials: De Vries, Polman, Dieperink
Gele kaarten: 09’ Fledderus (overtreding op Kieftenbeld), 44’ Kwakman (op Németh), 57’ Hupperts (op Kappelhof)
Rode kaart: 17’ Kádár (overtreding op Zeefuik)
                                     

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Thuiswedstrijd tegen FC Dordrecht naar zondagmiddag vanwege bekerduel

5 dagen geleden

Robben, Elshot en Van Gessel lopen 4 Mijl voor goede doel

5 dagen geleden

Druk programma op Corpus zaterdag, onder-21 thuis tegen Feyenoord