string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Lang spannend tegen tien van Feyenoord; FC nu alleen aan kop.

Zondag 28 september 2008 om 17:49

FC Groningen heeft de koppositie in de Eredivisie geprolongeerd. Tegen Feyenoord speelde het tachtig minuten met een man meer. Toch bleef het duel tot het einde spannend. Uiteindelijk kwam een 3-1 stand op het bord na treffers van De Roover (1-0), Berg (2-0 en 3-1) en Bahia.

Bij FC Groningen keerde Fredrik Stenman terug in de basis nadat hij vorige week in Almelo nog geblesseerd was. Gonzalo Garcia keerde na een liesblessure terug bij de selectie, maar zag hoe Petter Andersson zijn plaats in de basiself had overgenomen. Zo stonden er liefst vier Zweden in de basisopstelling van FC Groningen. Daarnaast speelden een Braziliaan, een Belg, een Sierraleonees, een Oekraïner, een Serviër, een Nigeriaan en een Nederlander.
Rood
In de aanloop naar de wedstrijd had trainer Gertjan Verbeek van Feyenoord de verwachting uitgesproken dat FC Groningen de eerste twintig minuten vol druk zou zetten op de Rotterdammers. Die opdracht had Ron Jans zijn manschappen ook inderdaad meegegeven. Tot echte doelkansen kwam de thuisploeg in een tot op de laatste stoel volgepakte Euroborg evenwel niet. Dat kwam mede door een onbezonnen ingreep die centrale verdediger Kevin Hofland van Feyenoord uithaalde. Hij legde in de tiende minuut de topscorer van FC Groningen neer, terwijl die vrije doortocht had richting de goal van de Rotterdammers.
Arbiter Kevin Blom kon niets anders doen dan Hofland van het veld sturen en zo stond Feyenoord dus in de positie die Groningen juist een week eerder had meegemaakt toen Oluwafemi Ajilore al in de tweede minuut van het veld was gestuurd. De eerste grote kans van de wedstrijd was vervolgens voor de gasten. Serginho Greene legde van afstand aan, maar vond doelman Luciano op zijn pad.
Er onderdoor
In de twintigste minuut was een overtreding op de schijnbaar herboren Fredrik Stenman de inleiding voor de openingstreffer van FC Groningen. Na een eerdere vrije trap waarbij Goran Lovre had gezien dat de muur opsprong, was het nu Sepp De Roover die mocht aanleggen vlak buiten de punt van de zestien. Hij mikte de bal precies langs de opspringende Jon Dahl Tomasson in de linkerbenedenhoek. Buiten het zicht en bereik van Henk Timmer: 1-0. Niet De‘R over, maar ‘De ‘R onderdoor’ deze keer dus!
Met die voorsprong leek Groningen op dat moment iets te tevreden. Het tempo van de eerste fase van de wedstrijd was dan misschien niet maatgevend voor de hele wedstrijd, maar het zakte een niveau te laag. Op die manier kon Feyenoord vrij gemakkelijk op de been blijven en had het bovendien maar een haar gescheeld of de gasten waren langszij gekomen. ‘Das Phantom’ Roy Makaay ontglipte één keer aan de aandacht van de FC-defensie en wilde blijkbaar iets te graag met als gevolg dat hij de bal voorlangs schoot.
Ingreep
Gewaarschuwd door deze grote tegenkans stond de FC weer scherp. Na een eerdere gele kaart van Goran Lovre ging nu Koen van de Laak op de bon en even later was er ook de eerste kaart voor Feyenoord in de persoon van André Bahia. De eerste helft leek een 1-0 eindstand te krijgen, maar in de ene minuut extra tijd had FC Groningen nog een dot van een kans. Vrijgespeeld door Marcus Berg had Goran Lovre vrije doortocht naar de goal van de Rotterdammers. De meelopende Van Bronckhorst besloot niet in te grijpen, maar dat deed vervolgens Henk Timmer wel.
Na de pauze bleef het tempo vrij laag. Iets dat prima in het straatje paste van Feyenoord. Waar Groningen in Arnhem nog prima de vrije man kon vinden tegen Vitesse met een man minder, had Feyenoord wat opgestoken van de wedstrijd tegen Heracles die het zelf grotendeels met een man minder speelde. In de beginfase was er een gele prent voor Marcus Berg en kregen beide ploegen grote kansen. Een schot van Lovre werd gekeerd waarna Berg de rebound niet benutte. Euroborg hield een minuut later de adem in toen Tomasson na enorm geklungel in de FC-defensie teveel tijd nodig had om het keeperloze doel te vinden. Twee veldspelers hadden bij afwezigheid van Luciano tijdelijk zijn taak goed waargenomen en zagen hoe de Braziliaan uiteindelijk op tijd was om redding te brengen.
Wissels
De 54ste minuut betekende indirect het einde van de wedstrijd voor Henk Timmer. De doelman belette door ruw spel de doortocht aan Petter Andersson, maar raakte zelf geblesseerd bij die actie. Na een gele kaart en een blessurebehandeling moest hij zich na ruim een uur spelen laten aflossen door Rob van Dijk. Timmer bewaarde al geen goede herinneringen aan Euroborg, omdat hij zich in een vorige ontmoeting blesseerde aan tie-rips waarmee de doelnetten zijn bevestigd en toen ondanks een vleeswond nog wel kon door kon spelen. In de 63ste minuut werd ook Goran Lovre afgelost. Zijn vervanger heette Gonzalo Garcia.
Later brachten Verbeek en Jans ook nog Luigi Bruins en Berry Powel voor respectievelijk Tomasson en Andersson. En in die samenstelling leek het duel een kleine tien minuten voor tijd beslist te worden. Een afgeslagen hoekschop van Gonzalo Garcia werd door topscorer Marcus Berg vol op de slof genomen en belandde in de touwen: 2-0. Een feeststemming begon zich eigen te maken van Euroborg en Shkodran Metaj voor Evgeniy Levchenko was de derde wissel aan FC-zijde. Een vrije trap van Van Bronckhorst die werd binnengekopt door André Bahia bracht in de 87ste minuut toch weer de spanning terug.
Vijftig
Bij Feyenoord werd breekijzer Michael Mols voor vier resterende minuten nog in de strijd gegooid en de Rotterdammers roken toch nog een laatste kans. FC Groningen liet zich echter niet bij de neus nemen en bleef gecontroleerd de aanval zoeken. Na enkele keren slordig balverlies van beide ploegen in die slotfase stonden invallers Berry Powel en Shkodran Metaj aan de basis van de bevrijdende 3-1. Opnieuw was het de verder vrij onzichtbare Marcus Berg die de trekker overhaalde. De Zweed knalde zijn vierde competitietreffer in vier duels binnen en zorgde voor een opperbeste stemming.
Na afloop van de wedstrijd werd Ron Jans alvast toegezongen in verband met zijn vijftigste verjaardag, die hij morgen viert. Overigens was de thuiswedstrijd tegen Feyenoord ook zijn tweehonderdste Eredivisieduel als coach van Groningen. Van die duels won FC Groningen er evenveel als het verloor: 76. Komende week zal de FC opnieuw proberen de koppositie te handhaven. De nummer 5 van de ranglijst, ADO Den Haag, is dan de tegenstander. Personen die een seizoenkaart of ClubCard bezitten van FC Groningen kunnen voor dit duel via internet (zie optie ‘Kaartverkoop) of TicketBox één losse kaart voor dit duel kopen. Op 5 oktober wordt al om 12.30 uur afgetrapt.
Opstelling FC Groningen
Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Stenman; Ajilore, Van de Laak, Levchenko (85’ Metaj), Lovre (63’ Garcia); Berg, Andersson (73’ Powel)
Rest bank: Van Loo, Cahais, Holla, Hiariej
Opstelling Feyenoord
Timmer (63’ Van Dijk); Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Wijnaldum, Fer (90’ Mols), van Bronckhorst; Tomasson (70’ Bruins), Makaay, Bruins
Rest bank: Manteiga, Janota, Tiendalli, Wattamaleo
Toeschouwers: 22.329 (uitverkocht)
Scores: 21’ De Roover (vrije trap) 1-0; 81’ Berg (onderschepping) 2-0, 87’ Bahia (Van Bronckhorst) 2-1, 93’ Berg (Metaj) 3-1
Scheidsrechter: Blom
Grensrechters: Simons en Inia
Vierde official: Diks
Rode kaart: 10’ Hofland (neerleggen doorgebroken Berg)
Gele kaarten: 8’ Lovre (overtreding op Biseswar), 33’ Van de Laak (overtreding op De Cler), 41’ Bahia (overtreding op Andersson), 49’ Berg (overtreding op Greene), 54’ Timmer (overtreding op Andersson)

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Jens Schraven tekent eerste contract bij FC Groningen

1 week geleden

In Memoriam: eerbetoon aan onze supporters

4 weken geleden

Van der Ree maakt seizoen af als hoofdtrainer FC Groningen