string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Kostic schiet FC Groningen naar vier op een rij.

Vrijdag 11 april 2014 om 22:13

Filip Kostic heeft vrijdagavond in de tweede minuut van de extra tijd van de tweede helft voor de winnende treffer gezorgd tegen NAC Breda: 2-1. Eerder in de tweede helft had Nick van der Velden FC Groningen op voorsprong gezet, waarna Stipe Perica gelijkmaakte. Door de zege blijft FC Groningen achtste op de ranglijst.

In Euroborg moest trainer Erwin van de Looi enkele aanpassingen doen in zijn basisopstelling. Zo was centrale verdediger Johan Kappelhof geschorst en kwam Giliano Wijnaldum voor hem in de ploeg. Tjaronn Chery raakte afgelopen week geblesseerd aan de enkel en werd afgelost door Nick van der Velden, die uit bij Zwolle wegens ziekte ontbrak. Krisztian Adorjan verhuisde daardoor van de aanval naar het middenveld.
De inzetbaarheid van Marco Bizot was donderdag nog een vraagteken, maar hij kon ondanks de last aan zijn schouder gewoon meespelen. Tegenstander NAC Breda had dit seizoen al tweemaal gespeeld tegen FC Groningen. In Breda hadden beide ploegen met 2-2 gelijkgespeeld. Op het trainingskamp in Spanje wonnen de Brabanders met 1-0. Bij NAC stonden met doelman Jelle ten Rouwelaar en Kees Kwakman twee oud-FC’ers in de basis.
In de eerste tien minuten van de wedstrijd kwam FC Groningen prima voor de dag. NAC Breda had de toss gewonnen en gekozen van helft te wisselen, waardoor Groningen eerst richting de Z-side speelde. De FC claimde enkele keren een strafschop wegens hands en vasthouden, maar arbiter Eric Braamhaar zag geen overtredingen aan de kant van de gasten. Zoals Braamhaar overigens veel toeliet aan beide ploegen.
Aan de reacties van NAC-spelers en ook het geroezemoes aan de andere kant van het stadion te horen, kwam Groningen goed weg bij een inzet van de Bredanaars die door Hans Hateboer van de lijn werd gered. Eerder had Marco Bizot een redding verricht op de eerste inzet van Stipe Perica. Op tv-beelden zou later blijken dat de bal wel flink dichtbij het passeren van het doelvlak was geweest. Grensrechter Wilco Lobbert vond dat hij er niet volledig overheen was en dat is het enige dat telt.
In de tweede helft kreeg FC Groningen de eerste kans van de wedstrijd vanaf de elfmeterstip. Filip Kostic werd binnen het strafschopgebied neergelegd en zou daarvoor in Zuid-Europese landen een assist achter zijn naam hebben mogen zetten. Nick van der Velden passeerde doelman Jelle ten Rouwelaar en bracht de stand op 1-0. Daarna verslapte FC Groningen en rook NAC Breda bloed. De Brabanders doken opeens op in de zestien meter van Marco Bizot en Stipe Perica rondde na een voorzet van Boldizsar Bodor af: 1-1 in de 73ste minuut.
Op dat moment stond Danny Verbeek als eerste invaller in de ploeg bij NAC Breda. Even later kwam ook Kenny van der Weg er nog bij. Bij FC Groningen liepen op dat moment Yoëll van Nieff, Andraz Kirm en Michael de Leeuw warm. Het trio dat in de laatste twaalf minuten nog zou invallen in de ploeg van FC Groningen. Nadat alle wissels waren voltooid, leek Groningen van de twee ploegen op dat moment het meest tevreden met een punt.
Iedereen die dacht de wedstrijd in de drie minuten extra tijd zou doodbloeden, had echter buiten Filip Kostic gerekend. De Serviër kreeg de bal toegespeeld van Yoëll van Nieff en zigzagde van rechts naar links rond de zestien meter van NAC om vervolgens verwoestend uit te halen: 2-1 in de 92ste minuut. In al zijn vreugde had Kostic de tegenwoordigheid van geest om niet zijn shirt uit te trekken bij het juichen. Even eerder had hij namelijk al een gele kaart ontvangen voor een fopduik.
Met een sprint over het hele veld, terug naar de vakken F en G op de Z-side, koos Kostic voor een mooie manier van juichen en bracht hij een groet aan het meest fanatieke deel van het FC-publiek. Kostic is er over twee weken in Kerkrade bij als FC Groningen de laatste reguliere uitwedstrijd speelt. Michael de Leeuw is dat in ieder geval niet binnen de lijnen. Hij ontving een wel heel lullige gele kaart voor te vroeg inlopen na de vijfde aftrap van de wedstrijd. Zijn vijfde van het seizoen en dus moet De Leeuw ‘brommem’.
Alles en iedereen in Euroborg kan zich gaan opmaken voor de play-offs om Europees voetbal. Hoewel deze buit FC Groningen theoretisch nog kan ontgaan, ligt het voor de hand dat er woensdag 7 mei in Euroborg gespeeld gaat worden in de halve finales. De rest van het weekend zal duidelijk worden of de plaatsing definitief wordt. Op zondag 20 april zal vervolgens blijken om welk ticket er vervolgens gespeeld gaat worden. Een week later gaat FC Groningen in de ‘winning mood’ naar Kerkrade, dat nog vecht tegen directe degradatie.

Opstelling FC Groningen
Bizot; Hateboer, Botteghin, Wijnaldum, Burnet; Kieftenbeld, Adorjan (89’ De Leeuw), Lindgren (79’ Van Nieff); Van der Velden (84’ Kirm), Zivkovic, Kostic.
Rest bank: Van der Lei, Zeefuik, Saban, Cijntje.
Opstelling NAC Breda
Ten Rouwelaar, Swerts (74’ Van der Weg), Drost, Buijs, Bodor, Gilissen (70’ Verbeek), Kwakman, Matic, Hooi, Perica, Poepon.
Rest bank: Babos, Sarpong, Suk, Hadouir, Seuntjens.
Toeschouwers: 21.289
Scores: 55’ Van der Velden (strafschop) 1-0, 73’ Perica (Bodor) 1-1, 92’ Kostic (Van Nieff) 2-1
Scheidsrechter: Braamhaar
Overige officials: Lobbert, Kleinjan en Oostrom
Gele kaarten: 60’ Burnet, 88’ Kostic, 93’ De Leeuw

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard