string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Kostic matchwinner bij winst op PSV in luidruchtig en sfeervol Euroborg.

Zondag 20 oktober 2013 om 16:42

FC Groningen heeft zondagmiddag in een zeer sfeervol Euroborg met 1-0 gewonnen van PSV. Filip Kostic maakte het enige doelpunt in een wedstrijd waarin doelman Marco Bizot de absolute uitblinker was.

De middag in Euroborg begon met een fantastisch doek over de gehele breedte van de Tonny van Leeuwen tribune. Na vier thuiswedstrijden in Euroborg was Groningen nog ongeslagen en door een dergelijk imponerend doek kreeg ‘De Groene Kathedraal’ er weer een symbool van onoverwinnelijkheid bij. Marco Bizot nam in de eerste helft plaats voor de Tonny van Leeuwen Tribune, een van zijn illustere voorgangers bij GVAV, de moedervereniging van FC Groningen. Exact 45 jaar eerder had deze Van Leeuwen in het Stadion Oosterpark de nul gehouden tegen PSV, dat destijds met 3-0 aan de zegekar werd gebonden.
In die wetenschap wilde Groningen graag weer eens een topclub pootje lichten en bovendien de ongeslagen status met een wedstrijd verlengen. Na de overwinning op AZ, die door Groningen-trainer Erwin van de Looi als beste wedstrijd tot dan toe was bestempeld, was er vooraf alle aanleiding voor positivisme. PSV bleek echter nog van een iets hoger kaliber dan AZ en dus moest de FC nog een extra tandje bij schakelen.
In de beginfase werden de Eindhovense eeuweling flink onder druk gezet, maar de betere kansen waren uiteindelijk voor de Eindhovenaren. Memphis Depay stelde doelman Marco Bizot op de proef en later deed ook Zakaria Bakkali dat. De redding van Bizot op een inzet van Ola Toivonen was een combinatie van klasse en ook de nodige dosis geluk dat de Groningen-doelman precies op de juiste plaats stond. Eric Botteghin had uit een ‘dood spelmoment’ en kopmogelijkheden gekregen en was daarmee de enige Groninger die voor doelgevaar had gezorgd.
Met een welverdiend applaus van de bijna 20.000 toeschouwers in Euroborg gingen beide ploegen aan de thee. Na de pauze zou het spektakel nog een graadje worden opgevoerd. Nadat Tjaronn Chery een vrije trap via de onzekere PSV-goalie Przemyslaw Tyton tot corner verwerkt zag, kwam Groningen vijf minuten na de pauze namelijk op voorsprong. Een zeer snel genomen vrije trap aan de zijlijn door Nick van der Velden, werd door Tjaronn Chery ontvangen en exact op maat richting Filip Kostic verstuurd. De Serviër rondde onberispelijk af: 1-0.
Daarmee brak een fase aan van veertig minuten overleven en loeren voor de thuisclub. De eerste twintig daarvan werden redelijk pijnloos doorstaan, maar de laatste twintig minuten waren vervolgens toch vrij langdurig. Met supersub Richairo Zivkovic voor de moegestreden Krisztian Adorjan in de ploeg en Van der Velden op rechts hield Groningen aanvallend dreiging. Ook Van der Velden zelf kreeg nog een kans om de score te verdubbelen.
Aan de overzijde van het veld, nu voor de Koeman Tribune, waren alle ogen nu echter gericht op Marco Bizot, die de ene na de andere bal ving, stompte of anderszins wegwerkte. Zelfs nadat er al was gefloten voor een overtreding kregen de PSV’ers de bal niet in het doel. Het grootste gevaar kwam nota bene van een Groninger been. Na een overtreding van Maikel Kieftenbeld nam Ola Toivonen een vrije trap laag ‘door’ de muur van Groningen en rolde de bal nipt links naar het doel van Bizot. Het was zo’n middag waarop alles mee zat.
Richairo Zivkovic kreeg enkele schotkansjes en in het laatste kwartier kwam Rasmus Lindgren nog in de ploeg voor Tom Hiariej. Voor de laatste vijf minuten reguliere speeltijd en liefst vier minuten extra tijd kwam Michael de Leeuw voor Tjaronn Chery binnen de lijnen. Het volume in Euroborg nam zover toe dat de decibelmeter om exact 16.20 uur nog net iets verder zou uitslaan dan op 19 februari 2012, toen PSV voor het laatst was verslagen.
Een vreugdedans van de FC-selectie werd gevolgd door een prachtige ereronde, waarbij terloops uiteraard weer een handvol Essent-ballen in het publiek werden geschoten. Het traditionele juichmoment voor de Tonny van Leeuwen Tribune werd deze keer ook al ingezet voor de Koeman Tribune. Komende zondag speelt FC Groningen de uitwedstrijd tegen Vitesse, dat eveneens in de top-7 staat met 17 punten. Het duel begint om 16.30 uur op zondag 27 oktober. De verkoop voor autocombi en FanTour is exclusief voor (Seizoen)ClubCardhouders van FC Groningen en loopt reeds voorspoedig.

Opstelling FC Groningen
Bizot; Magnasco, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Hiariej (76’ Lindgren), Kieftenbeld, Chery (85’ De Leeuw); Adorjan (62’ Zivkovic), Van der Velden, Kostic.
Rest bank: Luciano, Burnet, Letschert, Kirm.
Opstelling PSV
Tyton, Brenet, Bruma, Hendrix, Willems, Maher, Schaars (61’ Hiljemark), Toivonen, Bakkali (75’ Jozefzoon), Matavz (67’ Locadia), Depay.
Rest bank: Bertrams, Zanka, Arias, Van Ooijen.
Toeschouwers: 19.776
Scores: 50’ Kostic (Chery) 1-0
Scheidsrechter: Blom
Overige officials: Langkamp, Steegstra en Sanders
Gele kaarten: 13’ Bruma, 54’ Kieftenbeld, 79’ Lindgren, 91’ Jozefzoon, 93’ Zivkovic.

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard