Kasanwirjo leidt bekerwinst in met twee treffers, debuut Jan de Boer.

Woensdag 19 oktober 2022 om 20:51

FC Groningen heeft woensdag de tweede ronde van het TOTO KNVB bekertoernooi bereikt. De Trots van het Noorden won in Dordrecht met 3-0 van de plaatselijke FC. Neraysho Kasanwirjo was de grote man met twee treffers. Ricardo Pepi maakte het derde doelpunt. Keeper Jan de Boer debuteerde voor FC Groningen.

20221019DORDRECHTGRONINGEN040

FC Groningen had in de eerste helft veelvuldig te bal in Dordrecht. Het balbezit leidde op het veld tot een overwicht waarbij de Trots van het Noorden in het eerste half uur tot acht doelpogingen kwam. Florian Krüger was al binnen een minuut gevaarlijk met een schot vanaf de rechterkant vlak over het doel. De Duitser vond na acht minuten spelen de vuisten van keeper Trevor Doornbusch en op een kwart wedstrijd spelen kopte Krüger een harde voorzet van Yahya Kalley over het doel.

Aan de andere kant moest de verdediging van FC Groningen met name oppassen voor de snelheid van buitenspeler Aliou Balde. De hardwerkende Ricardo Pepi kreeg na een half uur spelen zijn eerste kans van de wedstrijd. De Amerikaans international nam de bal in het strafschopgebied goed aan met de borst en draaide, maar schoot naast.

De Trots van het Noorden kwam in de slotfase van de eerste helft op voorsprong en drukte het overwicht voor de pauze uit in één treffer. Rechtsback Neraysho Kasanwirjo ontving de bal net buiten het strafschopgebied, maakte een actie en schoot met links knap raak, 0-1.

Doelman Peter Leeuwenburgh redde in blessuretijd van de eerste helft nog knap op een vrije trap van Jari Schuurman. De keeper moest zich vanwege een blessure in de rust laten vervangen waardoor Jan de Boer in Dordrecht debuteerde voor FC Groningen.

Kasanwirjho

Het spel na rust begon spectaculair met drie kansrijke momenten binnen vijf minuten. Een fraaie actie van Cyril Ngonge die een aantal tegenstander uitspeelde en daarna hard naast schoot opende de tweede helft. Dordrecht werd door het eerst echt gevaarlijk via Balde. De aanvaller kon aannemen in het strafschopgebied, draaien en schoot op de buitenkant van de paal. Keeper De Boer zat er echter ook goed bij. Een actie van Abraham leverde een kans op voor de FC nadat de Zweed het hoofd van Pepi vond met zijn voorzet. De spits sprong hoog en kopte op de lat.

De FC kreeg na ruim een uur spelen via Pepi een volgende goede kans. De afgemeten voorzet van Krüger werd door de Amerikaan net naast gekopt. Op dat moment in de wedstrijd voerde FC Groningen de druk flink op. Pepi probeerde het na zeventig minuten spelen van heel ver en dwong Doornbusch tot een schitterende redding. De doelman moest zich strekken, maar tikte het kiezelharde schot uit de bovenhoek.

Tegenstander Dordrecht kwam niet vaak meer op de helft van FC Groningen, maar het werd een kwartier voor tijd toch gevaarlijk uit een hoekschop. De Boer gooide zich heldhaftig voor een bal die in het strafschopgebied bleef liggen en hield daarmee met het gevaar voor het verliezen van een paar tanden zijn doel schoon.

Het werd woensdagavond uiteindelijk de avond van Kasanwirjo. De verdediger kopte FC Groningen in de laatste fase van de wedstrijd met zijn tweede goal van de avond naar de 0-2. Spits Pepi kreeg in blessuretijd toch zijn doelpunt waar de aanvaller de hele avond zo hard naar zocht. Krüger liep op keeper Doornbusch af en zag de Amerikaan naast zich. De Duitser was niet zelfzuchtig en schoof de bal opzij zodat Pepi zijn vijfde voor de FC kon maken.

Aanstaande zondag ontvangt FC Groningen PSV in Euroborg. Aftrap van het duel is traditioneel om 14.30 uur. Kaarten zijn online te koop via https://tickets.fcgroningen.nl