Jans: ‘Hoe is het in vredesnaam mogelijk’.

Zaterdag 06 december 2008 om 22:30

Ron Jans had na afloop van de wedstrijd PSV-Groningen nog steeds het gevoel dat de FC had kunnen winnen in Eindhoven. Huub Stevens zag hoe twee invallers zijn ploeg op sleeptouw namen in de tweede helft.

Ron Jans: “In 23 wedstrijden PSV-Groningen hadden we nog nooit gewonnen in Eindhoven. In de rust dacht ik vandaag dat het zou gebeuren. Maar de ene helft is de andere helft niet. Ik vond dat je kon zien dat onze ploeg met vertrouwen speelde, ondanks de twee nederlagen van de afgelopen weken. Het enige dat je ons kunt verwijten is dat we pas in de 45ste minuut 2-0 maken. Voor de pauze hadden we minimaal een goal meer moeten maken. PSV had in de eerste helft weinig kansen. Stefan Nijland kreeg twee mogelijkheden.”

“In de rust zagen we Bakkal en Amrabat warmlopen. We hebben aangegeven, dat ze ‘zo en zo’ gaan spelen en dat klopte. De opdracht was blijf voetballen en vooruit verdedigen. Maar in vijf minuten was de wereld totaal anders. Gonzalo Garcia nam aan de zijkant een vrije trap die in de handen van Isaksson belandde. Hij gooide uit en wij hadden veel mensen voor de bal. Dan is het zaak niet te happen, maar terug te plooien. Er waren echter twee die wel hapten. Zo was er veel ruimte en een counter. Lazovic mocht vervolgens in ónze zestien minuten op de elfmeterstip rustig om zich heen kijken en kaatsen naar Bakkal, die de 1-2 binnen schoot.”

“Vier minuten later was het 2-2. Ook bij die situatie laten we weer veel te veel gebeuren. Lazovic maakte er vervolgens nog eentje bij en bij 4-2 is het gespeeld. En dan te bedenken dat we bij 3-2 nog een enorme kans kregen, voor Granqvist. Dus nog steeds vraag ik me af, hoe het in vredesnaam mogelijk is. Dat gevoel had ik en heb ik nog steeds. Helaas hebben we een probleem in uitwedstrijden dat na een goal tegen de tegenstander sterker wordt en wij veel slechter. Bij Willem II was het snel gebeurd na de 1-0 en ook tegen NEC gingen we  achteruit lopen. Ik heb hier nog geen pasklaar antwoord voor, maar we gaan er zeker mee bezig. Ik vind dat we best een aardig ploegje hebben en aardig kunnen spelen, maar dekken is ook belangrijk!”

Huub Stevens was zichtbaar opgelucht over de tweede comeback van een 2-0 achterstand binnen één week: “Ik heb niet meer zoveel aan de samenvatting van Ron Jans toe te voegen. Ik weet niet wat er in de thee gezeten heeft. En dan bedoel ik aan onze kant. Als je pas begint te voetballen met een 2-0 achterstand dan kun je daar wel veel problemen mee krijgen. Gelukkig hebben we die problemen niet gehad, want het had inderdaad met de rust ook 0-3 kunnen staan en dan hadden we het misschien niet kunnen keren. We hebben met Nordin Amrabat een risico genomen. Hij was de negentiende man bij de selectie en zat er vandaag bij omdat Koevermans wegviel. Samen met Otman Bakkal viel hij erg goed in. Maar niet alleen zij hebben een fantastisch antwoord gegeven. Zij hebben de anderen wel op sleeptouw genomen. Het eindresultaat is 4-2 en wij hebben drie punten.”