string(9) "claudebot"

Huistra en Van de Looi nieuwe technische staf FC Groningen.

Dinsdag 22 december 2009 om 13:57

Pieter Huistra wordt met ingang van het seizoen 2010/2011 de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen. De 42-jarige achtvoudig international wordt in het nieuwe seizoen geassisteerd door Erwin van Looi, de huidige trainer van Jong FC Groningen. Beide voormalige spelers van de club tekenen een tweejarig contract.

Huistra, geboren in het Friese Goënga, speelde over twee periodes in totaal 28 officiële wedstrijden voor FC Groningen en daarin scoorde de linksbenige aanvaller drie keer. Huistra kwam tijdens zijn actieve carrière tevens uit voor BV Veendam, FC Twente, Glasgow Rangers (Schotland), Sanfrecce Hiroshima (Japan) en Lierse SK (België). Hij speelde in totaal 397 officiële wedstrijden, waarin hij 71 keer scoorde.
Huistra komt over van Ajax. Hij is dit seizoen in Amsterdam trainer van Jong Ajax, nadat hij vorig jaar door Marco van Basten bij het eerste elftal was gehaald en voor dit seizoen op voorspraak van de voormalige bondscoach en manager voetbalzaken Danny Blind werd aangesteld als trainer van het Beloftenteam in Amsterdam. Daarvoor was Huistra drie seizoenen assistent-trainer bij Vitesse. Hij begon zijn trainerscarrière in 2001 bij de jeugd van FC Groningen. Daarna leidde Huistra drie seizoenen het A1-elftal van de FC.
Erwin van de Looi is aan zijn derde seizoen bezig als trainer van Jong FC Groningen. Daarvoor trainde de 37-jarige voormalige verdediger uit het Gelderse Huissen de A1 en C1 bij de Trots van het Noorden. Als speler kwam Van de Looi in het seizoen 2000/2001 tot twintig officiële wedstrijden in het shirt van FC Groningen. Zijn actieve carrière leidde langs BVV Den Bosch, Vitesse, NAC en het Duitse Stuttgarter Kickers.
Manager technische zaken Henk Veldmate licht de keuze voor het nieuwe trainerskoppel als volgt toe: “Na acht jaar Ron Jans moesten we uiteraard op zoek naar een opvolger. We hebben ons breed georiënteerd, waarbij Pieter Huistra voor ons vanaf het begin een potentiële kandidaat was. Afgelopen weekeinde hebben we voor het eerst uitvoerig met elkaar gesproken over het trainerschap bij FC Groningen en kregen wij de bevestiging dat zijn visie en ideeën passen bij die van ons. Wij kennen Pieter en Pieter kent ons. Hij is een jonge, frisse trainer met ambitie en een enorme drive. Daarnaast heeft Pieter affiniteit met FC Groningen.”
“De keuze voor Erwin van de Looi is voor ons een logische”, gaat Veldmate verder. “Wij kennen Erwin al jaren als trainer binnen onze jeugdopleiding en de laatste seizoenen bij de Beloften. Wij hebben zijn ontwikkeling als trainer/coach dus van dichtbij meegemaakt. Wij denken dat hij toe is aan een nieuwe stap en verwachten dat Erwin een prima duo zal gaan vormen met Huistra. De twee werkten in het seizoen 2003/2004 al succesvol samen bij FC Groningen A1.”

Gerelateerd nieuws.

16 uur geleden

Strijd op het Shuffleboard

19 uur geleden

Van eigen bodem met Tessa Niessink: ‘Hier leer je echt veel, vooral mentaal.’

3 dagen geleden

Tips van Hidde Jurjus