Hoekschoppen leveren FC winst op in Helmond.

Vrijdag 22 september 2023 om 22:26

FC Groningen heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegen Helmond Sport met 1-2 gewonnen. De ruststand in Helmond was 0-0. Invallers Thom van Bergen en Liam van Gelderen scoorden voor de ploeg van  hoofdtrainer Dick Lukkien. De Trots van het Noorden heeft nu na zeven speelronden in de Keuken Kampioen Divisie 13 punten.

FC Groningen trad in vergelijking met de vorige twee competitiewedstrijden tegen Helmond Sport aan met één wijziging in de basisopstelling. Fofin Turay maakte zijn opwachting aan de aftrap en dat ging ten koste van een basisplaats voor Noam Emeran. Na een klein half uur werden deze rollen noodgedwongen weer omgedraaid. Eerst veroverde Turay de bal nog en zette hij aan voor de aanval in de tegenstoot. De vleugelaanvaller kon er nog net een pass uitpersen richting Kevin van Veen, maar ging direct daarop geblesseerd naar de grond. Van Veen wist niet af te ronden, voor Turay was het einde wedstrijd.

Net als in de vorige duels had FC Groningen in de eerste helft de bal en speelde het op de helft van Helmond Sport. Het leidde tot enkele mogelijkheden met de grootste na een kwartier spelen voor Turay, die een bal in de zestien voor zijn voeten kreeg maar zijn inzet gekeerd zag. Ook Leandro Bacuna sprintte zijn tegenstander er nog een keer uit, maar de aanvoerder kon geen medespeler vinden om af te ronden.

Tweede helft
Na rust bleef ook Emeran geblesseerd achter in de kleedkamer en kwam Daleho Irandust in de ploeg. Het beeld van de wedstrijd kantelde ook. Helmond Sport verscheen steeds vaker en dreigender voor het FC-doel. Na een uur spelen moest Michael Verrips zijn klasse laten zien in een één op één duel met Joseph Amuzu. Een paar minuten later kreeg groen-wit de grootste kans van de wedstrijd toen Kevin van Veen werd bediend, maar de spits strandde op het gestrekte been van de Helmond-goalie.

Na 71 minuten kwam de FC dan toch op voorsprong. Invaller Thom van Bergen stond op de goede plek bij een corner: 0-1. Hij vierde zijn eerste treffer in het betaalde voetbal met de 340 meegereisde FC-supporters. Daarbij zag scheidsrechter Hensgens vreugdebier op het veld landen en stuurde hij beide ploegen direct naar binnen.

Na de onderbreking ging Helmond Sport uiteraard op zoek naar de gelijkmaker. Dit leverde als gevolg daarvan vanzelfsprekend ruimte op voor de FC. Dat gaf mogelijkheden, maar geen doelpunten meer. Vijf minuten voor tijd leidde een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval van Helmond Sport tot een strafschop waarbij Marco Rente bovendien de rode kaart kreeg. Martijn Kaars schoot de penalty onberispelijk binnen, 1-1.

In de absolute slotfase scoorde invaller Liam van Gelderen na een scrimmage alsnog de winnende treffer uit opnieuw een hoekschop.

Speler van het Jaar
Ook dit seizoen kiezen de supporters weer de Speler van het Jaar door bij elke wedstrijd een stem uit te brengen op de Koning van de Wedstrijd. Breng via deze link je stem uit op je favoriet in Helmond: https://www.fcgroningen.nl/koning