Historische zege doet FC naar zevende plek stijgen.

Zondag 27 april 2014 om 17:01

FC Groningen heeft in Kerkrade met 2-1 gewonnen en daarmee is het clubrecord ge-evenaard voor de meeste achtereenvolgende Eredivisiezeges. Na een 1-0 achterstand bij rust maakte Richairo Zivkovic gelijk waarna Filip Kostic de eindstand op 2-1 bepaalde. Groningen stijgt naar de zevende plek en zal de play-offs om woensdag 7 mei starten met een thuiswedstrijd. De tegenstander PSV, Vitesse of Heerenveen wordt zaterdag 3 mei bekend.

In Kerkrade stond in de 33ste speelronde een beladen potje op de rol tussen FC Groningen dat zich graag definitief wilde plaatsen voor de play-offs en Roda JC dat vocht voor de laatste kans op handhaving. Reeds na drie minuten lag de bal achter doelman Marco Bizot. Nota bene Hans Hateboer werkte een voorzet van Roda JC van rechts bij de tweede paal ongelukkig in het doel. Timo Letschert, wiens contract met FC Groningen eerder dit seizoen tussentijds werd ontbonden, vond het vervolgens nodig de FC Groningen-fans in het bezoekersvak te provoceren. Het zorgde voor onnodige onvriendelijkheden over en weer in het verloop van de eerste helft, waarin arbiter Richard Liesveld de kaarten op zak hield.
Johan Kappelhof moest in het verloop van de eerste helft een blessurebehandeling aan het hoofd ondergaan. Nadat hij was voorzien van een nieuw shirt en broek (!) kon hij de wedstrijd vervolgen. De eerste kans voor FC Groningen viel te noteren in de 26ste minuut toen Eric Botteghin uit een hoekschop nipt naast het doel van Filip Kurto kopte. Twaalf minuten later moest de Roda-doelman wel handelend optreden toen zijn voornaamgenoot Kostic van FC Groningen van buiten de zestien meter een afstandsschot loste. De doelman verwerkte de bal tot hoekschop.
In de tweede helft wist FC Groningen de bordjes binnen het kwartier te verhangen. Richairo Zivkovic scoorde na negen minuten op aangeven van Tjaronn Chery de gelijkmaker en zes minuten later bracht Filip Kostic zijn ploeg op voorsprong. In de tussentijd had Timo Letschert een gele kaart gekregen voor het vragen om een gele kaart voor Filip Kostic. Er zou nog een handvol kaarten volgen, waarvan de directe rode kaart voor Maikel Kieftenbeld de enige smet op de middag was voor FC Groningen. Ook Roda-speler Berry Powel en Marc Höcher gingen nog op de bon.
Kansen waren er in de slotfase vooral nog voor de Limburgers. Zo kreeg Berry Powel bijvoorbeeld een kopkans die gekeerd werd door Marco Bizot. Aan de kant van FC Groningen kwamen Giliano Wijnaldum en Yoëll van Nieff in de ploeg voor respectievelijk Lorenzo Burnet en Nick van der Velden. Frank Demouge kreeg vervolgens van dichtbij een aardige kans, maar schoot recht in de handen van Bizot. En even later kon een kopbal van Berry Powel naast gekeken worden door de doelman. In de slotfase kwam Andraz Kirm bij FC Groningen Filip Kostic nog aflossen en na ruim vijf minuten extra tijd was de vijfde overwinning op rij een feit. Komende zaterdag speelt FC Groningen in Euroborg de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo waarin de zevende plek op de ranglijst kan worden veiliggesteld.

Bizot; Hateboer, Botteghin, Kappelhof, Burnet (73′ Wijnaldum); Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden (79′ Van Nieff), Zivkovic, Kostic (89′ Kirm).
Rest bank: Van der Lei, Cijntje, Adorjan, Zeefuik.
Opstelling Roda JC
Kurto, Letschert, Biemans (77′ Paulissen), Ramos, Van Peppen; Höcher, Fledderus, De Beule (61′ Kali), Hupperts; Powel, Németh (65′ Demouge).
Rest bank: Prus, Bonevacia, Dijkhuizen, Luijckx.
Toeschouwers: 15.617
Scores: 3′ Hateboer (eigen doelpunt) 1-0; 54′ Zivkovic (Chery) 1-1, 60′ Kostic (Burnet) 1-2
Scheidsrechter: Liesveld
Overige officials: Strijker, Steegstra, Sanders
Rode kaart: 70′ Kieftenbeld (tackle)
Gele kaarten: 58′ Letschert (spelbederf), 70′ Powel (opstootje), 71′ Höcher (spelbederf)