string(40) "CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)"

Het jaar 2020: De Opleiding.

Maandag 21 december 2020 om 15:57

Het jaar 2020 gaat de boeken in als een bijzonder jaar. Het jaar waarin de wereld moest leren omgaan en inspelen op een pandemie. Een totaal nieuwe situatie. Hoofd Opleiding Peter Jeltema blikt terug op een jaar dat ondanks de situatie waarin de wereld zich bevindt, ook veel mooie momenten kende binnen de Opleiding van FC Groningen. 

blokzijl

Het jaar begint met de herinrichtingsplannen die eind 2019 vorm krijgen naar aanleiding van de veranderde leeftijdsopbouw en competitieopzet in het seizoen 2020/2021. Daardoor zijn er tegenwoordig zes jeugdteams actief binnen de Opleiding in plaats van vijf. Er wordt vanaf FC Groningen onder 18 één strijdwijze gehanteerd die in nauwe samenhang staat met het eerste elftal. Ook is er vanaf het seizoen 2020/2021 sprake van trainingsgroepen en wedstrijdselecties. De Skillslijn wordt onderdeel van de voetballeerlijn binnen de Opleiding. De leerlijnen van de Opleiding zijn; Presteren al voetballer, Bewegen als Atleet en Leven als Topsporter. Bekijk voor meer informatie onderstaande video.

Eerste kwartaal 
Januari is direct een mooie maand. Thomas Poll en Tomas Suslov starten op 3 januari de eerste training van het nieuwe jaar bij de eerste selectie en Kian Slor tekent een contract bij de club. Begin februari gaat Thijmen Blokzijl met het Oranje onder-15 mee naar Spanje voor een vierlandentoernooi met Ierland, Spanje en Tsjechië. Het toernooi wordt door het Nederlands Elftal gewonnen en Thijmen maakt zijn debuut als international.
 
Februari kent liefst drie debutanten vanuit de Opleiding in het eerste elftal. Voor alle betrokkenen binnen de Opleiding de welbekende kippenvelmomenten. Kian Slor valt in tijdens de uitwedstrijd op bezoek bij PEC Zwolle en maakt direct bijna zijn eerste goal met een schot op de paal. Ruim drie weken later is Tomas Suslov invaller in de thuiswedstijd tegen VVV Venlo. Op de laatste dag van februari staat Thomas Poll in de basisopstelling op bezoek bij Willem II. 

Slor

Nog meer goed nieuws: de realisatie van De Schuur is een feit en daarmee het creëren van een onderkomen voor motorische ontwikkeling bij de onderbouwteams. Een belangrijk deel van de financiering van De Schuur komt onder meer voort uit de partners van de Opleiding welke zijn verbonden aan het project Vrienden van de Opleiding.
 
Helaas ook verdrietig nieuws. Op 7 februari komt oud-jeugdscout en -scoutingcoördinator Luit Zwaneveld op 80 jarige leeftijd te overlijden. Luit stond samen met zijn team 25 jaar garant voor het laten instromen van ontelbaar veel jeugdspelers uit de regio.
 
Vanaf maart verandert alles in Nederland door de genomen maatregelen rondom het coronavirus dat in ons land net als in de rest van de wereld heerst. Ook onze voetbalopleiding ontkomt niet aan de maatregelen. Wedstrijden worden afgelast, lessen op school worden in rap tempo online opgezet en even later zijn er ook beperkingen wat betreft gezamenlijk trainen. Het betekent individueel trainen en online gesprekken en besprekingen. Een ingrijpende aanpassing voor spelers en staf, maar we groeien snel in het model. Het is goed om te zien dat iedereen zich zo snel kan aanpassen aan een nieuwe onvoorziene situatie. De maatregelen worden tussentijds verlegd en dat heeft uiteraard ook gevolgen voor het voetbal. De KNVB komt tot een rigoureus besluit; alle amateurcompetities zullen dit seizoen niet meer worden uitgespeeld en de uitslagen worden gecanceld. 

Poll

Tweede kwartaal
Het is inmiddels april. In de club ontstaat een complexe tijd. De directie is druk met het ontwikkelen en vormgeven van het nieuwe beleidsplan, maar moet dat doen in een zeer onzekere tijd. Ondertussen wordt verder gewerkt aan de speelwijze of lievere gezegd de strijdwijze. Voor alle teams gelden duidelijke uitgangspunten in de manier van voetballen. Herkenbaar voetbal. Vanaf Onder-18 wordt daar nog nadrukkelijker en inhoudelijker vorm aan gegeven en samen met Onder-21 nader afgestemd op de manier van voetballen van het eerste elftal. Het moet en zal er aan bijdragen dat spelers die de overstap Opleiding – eerste selectie maken zich nog sneller kunnen aanpassen.
 
Het profvoetbal ligt al stil vanaf 9 maart en vrijdag 24 april volgt een besluit over het betaalde voetbal. De Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zullen niet worden uitgespeeld aangezien er een verbod is op evenementen. In navolging van dit besluit is ook duidelijk dat AZ het Youth league ticket (Europees voetbal voor Onder-19-teams) gaat ontvangen. De huidige stand is daarin bepalend. AZ staat 1e, FC Groningen onder-19 2e. We hadden een stille hoop dat de eindstand van de najaar reeks bepalend zou zijn. Die was door onze Onder-19 als winnaar afgerond. De huidige eindstanden zijn van invloed op de indeling van de nieuwe competities voor volgend seizoen.
 
Wat er in april ook aan komt, zijn de eindgesprekken met onze spelers. Die fase in het seizoen kent altijd al de nodige spanning. Begrijpelijk. Hoe we het ook aanvliegen, dat is nooit helemaal weg te nemen. Het gaat namelijk over doorstromen of uitstromen. In deze tijd zijn die gesprekken nog eens complexer. Ze zullen namelijk online worden gevoerd.

Maandag 11 mei is een zwarte dag op de club. We worden meegenomen in de financiële cijfers van de club en scenario’s waar de club mogelijk mee te maken krijgt. Er vallen ontslagen en dat doet iedereen binnen de club pijn. Voor de Opleiding is het van invloed op de vacatures binnen Onder-12, de functie van keepertrainer, videoanalist en studiecoördinatie. Daarbij staat de post vervoer zwaar onder druk. De werkgroep vervoer, waarin ook ouders plaatsnemen, gaat zich buigen over alternatieven voor het zogenaamde schoolvervoer. Het laat zich namelijk aanzien dat de busjes er uit gaan en dat heeft ook gevolgen voor de vrijwillige chauffeurs. Met pijn in het hart nemen we gedwongen door de omstandigheden afscheid van deze trouwe vrijwilligers. 

postema

Mooi nieuws is er op 25 mei. Spits Romano Postema verlengt zijn contract bij de club tot 2024. In juni is er wederom mooi nieuws, deze keer voor Thomas Poll. Na eerder dit jaar zijn debuut in het eerste wordt de verdediger uitgeroepen tot ‘Best Western Strijder van het Jaar’. Hij wordt unaniem gekozen. Juni staat traditiegetrouw ook in het teken van de schoolexamens. Trots kunnen we melden dat alle 12 examenkandidaten slagen.
 
Het seizoen 19/20 loopt naar het einde. Een seizoen dat een soort van open einde heeft. Plotsklaps ging er een streep door. Fatsoenlijk afscheid nemen van iedereen op een manier zoals we dat jaarlijks doen, komt er niet van. Dat gaat aangepast en kent kleine groepjes afzonderlijk van elkaar. Sommige spelers keren niet meer terug bij FC Groningen. Al deze spelers gaan met een mooie speech, een aandenken en onder luid applaus van het veld. Ze lopen daarbij door een erehaag van spelers en staf. Wat een mooi eerbetoon! Stuk voor stuk hebben ze zich altijd keihard ingezet voor FC Groningen en hebben ze binnen onze Opleiding vaardigheden geleerd die in de toekomst op het veld, of in een maatschappelijke carrière van pas zullen zijn. We zijn met recht trots op alle spelers die ooit deel hebben uitgemaakt van onze Opleiding. Het slotakkoord van het seizoen is op zaterdag 27 juni. Het moment dat de terugkeer van Arjen Robben, ooit actief binnen onze Opleiding, wordt bekendgemaakt. Het geeft alles en iedereen direct een enorme boost. 

training

Maandag 27 juli gaat het nieuwe seizoen 2020/2021 van start op Corpus voor Onder-21, Onder-18 en Onder 16, op 3 augustus gevolgd door Onder-14, Onder-13 en Onder-12. Het is anders dan anders. Voor de onderbouw teams geldt dat ze zich vanwege de maatregelen rond het coronavirus thuis moeten kleden en douchen.   
 
Zaterdag 1 augustus speelt het eerste elftal haar eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Heracles. De eerste wedstrijd sinds 8 maart voor het eerste elftal en FC Groningen is de eerste Eredivisieclub die -weliswaar met beperkte capaciteit – supporters mag ontvangen. Vanuit Onder-21 sluiten diverse spelers aan in de wedstrijdselectie. Romano Postema behoort inmiddels tot de A selectie. FC Groningen Onder-18 speelt op 8 augustus de eerste oefenwedstrijd op Corpus tegen FC Emmen. De regelgeving rond wedstrijden is maximaal 250 toeschouwers. De coronamaatregelen, zoals de 1,5 meter, dienen door één ieder in acht te worden genomen.
 
Onze oudste jeugdlichting FC Groningen onder-21 neemt deel in Divisie 1. Een kampioenschap in die divisie kan recht geven op promotie. Om dat te kunnen, vraagt de KNVB naar een zogenaamde garantieverklaring waarin voorwaarden staan opgenomen. Overigens is promotie niet zo maar een feit bij kampioenschap. Het wordt namelijk uitruilen tussen Jong-teams in de 2e divisie en Onder-21 in de Onder-21-competitie. Als de twee Jong-teams in het linkerrijtje eindigen in de 2e divisie zal er geen sprake zijn van promotie uit de Onder-21-competitie. Hoe het ook is; vanuit FC Groningen geven we aan dat we willen promoveren als dat kan. 

Balk

Remco Balk maakt zijn debuut op 25 september in de uitwedstrijd tegen FC Twente. Een week later volgt het basisdebuut thuis tegen Ajax en weet hij ook de enige treffer te maken. Een basisdebuut van een speler uit de Opleiding krijgt een extra tintje door het aanbieden van een clinic bij de amateurclub van herkomst. In dit geval vv Zuidhorn. Vijftig kinderen genieten kort na het basisdebuut van Balk van een speciale 'Remco Balk-clinic.'
 
Op 23 september komt er weer mooi contractnieuws naar buiten. Tomas Suslov tekent een nieuwe overeenkomst met de duur van vijf jaar. Eind september volgt wederom een aanscherping van maatregelen. Alle wedstrijden worden besloten afgewerkt. Geen publiek meer. Gelukkig blijft de optie van wedstrijden spelen gehandhaafd, maar het vraagt nu nog meer discipline van alles en iedereen in het handhaven van regels. Het mondkapje wordt ingesteld. Verplicht te dragen in het TopsportZorgCentrum en in het vervoer van en naar wedstrijden.  

20200923TomasSuslov002
20201009ThomasPoll015

Vierde kwartaal
Trots nieuws is er op 9 oktober. Thomas Poll signeert een nieuw contract dat hem tot 2022 bindt aan FC Groningen. De maatregelen zijn inmiddels weer aangescherpt. Geen wedstrijden meer. We moeten weer puzzelen. Gelukkig mogen Onder-18 en jonger wel in groepsverband blijven trainingen, maar wordt het bij Onder-21 weer aanpassen. Kleedkamers moeten dicht blijven en douches kunnen niet gebruikt. Het betekent voor de spelers dat ze in tenue komen en gaan. Er is voor de leerlingen van de TopsportTalentSchool de optie op school te douchen en te kleden. De zoveelste aanpassing.
 
De regelgeving op de club wordt nog verder aangescherpt. Het eerste elftal moet namelijk wel blijven voetballen, helaas zonder publiek. We moeten voorkomen dat er besmetting uitbreekt. Dat geldt overal uiteraard, maar in het bijzonder bij de eerste selectie. De Topsporthal wordt bijvoorbeeld gesplitst en kent net als bij de kleedkamers een no go area voor niet-selectiespelers of staf. Voorafgaand de wedstrijden van het 1e elftal worden spelers en staf steeds getest. We nemen de bubbel iets ruimer zodat daar ook spelers van Onder-21 en staf bij zitten. Veel van onze talenten spelen inmiddels een rol binnen de wedstrijdselectie van het eerste. Een ontwikkeling waar we met z`n allen, ondanks de lastige situatie, enorm trots op mogen zijn.
 
Alle geplande evenementen en workshops binnen de Opleiding komen te vervallen. Gelukkig mogen we in de lichtingen tot en met Onder-18 nog wel onderlinge wedstrijden spelen. Op deze manier bootsen we zo goed mogelijk wedstrijdmomenten na. Alle spelers binnen de Opleiding verdienen een groot compliment hoe ze ondanks de beperkingen en in een lastige situatie iedere dag keihard werken om beter te worden en te groeien.

J van Kaam

Op 8 november beleven we wederom een kippenvelmoment. Joël van Kaam maakt zijn debuut tegen Feyenoord in De Kuip. Een week later volgt thuis tegen Vitesse zijn basisdebuut. Het betekent voor DVC Appingedam een clinic, deze keer de Joël van Kaam-editie die nog moet worden ingepland. Nadat ook oudere broer Daniël van Kaam dit jaar definitief is doorgebroken in het eerste staan er na de gebroeders Erwin en Ronald Koeman en Dominique en Gregoor van Dijk weer twee door FC Groningen opgeleide broers gelijktijdig op het veld in het eerste. Schitterend!
 
Nog meer mooi nieuws in november. Tomas Suslov wordt geselecteerd voor het Nationaal team van Slowakije en maakt op 18 november zijn debuut in het Nationaal team van Slowakije uit bij Tsjechië. Hij is daarmee de jongste debutant in de geschiedenis van Slowakije.  
 
Aan het eind van het jaar worden alle spelers die afgelopen seizoen zijn uitgestroomd door de TCM’ers gebeld. Gewoon om te vernemen hoe het de spelers en hun ouders vergaat. Mensen die soms lange tijd deel hebben uitgemaakt van de Opleiding. Het telefoontje wordt gewaardeerd en het levert ons nuttige feedback op.

Door alle regelgeving wordt er besloten het Stadionspel te verschuiven. Jaarlijks doen spelers van de onderbouw door middel van dit spel kennis op van de collega’s op het stadion. Ook de Corponello cup komt te vervallen. Een activiteit waarin we spelers, ouders, vrijwilligers en medewerkers samenbrengen onder het genot van een oliebol en glühwein.
 
Het jaar 2020 zal altijd worden gekoppeld aan corona, maar voor de Opleiding kan het jaar ook de boeken is al het jaar waarin veel spelers vanuit de Opleiding hun debuut maakten in het betaalde voetbal. Ook in december is het raak. Het keiharde werk van Thijs Dallinga wordt beloond met een invalbeurt op 12 december thuis tegen RKC Waalwijk. Hij is daarmee de zesde debutant in dit kalenderjaar. Een hoog aantal waar we allemaal heel trots op zijn. Het was een jaar waarin ondanks beperkingen en onzekerheden iedereen elke dag keihard heeft gewerkt om de gestelde doelen te bereiken. Een jaar waarin strijdvaardigheid, inzet en initiatief werd getoond, een jaar die ons ook binnen de Opleiding om meerdere redenen lang zal bijblijven. 

Peter Jeltema, Hoofd Opleiding FC Groningen

Dallinga

Gerelateerd nieuws.

1 dag geleden

Robben, Elshot en Van Gessel lopen 4 Mijl voor goede doel

2 weken geleden

Van eigen bodem: Keeper Erdman heeft duidelijk doel

2 maanden geleden

Van Eigen Bodem: Ik houd er van om naar die bal toe te zweven