string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Halfvolle Euroborg ziet thuisploeg nipt verliezen van Twente.

Donderdag 16 mei 2013 om 20:49

FC Groningen heeft donderdagavond in Euroborg met 1-0 verloren van FC Twente. Het winnende doelpunt werd halverwege de eerste helft gescoord door Felipe Gutiérrez. Zondagmiddag vanaf 12.30 uur moet Groningen in de Grolsch Veste de achterstand zien goed te maken om de finale van de play-offs te bereiken.

In de aanloop naar de wedstrijd gingen de bespiegelingen vooral over de wijze van kaartverkoop voor deze thuiswedstrijd in Euroborg. Door de extra restricties voor het duel konden via de website van FC Groningen en de reguliere verkooppunten van TicketBox niet onbeperkt kaarten worden aangeschaft, zoals dat de afgelopen drie seizoenen voor vrijwel elke wedstrijd gebruikelijk is in de twee weken voorafgaand aan de wedstrijd.
Diepterecord
In plaats daarvan gold een ClubCard-verplichting en werd de mogelijkheid geboden om op basis van een legitimatiebewijs (uit Groningen, Drenthe of Friesland) twee kaarten aan te schaffen. Dit regime was eerder gehanteerd voor de bekerwedstrijd van afgelopen december tegen Ajax. Toen slaagde FC Groningen er in het stadion uit te verkopen, maar was de verkooptijd met ruim vijf weken een stuk langer dan de vier dagen van deze keer.
Tussen zondagavond om 18.00 uur en woensdagochtend om 9.00 uur reserveerden ruim vijfduizend seizoenkaarthouders hun eigen plek. Op woensdag en donderdag werden nog maar een paar duizend kaarten aan de man gebracht. Opgeteld bij alle sponsorkaarten zaten donderdagavond exact 11.178 mensen in Euroborg, dat een capaciteit kent van 22.550. Het diepterecord voor de play-offs van 2010 (Groningen-Utrecht) van 12.063 werd daarmee helaas gebroken. Opgemerkt moet worden dat destijds en bij negen van de tien andere wedstrijden altijd zeven tot veertien dagen kaarten konden worden verkocht.
Fitte groep
Dan het sportieve gedeelte van de wedstrijd Groningen-Twente. In Euroborg kon FC Groningen aantreden in de gewenste opstelling van hoofdtrainer Robert Maaskant. De sterkste elf spelers stonden binnen de lijnen en stonden voor de derde keer dit seizoen tegenover Twente. Naast de geblesseerde Nick Bakker was Luciano da Silva nog steeds afwezig. Hij verblijft in zijn vaderland Brazilië wegens privé-omstandigheden. De spelersgroep droeg tijdens de opkomst een speciaal T-shirt om de reservedoelman een hart onder de riem te steken.
Groningen begon scherp aan de wedstrijd en zette Twente vanaf de aftrap flink onder druk. De Tukkers, die al acht duels op rij ongeslagen waren, wisten zich echter onder de druk uit te voetballen. Halverwege de eerste helft was het een voorzet van oud-Groninger Dusan Tadic die door Felipe Gutiérrez met een halve omhaal in het doel van Marco Bizot wist te werken: 0-1. Even eerder had de Groningen-goalie ook al wat werk moeten opknappen en twee ballen naast zien gaan.
Mazzel
In het verloop van de eerste helft wist Groningen verder niet al teveel in te brengen op het gebied van doelkansen. Twente had in de tweede helft diverse mogelijkheden om de wedstrijd definitief op slot te gooien, maar Groningen had deze keer de mazzel dat het balletje nu eens niet viel. In aanvallend opzicht wist de thuisclub zeer veelvuldig bij de zestien van Twente te komen, maar ontbrak het geluk nu juist om eens tot een gevaarlijk schot te komen.
Aan inzet en werklust was bij de thuisclub totaal geen gebrek. Ook gaf Groningen niet op. Sterker nog. Met het inbrengen van Filip Kostic voor Rasmus Lindgren koos Maaskant voor een aanvallende impuls. En toen David Texeira werd afgelopen door Alexander Christovao ging verdediger Virgil van Dijk zelfs mee naar voren als breekijzer. Die goal bleef voor Groningen echter uit, maar Groningen leeft nog.
Twente scoorde ook niet en dus heeft Groningen aan een zege in de Grolsch Veste zondag voldoende om minimaal strafschoppen te mogen nemen. Elke andere winst dan 0-1 betekent een finaleplaats. Een gelijkspel of verlies betekent einde seizoen. Om 12.30 uur wordt zondag afgetrapt in Enschede. De ploeg reist zaterdagavond na de training van 16.00 uur alvast af richting Overijssel.

Opstelling FC Groningen
Bizot, Magnasco, Van Dijk, Kwakman, Burnet, Kieftenbeld, De Leeuw, Lindgren (67’ Kostic), Bacuna, Texeira (79’ Christovao), Kirm.
Rest bank: Van der Lei, Kappelhof, Sparv, Schet, Letschert.
Opstelling FC Twente
Boschker, Rosales, Bengtsson, Bjelland, Braafheid, Fer, Janssen, Gutiérrez, Tadic, Chadli (81’ Hölscher), Castaignos (81’ Zschusschen).
Rest bank: Plattel, Schilder, Breukers, Douglas, Pelupessy.
Toeschouwers: 11.178
Scores: 22’ Gutiérrez (Tadic) 0-1
Scheidsrechter: Vink
Overige officials: Diks, Geutjes, Van den Kerkhof
Gele kaarten: 6’ Van Dijk, 29’ Kieftenbeld, 33’ Bjelland, 54’ Fer, 70’ Braafheid

Gerelateerd nieuws.

2 dagen geleden

Van Eigen Bodem met Tijmen Theusink: ‘Mijn droom is om in het 1e van Groningen te mogen voetballen’

2 weken geleden

Van Eigen Bodem met Mauro Koster: ”Mijn vader heeft me geleerd om altijd hard te werken!’

4 weken geleden

Strijd op het Shuffleboard