string(103) "Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; +claudebot@anthropic.com)"

Groningse Benwal het gezicht achter track 050-tenue.

Donderdag 18 januari 2024 om 20:10

Benwal (opgericht door Groninger artiesten Gijs van Ringen en Jonathan Kruizenga) is het gezicht achter de lanceringstrack voor het 050-tenue dat donderdag 18 januari door FC Groningen en Eurosonic Noorderslag werd gepresenteerd. Benwal ontving eerder deze week tijdens het Popgala Noord de prijs voor ‘talent van het jaar’.

Benwal werd opgericht als samenwerking tussen Groningers DJ Gijs van Ringen en producer Jonathan Kruizenga. Hoewel Van Ringen tegenwoordig in zijn eentje sets draait, produceert het duo nog wel geregeld samen. Zowel Gijs als Jonathan waren dan ook direct enthousiast toen Benwal de vraag vanuit ESNS kreeg om een lanceringstrack te maken voor het 050-tenue van FC Groningen te produceren.

“Het is een echte Groningse samenwerking geworden. Wij als Gronings duo samen met twee prachtige Groningse merken; FC Groningen en ESNS,” aldus Benwal. “De link tussen voetbal en muziek is er zeker. We proberen in onze tracks altijd een bepaalde energie over te brengen. Datzelfde voel je in een voetbalstadion. Daar wordt muziek gebruikt om de supporters op te zwepen, of juist vanuit de supporters om energie over te brengen op de spelers. Muziek en voetbal zijn werelden waarvan mensen wellicht niet direct de overlap zien, maar de overeenkomsten zijn er wel degelijk.”

DJ Gijs van Ringen trad onder de naam Benwal al eerder op bij ESNS, doorliep een talententraject van ESNS en pakt tegenwoordig wereldwijd het podium. Het optreden in heel Europa en ook intercontinentaal betekent letterlijk veel vlieguren maken. De figuurlijke vlieguren, maakte de DJ achter de draaitafels in Groningen. De stad van de Martinitoren is de plek waar hij altijd graag weer thuiskomt. Ook heeft DJ Benwal veel te danken aan het Groningse showcasefestival ESNS. Door tijdens ESNS het podium te pakken heeft dit deuren geopend naar andere podia. Daarnaast kreeg de DJ een coach toegewezen vanuit ESNS die hem begeleidde tijdens de startfase van een fulltime carrière in de muziek.

Beide mannen zien diverse raakvlakken tussen voetbal en muziek. Gijs kende een korte voetbalcarrière bij VV Helpman, de club waar zijn één van zijn opa’s een leven lang lid was. Na de pupillen stopte de DJ echter op het veld en stortte zich langzaamaan in de muziekwereld. Het begin van de muziekpassie start via de andere opa. “De eerste herinneringen aan muziek zijn voor mij mijn opa die orgel en klavecimbel speelde. Verder herinner in de muziek die mijn moeder veel draaide, onder andere Earth, Wind & Fire.”

Voor Jonathan zat de uitdaging bij de track voor de release van het 050-tenue in het combineren van geluiden in het stadion met muziek. “We hebben de track stapje voor stapje opgebouwd. Deze keer zijn we bij de eerste seconde begonnen, met geluiden uit Euroborg en vanaf daar hebben we chronologisch van begin tot einde gewerkt in plaats van een melodie en ritme uit te bouwen. We hopen dat de FC-supporters het leuk vinden en zijn zelf blij met het eindresultaat. Het was erg leuk om een keer op deze manier een track te produceren.” 

Beluister de track via de onderstaande player.

Gerelateerd nieuws.

20 uur geleden

Lukkien: ‘Vol gas geven voor de winst’

3 dagen geleden

Stem nu voor de Scapino Goal van de Maand april

4 dagen geleden

Schreuders Koning van de Wedstrijd en niet meer te achterhalen